Τιμές καυσίμων: Ανησυχία για αύξηση ενόψει του χειμώνα

Το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών στα καύσιμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ο παράγοντας των διυλιστηρίων.

Τιμές καυσίμων: Ανησυχία για αύξηση ενόψει του χειμώνα

Το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών στα καύσιμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ο παράγοντας των διυλιστηρίων.

Για το ενδεχόμενο ενός ακριβού ενεργειακού χειμώνα προετοιμάζονται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου Μπρεντ έφτασαν εντός της εβδομάδας το υψηλό δεκαμήνου των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκονται στα υψηλότερα εποχικά επίπεδα δεκαετίας, με την απλή στα 3,81 δολάρια το γαλόνι -την δεύτερη υψηλότερη τιμή από το 1994.

Ο βασικότερος παράγοντας γι’ αυτό ήταν οι εξαγγελίες Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για παράταση των μονομερών περικοπών τους στη πετρελαϊκή παραγωγή κατά ένα ακόμη τρίμηνο, και συγκεκριμένα με το Ριάντ να διατηρεί τη μείωση στην παραγωγή του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα ως τον Δεκέμβριο, περιορίζοντας την ημερήσια παραγωγή στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα -σε ένα χαμηλό πολλών ετών δηλαδή- για το επόμενο εξάμηνο.

Ο παράγοντας των διυλιστηρίων

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν στον καθορισμό του κόστους είναι η κερδοφορία των διυλιστηρίων, η οποία μπορεί πάντως να περιοριστεί με διαφαινόμενη αύξηση των τιμών του Μπρεντ.

Στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 14% το τελευταίο διάστημα, οι τιμές χονδρικής του ντίζελ σημείωσαν αύξηση πάνω από 25%, με τις τιμές της βενζίνης πλησιάζουν σε μεγάλο βαθμό και να ξεπερνούν ακόμη και το ντίζελ στις αγορές χονδρικής. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στον Αύγουστο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) διαπίστωσε, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, πως τα διυλιστήρια απολάμβαναν κέρδη που πλησίαζαν επίπεδα ρεκόρ.

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Μυρτώς Μπούτση στο Powergame.gr

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!