MINI Vision Urbanaut: Από το όραμα στην πραγματικότητα

Είχε παρουσιαστεί σε εικονική μορφή τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα ήρθε η ώρα να πάρει… σάρκα και οστά

MINI Vision Urbanaut: Από το όραμα στην πραγματικότητα

Είχε παρουσιαστεί σε εικονική μορφή τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα ήρθε η ώρα να πάρει… σάρκα και οστά

Με την παρουσίαση του πρωτοτύπου MINI Vision Urbanaut το Νοέμβριο του 2020, η MINI αποκάλυψε μία εντελώς νέα εκδοχή κινητικότητας μέσω μιας καινοτόμας φιλοσοφίας διαχείρισης χώρου. Τώρα, ο όμιλος BMW αποκαλύπτει το φυσικό μοντέλο του πρωτοτύπου , που θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τη χωρική φιλοσοφία και τη χρήση βιώσιμων υλικών.

Η MINI οραματίζεται το μέλλον του Vision Urbanaut με τη μορφή ενός οχήματος-συντρόφου για μοναδικές στιγμές, που ονομάζουμε “MINI moments”. Εμπνευσμένες από την ερώτηση «Τι είδους εμπειρίες θέλω να έχω με το όχημά μου;», αυτές αποτελούν την εννοιολογική πλατφόρμα για το MINI Vision Urbanaut, όπως επίσης  για τις στιγμές, που ταξιδεύουμε και για τις άλλες, που είμαστε στατικοί. Αυτό ακριβώς εκφράζεται με τα MINI moments “Chill”, “Wanderlust” και “Vibe”. Το εσωτερικό και το εξωτερικό του οχήματος μεταμορφώνονται ανάλογα με τη στιγμή ΜΙΝΙ, αλλά και για να προσδώσουν στην εμπειρία το ιδανικό σκηνικό και περιβάλλον. Το άρωμα, ο ήχος και ο κρυφός φωτισμός εμπλουτίζουν τη βασική διάθεση, που ενεργοποιεί η επιλεγμένη στιγμή ΜΙΝΙ. Τη μεταμόρφωση του αυτοκινήτου μέσα από τις διαφορετικές στιγμές μπορεί επίσης κάποιος να βιώσει πραγματικά στο φυσικό μοντέλο του MINI Vision Urbanaut.

Παράλληλα με τις ποικίλες χρήσεις του, το MINI Vision Urbanaut εστιάζει και στη βιωσιμότητα, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό και αισθητό σε πολυάριθμες περιπτώσεις. Σημείο εκκίνησης για το πρωτότυπο ήταν η «Έξυπνη Χρήση Χώρου», κάτι για το οποίο φημίζεται η MINI, δηλαδή προσφέρει μέγιστη ευρυχωρία από το μικρότερο δυνατόν αποτύπωμα. Αν και το μήκος του MINI Vision Urbanaut είναι μόνο 4,46 m, το ύψος του επιτρέπει τη δημιουργία ενός εσωτερικού χώρου, που μπορεί να χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους, παρέχοντας μία διαφορετική ευκολία κινήσεων μέσα στο αυτοκίνητο. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης διασφαλίζει κινητικότητα μηδενικών ρύπων. Ακόμα ένα θέμα είναι η δυνατότητα χρήσης του οχήματος για σκοπούς πέραν της κινητικότητας. Πραγματικά, το MINI Vision Urbanaut προσφέρει έναν χώρο για τους ανθρώπους της πόλης όταν είναι σταματημένο, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο που θα ήθελαν να χρησιμοποιούν το όχημα ή απλά να χαλαρώνουν σε αυτό.

Το εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut περιλαμβάνει μία αυξημένη αναλογία ανακυκλωμένων υλικών και υλικών, που χρησιμοποιούνται και είναι σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα. Κυρίαρχο υλικό στο εσωτερικό είναι υφάσματα από ανακυκλωμένα υλικά (μεταξύ των οποίων μαλλί, πολυεστέρας και Tencel), που συνδυάζουν άνεση, ποιότητα και απαλή υφή. Οι σχεδιαστές έδωσαν επίσης ιδιαίτερη έμφαση σε λύσεις που υποστηρίζονται από ένα τύπο υλικών, γνωστά και ως “mono-materials”. Αυτά ανακυκλώνονται εύκολα ακόμα περισσότερο και μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα. Η χρήση ανανεώσιμου και ανακυκλώσιμου φελλού στο τιμόνι και σε τμήματα του πατώματος χαρίζει μία ξεχωριστή πινελιά χάρη στη φυσική αίσθηση και διασφαλίζει ένα ευχάριστο κλίμα στο εσωτερικό. Συνολικά, η φιλοσοφία των υλικών για το MINI Vision Urbanaut υπογραμμίζει τα κορυφαία επίπεδα οπτικής και απτικής ποιότητας, που μπορεί να προσφέρει ένα βιώσιμα σχεδιασμένο εσωτερικό.

Εκφράζοντας μία πρωτοποριακή φιλοσοφία χώρου, το MINI Vision Urbanaut σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω. Οι σχεδιαστές δημιούργησαν την εμπειρία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, πριν εξελίξουν το εξωτερικό, χρησιμοποιώντας κατόψεις, κομμάτια επίπλων και ξύλινα μοντέλα υπό κλίμακα ως ενδεικτικά του μεγέθους. Κατά τη διάρκεια του project, εφαρμόστηκε επαυξημένη πραγματικότητα για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο στη συνέχεια βελτιστοποιήθηκε συστηματικά.

Το φυσικό μοντέλο MINI Vision Urbanaut συναρμολογήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος στο MINI Design studio στο Μόναχο, εκεί που ο όμιλος BMW συγκέντρωσε όλες τις διαθέσιμες τεχνογνωσίες για να μεταμορφώσει ένα όχημα-όραμα σε πραγματικό. Ταπετσέρηδες, μοντελοποιοί, μηχανικοί του τομέα μηχατρονικής, προγραμματιστές, ειδικοί βαφής και άλλοι συνεργάστηκαν μαζί με τους σχεδιαστές, για να μετατρέψουν ένα όραμα σε φυσικό μοντέλο της ποιότητας του, σχεδόν, πρωτοτύπου. Άλλωστε, το MINI Vision Urbanaut δεν είναι ένα στατικό μοντέλο, αλλά ένα, που μπορεί κανείς να οδηγήσει και να διαχειριστεί. Κάθε τμήμα του είναι ειδικά σχεδιασμένο και με ακρίβεια κατασκευασμένο, χρησιμοποιώντας εργαλεία αιχμής και χειροποίητες λεπτομέρειες. Το υψηλό επίπεδο καλαισθησίας στο εσωτερικό του MINI Vision Urbanaut υπογραμμίζεται από μία αισθητική που θυμίζει ένα σύγχρονο τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, η κατασκευή του οχήματος χρειάστηκε να υπερβεί τα παραδοσιακά πρότυπα, καθώς ήταν αναγκαία η συμβολή των προγραμματιστών και η ενσωμάτωση έξυπνων λύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!