Πρώτες ματιές στα ηλεκτρικά SUV και pick-up της Scout, θυγατρικής της VW

Η νέα σκληροτράχηλη σειρά αμιγώς ηλεκτρικών SUV και pick-up της Scout, της θυγατρικής μάρκας της Volkswagen που στοχεύει στην αγορά των ΗΠΑ, προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει, ενόψει του ντεμπούτου της το 2026.

Πρώτες ματιές στα ηλεκτρικά SUV και pick-up της Scout, θυγατρικής της VW

Η νέα σκληροτράχηλη σειρά αμιγώς ηλεκτρικών SUV και pick-up της Scout, της θυγατρικής μάρκας της Volkswagen που στοχεύει στην αγορά των ΗΠΑ, προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει, ενόψει του ντεμπούτου της το 2026.

Η Volkswagen ετοιμάζεται να εισέλθει στην αρένα των εκτός δρόμου ηλεκτρικών οχημάτων με μια εντελώς νέα μάρκα, που ονομάζεται Scout Motors. Με αυτό τον τρόπο, αναβιώνει ένα όνομα που ανήκε προηγουμένως στην International Harvester, η οποία δεν υπάρχει πια. Σχεδιασμένη ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ, η αναγεννημένη μάρκα της Scout θα λανσαριστεί το 2026 με ένα SUV και ένα pick-up φορτηγό στη γκάμα της, ώστε να ανταγωνιστεί από το πολυτελές Rivian R1S, έως τους εκτός δρόμου αντιπάλους με κινητήρα εσωτερικής καύσης της Land Rover και της Jeep.

Όλα τα μοντέλα Scout θα βασίζονται σε μια ολοκαίνουργια, και ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα είναι ειδικά σχεδιασμένη για να είναι ικανή για κίνηση εντός και εκτός δρόμου. Αυτό θα το πετύχει δίνοντας προτεραιότητα σε τυπικά εκτός δρόμου χαρακτηριστικά, όπως η απόσταση από το έδαφος, οι αρθρωτοί άξονες, οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας, φυγής και η ικανότητα ωφέλιμου φορτίου. Όπως και το Land Rover Defender, θα απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες και θα διατίθεται σε διάφορες μορφές, για να ταιριάζει σε μια σειρά από πελάτες της Βόρειας Αμερικής.

Τα αρχικά σκίτσα έχουν αποκαλύψει σχεδιασμούς που δεν διαφέρουν από άλλα εκτός δρόμου οχήματα με ρετρό στιλ, όπως το Ford Bronco και το Land Rover Defender, με όρθιο παρμπρίζ, μικρούς προβόλους και τετραγωνισμένες αναλογίες. Για να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του Scout από τους αντιπάλους του, οι σχεδιαστές της Scout έχουν διαμορφώσει τη χαρακτηριστική ανοδική γραμμή παραθύρων στο πίσω μέρος, αλλά κατά τα άλλα θα ακολουθήσουν παρόμοιο μοντέρνο-ρετρό πρότυπο.

Η Scout Motors δεν έχει διευκρινίσει αν θα εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά, εστιάζοντας την προσοχή της στην επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μια νέα μονάδα παραγωγής 110 στρεμμάτων, στην Κολούμπια της Βόρειας Καρολίνας. Το νέο εργοστάσιο θα έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 200.000 μονάδων ετησίως, ενώ η ολοκλήρωσή του συμπίπτει με την έναρξη της παραγωγής από το 2026.

Ποια είναι η Scout;

Το όνομα Scout χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε μια σειρά μοντέλων εκτός δρόμου που κατασκεύαζε η αμερικανική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων International Harvester, που δεν υπάρχει πια. Το μοντέλο βρισκόταν σε παραγωγή μεταξύ 1960 και 1980, σχεδιασμένο ειδικά για να ανταγωνιστεί το σύγχρονό του Jeep CJ και το μεταγενέστερο Ford Bronco.

Η ηλεκτρική επανεκκίνηση της Volkswagen έρχεται αφότου ο γερμανικός όμιλος απέκτησε τα δικαιώματα ονομασίας της μάρκας Scout το 2021. Η σειρά θα σχεδιαστεί καθαρά για την αγορά των ΗΠΑ, όπου το pick-up φορτηγό θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινά από μόλις 40.000 δολάρια, χαμηλότερη δηλαδή από πιθανούς αντιπάλους όπως το Ford F-150 Lightning και το Chevrolet Silverado EV.

Πολλές μάρκες ποντάρουν στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών pick-up, με τη Volkswagen να επιθυμεί να αποσπάσει ένα κομμάτι της αγοράς της κατηγορίας από τους παλαιούς αμερικανούς κατασκευαστές όσο και από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Rivian.

Σε σχόλιο σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess είχε δηλώσει: «Η ηλεκτροκίνηση παρέχει μια ιστορική ευκαιρία να εισέλθουμε τώρα στην ιδιαίτερα ελκυστική κατηγορία των pick-up και R-SUV ως όμιλος, υπογραμμίζοντας τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά των ΗΠΑ».

Η Volkswagen αναφέρει ότι τα πρωτότυπα πρόκειται να παρουσιαστούν στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ τα πρώτα οχήματα Scout που θα είναι έτοιμα για παραγωγή, αναμένεται να περάσουν σε αυτή έως το 2026. Τα σχέδια αποτελούν μέρος του ευρύτερου στόχου της Volkswagen να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων των ΗΠΑ, και να γίνει ο κατασκευαστής EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο έως το 2025.

Scout teaser

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!