Οι συνέργειες “κλειδιά” στην νέα εποχή των Renault-Nissan

Τα νέα οικονομικά-νομικά όρια που θα καθορίσουν την νέα εποχή στις σχέσεις των Renault-Nissan έχουν τεθεί, ωστόσο η νέα συμφωνία περιλαμβάνει -προφανώς- και νέες προϊοντικές εκφάνσεις οι οποίες αποκαλύπτονται δίνοντας το στίγμα της νέας κοινής κατεύθυνσης

Οι συνέργειες “κλειδιά” στην νέα εποχή των Renault-Nissan

Τα νέα οικονομικά-νομικά όρια που θα καθορίσουν την νέα εποχή στις σχέσεις των Renault-Nissan έχουν τεθεί, ωστόσο η νέα συμφωνία περιλαμβάνει -προφανώς- και νέες προϊοντικές εκφάνσεις οι οποίες αποκαλύπτονται δίνοντας το στίγμα της νέας κοινής κατεύθυνσης

Οι Renault-Nissan επαναπροσδιορίζουν την συνεργασία τους, θέτοντάς την επί νέας, πιο ισοτιμής βάσης σε μετοχικό επίπεδο καθώς, η Renault πρόκειται, να μειώσει το ποσοστό που κατέχει στον ιάπωνα κατασκευαστή από 43% σε 15% ενώ η Nissan πρόκειται να επενδύσει επίσης με 15% στην υπό σύσταση Ampere η οποία και θα αναλάβει τις ηλεκτρικές δραστηριότητες του ομίλου Renault αλλά και όσες άπτονται της εξέλιξης λογισμικού.

Πέρα ωστόσο από τις οικονομοτεχνικές λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας, ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται και οι πρώτες πληροφορίες που αφορούν την προϊοντική της υπόσταση που με τη σειρά της προδιαγράφει το νέο, κοινό μέλλον των Renault αποκαλύπτοντας ορισμένα από τα κοινά σχέδιά τους.

Παρακάτω σε αδρές γραμμές όσα έχουν ανακοινωθεί ότι θα επιδιώξουν οι δύο εταιρείες με αφετηρία τη νέα συμφωνία τους:

Οι Renault-Nissan θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν από κοινού μια νέα αρχιτεκτονική η οποία θα συνοδεύεται από κύκλωμα ταχείας φόρτισης 800 Volt. Ταυτόχρονα θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους για την εξέλιξη της νέας γενιάς compact αυτοκινήτων μετά το 2026.

Με βάση (και) τη νέα συμφωνία, το νέο Nissan Micra θα έχει ως αφετηρία την αρχιτεκτονική CMF-BEV και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Renault, ElectriCity, στη Γαλλία από το 2026. Mε εφαλτήριο την ίδια χρονιά η Renault θα λανσάρει το ελαφρύ, αμιγώς ηλεκτρικό επαγγελματικό όχημα FlexEVan το οποίο θα συστηθεί ως το πρώτο όχημα δια χειρός των Γάλλων όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το λογισμικό, ενώ αναμένεται να προκύψει και ένα αντίστοιχο μοντέλο με τα σήματα της Nissan.

H πλατφόρμα CMF-B όπου βασίζονται τα Captur και Clio θα αξιοποιηθεί και από τον τρίτο εταίρο της Συμμαχίας, Mitsubishi, καθώς θα αξιοποιηθεί από τα ASX και Colt.

Παράλληλα οι Renault-Nissan διερευνούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης του δικού της δικτύου φόρτισης με αφετηρία τις εκθέσεις τους στην Ευρώπη.

Επιπλέον οι τρεις εταιρείες πρόκειται να εκμεταλλευτούν συνδυαστικά τα δίκτυα τους σε αγορές-κλειδιά.

Λατινική Αμερική

Βαρύνουσα σημασία υπό τη νέα συμφωνία έχει η αγορά της Λατινικής Αμερικής για την οποία η νέα Συμμαχία έχει σημαντικά σχέδια. Το πρώτο από αυτά θα πάρει την μορφή ενός νέου pickup το οποίο θα εξελίξει η Renault για την Αργεντινή και η Nissan πρόκειται να αξιοποιήσει στη συνέχεια, λανσάροντας μια αντίστοιχη έκδοση με τα δικά της σήματα. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν την συνεργασία τους με αντικείμενα τα Nissan Frontier/Renault Alaskan που διατίθενται στην Λατινική Αμερική.

Το εργοστάσιο της Renault στην Cordoba της Αργεντινής θα κατασκευάζει pickups και για τις δύο εταιρείες ενώ η Nissan με το εργοστάσιο της στο Μεξικό θα αναλάβει την κατασκευή ενός μοντέλου Renault το οποίο θα είναι το πρώτο που κατασκευάζεται στην περιοχή μετά από 20 χρόνια. Τέλος οι δύο εταιρείες θα λανσάρουν στις αγορές της Λατινικής Αμερικής δύο μικρά ηλεκτρικά μοντέλα με αφετηρία την κοινή πλατφόρμα CMF-AEV.

Ινδία

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών εστιάζει στην αχανή αγορά της Ινδίας όπου η Συμμαχία ανακοίνωσε την συνεργασία τους με στόχο την εξέλιξη πολλών μοντέλων με κοινή τεχνολογική αφετηρία μεταξύ των οποίων ένα SUV καθώς και ένα νέο μοντέλο με αφετηρία το Renault Triber σε εκδοχή της Nissan. Επίσης οι δύο εταιρείες θα δρομολογήσουν το λανσάρισμα μικρών ηλεκτρικών μοντέλων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τοπικής αγοράς με τα σήματα αμφοτέρων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!