Nέα εποχή για την Συμμαχία Renault-Nissan

Οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας που θα καθορίσει τις σχέσεις των Renault και Nissan στο πλαίσιο της Συμμαχίας που αποκτά μια πιο ισότιμη βάση ανάμεσα στους δύο εταίρους

Nέα εποχή για την Συμμαχία Renault-Nissan

Οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας που θα καθορίσει τις σχέσεις των Renault και Nissan στο πλαίσιο της Συμμαχίας που αποκτά μια πιο ισότιμη βάση ανάμεσα στους δύο εταίρους

Επισφραγίστηκε η νέα συμφωνία των Renault-Nissan που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέα ισορροπίας ανάμεσα στους δυο εταίρους με στόχο, φυσικά, την οικονομική ευρωστία τους, με ορίζοντα 15ετίας και την δημιουργία νέων κοινών project που θα την εξασφαλίσουν.

Υπό το νέο καθεστώς, η Renault θα μειώσει την συμμετοχή της στην Nissan σε 15%, διαθέτοντας τις υπόλοιπες μετοχές που κατείχε (43%), ενώ η Nissan θα επενδύσει στην υπό σύσταση Ampere, το τμήμα του γαλλικού ομίλου που στο μέλλον θα αναλάβει όλες τις δραστηριότητες που άπτονται της ηλεκτροκίνησης όσο και της εξέλιξης λογισμικού, αποκτώντας έως και το 15%. Ταυτόχρονα, η τρίτη εταίρος της Συμμαχίας, Mitsubishi, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να επενδύσει επίσης στην Ampere.

Σε ο,τι αφορά το πλεονάζον ποσοστό της Renault (28,4%), σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν θα μεταφερθεί σε γαλλικό trust και οι μετοχές θα πωληθούν εν ευθέτω χρόνω, χωρίς ωστόσο ο γαλλικός όμιλος να έχει την υποχρέωση να διαθέσει τις μετοχές με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, όταν αυτό συμβεί η Nissan θα έχει προτεραιότητα στην υποβολή προσφοράς.

Υπό την ισχύ της νέας συμφωνίας, οι Nissan-Renault θα δημιουργήσουν νέες συνέργειες σε Ευρώπη, Ινδία και Λατινική Αμερική, θα δώσουν έμφαση στην ηλεκτροκίνηση υπό την στέγη της Ampere, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, θα δρομολογηθεί και η εξέλιξη μπαταριών στερεού τύπου.

Οι κοινοπραξίες που σχεδιάζονται αλλά και όσες βρίσκονται σε ισχύ και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, θα μπορούν να αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια για τις δύο εταιρείες σε βάθος χρόνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ομίλου Renault, Luca de Meo ο οποίος σημείωσε ότι «Αν τα πράγματα πάνε καλά, πολύ καλά, τα κοινά μας project θα μπορούν να αποφέρουν περισσότερους καρπούς ότι ίσως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς».

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 καθώς εκκρεμούν  οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!