Αποκαλυπτήρια για το Nissan Ariya που θα αναλάβει τον ρόλο του «Πολικού εξπρές»

Δύο εξερευνητές και το ηλεκτρικό Ariya στην εργοστασιακή του διαμόρφωση με ελάχιστες αλλαγές θα επιδιώξουν τον Μάρτιο να ενώσει τους δύο Πόλους της γης, διανύοντας 27.000 χλμ.

Αποκαλυπτήρια για το Nissan Ariya που θα αναλάβει τον ρόλο του «Πολικού εξπρές»

Δύο εξερευνητές και το ηλεκτρικό Ariya στην εργοστασιακή του διαμόρφωση με ελάχιστες αλλαγές θα επιδιώξουν τον Μάρτιο να ενώσει τους δύο Πόλους της γης, διανύοντας 27.000 χλμ.

Πριν λίγο καιρό, η Nissan ανακοίνωσε μια φιλόδοξη αποστολή για το Ariya το οποίο με την συνδρομή του ζεύγους εναλλακτικών εξερευνητών Chris και Julie Ramsey θα επιδιώξει να διανύσει τα 27.000 χλμ. που χωρίζουν τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, σε ένα εγχείρημα που θα αποτελέσει παγκόσμια πρώτη για αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο.

Σύμφωνα με τις αρχικές συστάσεις, η αποστολή θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο και καθώς μόλις μπήκαμε στον Φεβρουάριο, η Nissan έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του Ariya που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει κάθε είδους έδαφος και ακραία συνθήκη στο ταξίδι του που θα περιλαμβάνει απότομες αναβάσεις σε βουνά αλλά και σε αφιλόξενες όσο και απρόβλεπτε ςαμμοθίνες της ερήμου και φυσικά το ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον των παγωμένων εκτάσεων του Βόρειου και του Νότιου Πόλου.

Για την επίτευξη του στόχου η Nissan επιστράτευσε ειδικούς από την Arctic Trucks οι οποίοι έχουν τεράστια πείρα από τις απαιτήσεις που προκύπτουν σε ανάλογες αποστολές προκειμένου να ετοιμάσουν κατάλληλα το Ariya για το μακρύ ταξίδι και την ποικιλία διαφορετικών συνθήκων που θα συναντήσει. Να σημειωθεί πάντως ότι οι βελτιώσεις εστίασαν στην προσθήκη εξοπλισμού παρά στην μεταβολή των χαρακτηριστικών και του ηλεκτρικού συνόλου του μοντέλου που παραμένουν σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές των εκδόσεων e-4ORCE. Mοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι ρυθμίσεις της ανάρτησης και η τοποθέτηση ελαστικών 39 ιντσών BF Goodrich που οδήγησαν και στην διόγκωση των θόλων με δεδομένο τον «προορισμό» της έκδοσης.

Στον επιπλέον «εξοπλισμό» του πολικού Ariya συγκαταλέγεται μια πρωτότυπη φορητή μονάδα αναπλήρωσης ενέργειας η οποία, διαθέτοντας ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά, μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστεί για την φόρτιση του Ariya. Επιπλέον η οροφή του ιαπωνικού ηλεκτροκίνητου SUV έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας και απογείωσης/προσγείωσης drone το οποίο θα αξιοποιηθεί για την οπτική τεκμηρίωση του ταξιδιού. Κρίσιμη λεπτομέρεια του εξοπλισμού, η ενσωμάτωση μιας… καφετιέρας espresso που θα διασφαλίσει ότι ο λάτρης του καφέ Chris Ramsey, θα έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες δόσεις καφεΐνης -εννοείται- με βιώσιμη προέλευση.

Ο στόχος του ταξιδιού για την Nissan αλλά και το ζεύγος των εξερευνητών είναι, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, να αναδείξουν τις δυνατότητες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και να προβούν σε μια ηχηρή, θετικής ενέργειας δήλωση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Εφαλτήριο της αποστολής μας αποτελεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα εργοστασιακών προδιαγραφών στο οποίο πραγματοποιήσαμε ελάχιστες μεταβολές, προκειμένου να αποδείξουμε τις πραγματικές ικανότητες του, ανεξαρτήτως των συνθηκών και του τόπου όπου κινείται κανείς», δήλωσε ο Chris Ramsey ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής της αποστολής.

«Το Nissan Ariya που θα χρησιμοποιήσουμε δεν έχει καμία διαφορά σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά μοτέρ και την μπαταρία της έκδοσης παραγωγής. Τροποποιήσαμε την ανάρτηση και αυξήσαμε το μέγεθος των θόλων προκειμένου να έχουμε μια σταθερή πλατφόρμα για την τοποθέτηση των ελαστικών 39 ιντσών. Δηλώνω ενθουσιασμένος που θα βρεθώ πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου που θεωρώ ούτως ή άλλως συναρπαστικό, αλλά που πλέον διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να φτάσει στην άκρη της γης, με στυλ», σημείωσε ο ίδιος.

Το σχεδιασμό της αποστολής έχει αναλάβει η σύντροφος και συνοδηγός του, Julie Ramsey η οποία ανέφερε σχετικά: «Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία έχουν καταναλώσει ένα μεγάλο μέρος των ζωών μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατ΄επέκταση, πλέον ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τον Μάρτιο. Είμαι σίγουρη ότι θα ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες δράσεις από άτομα και κοινότητες σε σχέση με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ανυπομονώ να μοιραστούμε τις δικές μας θετική εμπειρία δράσης. Θα προσπαθήσουμε κάτι το οποίο δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ, κάτι που κάνει την αποστολή μας ακόμα πιο συναρπαστική».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!