Porsche 911 Dakar: Εκτός δρόμου επιδόσεις (video)

Η νέα Porsche 911 Dakar έρχεται με ισχύ 480 ίππων από την 911 GTS και αυξημένη απόσταση από το έδαφος, για να μην σταματάει πουθενά.

Porsche 911 Dakar: Εκτός δρόμου επιδόσεις (video)

Η νέα Porsche 911 Dakar έρχεται με ισχύ 480 ίππων από την 911 GTS και αυξημένη απόσταση από το έδαφος, για να μην σταματάει πουθενά.

Η ειδική αυτή έκδοση θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων που θα φτάνει τα 2.500, με τους περιορισμούς να σταματούν κάπου εδώ, αφού η Porsche 911 Dakar μπορεί να πάει παντού. Παράλληλα ανασύρει μνήμες από την πρώτη νίκη της Porsche στο Ράλι Παρίσι-Ντακάρ το 1984. Μια χρονιά που αποτέλεσε ταυτόχρονα τη γέννηση της τετρακίνησης στην Porsche 911. Για το λόγο αυτό η νέα 911 Dakar θα προσφέρεται προαιρετικά με ένα Rally Design Package, που μοιάζει με αυτό του αυτοκινήτου που κέρδισε τότε.

Αυτό που την κάνει άμεσα ξεχωριστή είναι η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, με την 911 Dakar να είναι 50 χιλιοστά ψηλότερη από την απλή 911 Carrera με τη σπορ ανάρτηση. Επίσης, η Dakar διαθέτει σύστημα που μπορεί να της χαρίσει επιπλέον 30 χιλιοστά ύψους. Έτσι, η καθαρή απόσταση από το έδαφος και η γωνία ράμπας ανταγωνίζεται αυτές των συμβατικών SUV.

Να σημειώσουμε ότι το σύστημα ανύψωσης δεν χρησιμοποιείται μόνο για χαμηλές ταχύτητες, αλλά είναι κομμάτι του αναβαθμισμένου πλαισίου. Στο ανώτερο ύψος το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα που φτάνει και τα 170 χλμ./ώρα, ενώ μετά από εκεί επιστρέφει στο κανονικό του ύψος αυτόματα.

Η Porsche 911 Dakar πατάει σε ειδικά εξελιγμένα ελαστικά Pirelli Scorpion All Terrain Plus. Η διάστασή τους είναι 245/45 εμπρός με ζάντες 19 ιντσών, ενώ πίσω φοράει 295/40 σε ζάντες 20 ιντσών. Τα ελαστικά έχουν ενισχυμένα πλευρικά τμήματα για να αντέχουν στη σκληρή χρήση. Επίσης, καλοκαιρινά και χειμερινά ελαστικά Pirelli P Zero είναι διαθέσιμα προαιρετικά.

Εκτός δρόμου επιδόσεις

Ο 3λιτρος 6κύλινδρος κινητήρας με δύο turbo αποδίδει 480 ίππους και 570 Nm ροπής, με τον χαρακτηριστικό, συναρπαστικό ήχο να συνοδεύει κάθε πάτημα του δεξιού πεντάλ. Έτσι, η 911 Dakar επιταχύνει από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ λόγω των ελαστικών για όλα τα εδάφη η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 240 χλμ./ώρα.

Για τη μετάδοση της κίνησης που περνάει και στους τέσσερις τροχούς φροντίζει ένα αυτόματο κιβώτιο PDK, 8 σχέσεων. Επιπλέον, υπάρχει σύστημα τετραδιεύθυνσης, ενώ δανείζεται στοιχεία από την 911 GT3 όσον αφορά τα σημεία στήριξης του κινητήρα.

Η 911 Dakar είναι ικανή τόσο εκτός δρόμου, όσο και στο Nurburgring Nordschleife. Δύο νέα προγράμματα οδήγησης έχουν προστεθεί για καλύτερη απόδοση εκτός δρόμου, με την επιλογή τους να γίνεται από έναν περιστροφικό διακόπτη στο τιμόνι.

Η λειτουργία Rallye είναι ιδανική για σαθρές και σκληρές επιφάνειες και την τετρακίνηση να δίνει έμφαση στους πίσω τροχούς. Στη λειτουργία Offroad ενεργοποιείται αυτόματα η υψηλή απόσταση από το έδαφος. Αυτή η λειτουργία έχει σχεδιαστεί για μέγιστη πρόσφυση σε δύσκολα εδάφη και σε άμμο. Και τα δύο νέα προγράμματα οδήγησης διαθέτουν επίσης το νέο Rallye Launch Control, το οποίο επιτρέπει εντυπωσιακή επιτάχυνση σε σαθρές επιφάνειες και επιτρέπει ολίσθηση των τροχών περίπου 20%.

Με καλάθι ή τέντα οροφής

Στα ιδιαίτερα στοιχεία της 911 Dakar ανήκουν η σταθερή αεροτομή και το εμπρός καπό από ελαφρά υλικά και εισαγωγές αέρα που προέρχονται από την 911 GT3. Επίσης, υπάρχουν οι κόκκινοι γάντζοι εμπρός και πίσω, για ρυμούλκηση, αλλά και οι προστατευτικές ποδιές. Οι εισαγωγές στο πλάι προστατεύονται επίσης από γρίλιες που είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Στη οροφή της υπάρχει μια πρίζα 12V για τους προβολείς της σχάρας που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό. Με δυνατότητα μεταφοράς βάρους 42 κιλών, η σχάρα μπορεί να φιλοξενήσει αγωνιστικό εξοπλισμό, όπως δοχεία καυσίμου ή νερού, πτυσσόμενα φτυάρια και ράμπες. Μια σκηνή οροφής είναι επίσης διαθέσιμη για την 911 Dakar.

Στο εσωτερικό η 911 Dakar διατηρεί το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου και τον τονίζει ακόμα περισσότερο με τα στάνταρ καθίσματα μπάκετ και την απουσία των πίσω καθισμάτων. Επίσης, τα κρύσταλλα είναι πιο ελαφριά, όπως και η μπαταρία, με στόχο τη διατήρηση του βάρους χαμηλά, με το αυτοκίνητο να ζυγίζει 1.605 κιλά, που είναι μόλις 10 κιλά περισσότερα από την 911 Carrera 4 GTS με κιβώτιο PDK.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!