Σύμπραξη Mercedes και Rivian για την κατασκευή ηλεκτρικών van

Από την συμφωνία θα προκύψουν δύο ηλεκτρικά van και μια κοινοπρακτική μονάδα παραγωγής.

Mercedes-Benz Vans und Rivian planen Kooperation bei der Produktion von Elektro-Transportern Mercedes-Benz Vans and Rivian move to partner on electric van production

Σύμπραξη Mercedes και Rivian για την κατασκευή ηλεκτρικών van

Από την συμφωνία θα προκύψουν δύο ηλεκτρικά van και μια κοινοπρακτική μονάδα παραγωγής.

Η Mercedes-Benz ενώνει τις δυνάμεις με την αμερικανική Rivian με στόχο την εξέλιξη και την παραγωγή αμιγώς ηλεκτροκίνητων vans, ένα σχέδιο το οποίο αρχικά προβλέπει την κατασκευή δύο μεγάλων ηλεκτρικών μοντέλων του είδους, τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2025.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, ως αφετηρία για νέα van θα αξιοποιηθεί η νέα αρχιτεκτονική που εξελίσσει η γερμανική φίρμα, VAN.EA, όσο και η αντίστοιχης τεχνολογίας πλατφόρμα που εξελίσσει η αμερικανική φίρμα Light Van.

Aν και δεν έχουν δοθεί πολλές διευκρινίσεις σε σχέση με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο εταιρείες, ως απόρροια θα δημιουργηθεί μια κοινοπρακτική βιομηχανική μονάδα. Αν και αυτή θα έχει ως έδρα κάποιο ήδη υφιστάμενο εργοστάσιο της γερμανικής φίρμας στην Κεντρική/ Ανατολική Ευρώπη προς το παρόν δεν δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η αρχή θα γίνει από το 2025 με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο van που θα έχει ως αφετηρία την υπό εξέλιξη νέα πλατφόρμα της γερμανικής φίρμας ενώ θα ακολουθήσει στην συνέχεια ένα ακόμα van με βάση την αρχιτεκτονική της Rivian. Αναμενόμενα το project θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τα αντίστοιχα προϊόντα σημαντική εξοικονόμηση πόρων οικονομικών και όχι μόνο, για τις δύο εταιρείες εν όψει της απαιτητικής μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση.

Τη συμφωνία σχολίασε ο επικεφαλής της Rivian, RJ Scaringe, δηλώνοντας ότι: «Είμαστε ευτυχείς για την συνεργασία μας με την Mercedes-Βenz για αυτό το νέο εγχείρημα. Η Mercedes-Benz αποτελεί ένα από τους πλέον γνωστούς και σεβαστούς κατασκευαστές παγκοσμίως και πιστεύουμε ότι μαζί θα κατασκευάσουμε, πραγματικά αξιόλογα ηλεκτροκίνητα van που δεν θα είναι επωφελή μόνο για τους ιδιοκτήτες τους αλλά και για τον πλανήτη».

Η Mercedes-Benz από την πλευρά της επεσήμανε δια στόματος του επικεφαλής του τμήματος των Vans, Matthias Geisen: «Η Mercedes-Benz Vans έχει ήδη κερδίσει ευρεία εμπειρία στην παραγωγή και στη διάθεση eVans από το 2010. Πλέον επιταχύνουμε τον εξηλεκτρισμό της γκάμας μας με στόχο ένα πλήρως ηλεκτρικό portfolio. Aπό το 2025 και εφεξής όλα τα vans μας θα έχουν ως αφετηρία την νέα μας αρχιτεκτονική VAN.EA και θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Δηλώνουμε ευτυχείς που στο πλαίσιο αυτής της μεταμόρφωσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Rivian μια ιδιαιτέρως δυναμική εταιρεία, γεμάτη έμπνευση και με ισχυρές τεχνολογικές βάσεις».

Να σημειωθεί ότι η γερμανική φίρμα διαθέτει ήδη ένα ευρύ portfolio ηλεκτροκίνητων van το οποίο αποτελείται από τα eVito και eVito Tourer, eSprinter και την EQV ενώ σύντομα θα προστεθούν σε αυτή τα eCitan και EQT. Eπίκειται επίσης και η δεύτερη γενιά του eSprinter η οποία αναμένεται από το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Rivian έχει κατά το παρελθόν ανάλογη συμφωνία με την Ford η οποία όμως τερματίστηκε το 2021.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!