Ασιατικές εκπλήξεις και υπεροχή της Tesla στο νέο κύκλο δοκιμών ΕuroNCAP

Πεντάστερα αναδείχθηκαν τα κινεζικής προέλευσης Ora Funky Cat και το Wey Coffee 01 στο νέο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής ενώ τα Model Y κατέγραψε ρεκόρ βαθμολογίας στην κατηγορία που αξιολογεί τα περιφερειακά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης.

Ασιατικές εκπλήξεις και υπεροχή της Tesla στο νέο κύκλο δοκιμών ΕuroNCAP

Πεντάστερα αναδείχθηκαν τα κινεζικής προέλευσης Ora Funky Cat και το Wey Coffee 01 στο νέο κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής ενώ τα Model Y κατέγραψε ρεκόρ βαθμολογίας στην κατηγορία που αξιολογεί τα περιφερειακά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης.

Πληθωρικός σε «είδη» αλλά και σε διακρίσεις είναι ο νέος κύκλος δοκιμών του EuroNCAP όπου συμμετείχαν δύο αυτοκίνητα κινεζικής προέλευσης αποσπώντας μάλιστα ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες. Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής ωστόσο αναδείχθηκε το Tesla Model Y το οποίο αρίστευσε καταγράφοντας ρεκόρ στην κατηγορία αξιολόγησης των περιφερειακών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης.

Σε ό,τι αφορά τις δύο κινεζικές συμμετοχές πρόκειται για τα Ora Funky Cat και το Wey Coffee 01 που αποσπώντας αμφότερα την πεντάστερη διάκριση δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για την επέλαση των κινεζικών εταιρειών στην γηραιά ήπειρο, κάνοντας ένα βήμα ακόμα για την ανατροπή των εντυπώσεων που επικρατούσαν κατά το παρελθόν σε σχέση με τα τετράτροχα με τη συγκεκριμένη προέλευση εξέλιξης και παραγωγής.

Ειδικότερα, τo Ora Funky Cat, το πεντάθυρο hatchback της Great Wall με την pop και κάπως ιδιάζουσα αισθητική που ευελπιστεί να διεκδικήσει μερίδιο σε μια καθιερωμένα δημοφιλή κατηγορία στην Ευρώπη, απέσπασε 92% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, 83% σε αυτήν που αξιολογεί την προστασία παιδιών, 74% για την προστασία των πλέον ευπαθών χρηστών αλλά και 93% σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης που διαθέτει.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του Model Y χάρη κυρίως στην αξιολόγησή του με 98% στην κατηγορία όπου βαθμολογούνται τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης. Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της Tesla απέσπασε την απόλυτη βαθμολογία για τα συστήματα που επιτηρούν τη διαδικασία διατήρησης της πορείας του αυτοκινήτου στη λωρίδα κυκλοφορίας αλλά και για το νέο σύστημα επιτήρησης του οδηγού με βάση κάμερα. Ο EuroNCAP επισημαίνει επίσης ότι εξαιρετική ήταν η επίδοση του συστήματος αυτόνομης οδήγησης Vision το οποίο υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποτροπή συγκρούσεων με άλλα αυτοκίνητα αλλά και στην αποφυγή ατυχημάτων με πεζούς και ποδηλάτες στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε πίστα.

Εκτός από το νέο ρεκόρ για τα συστήματα ασφαλείας, το Model Y βαθμολογήθηκε με 97% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 87% στην κατηγορία προστασίας παιδιών και με 82% για την προστασία πεζών και ποδηλατών σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Με πέντε αστέρια αξιολογήθηκε επίσης το ηλεκτροκίνητο Genesis GV60 το οποίο με βαθμολογίες  89% (προστασία ενηλίκων επιβατών), 87% (προστασία παιδιών), 88% (συστήματα ασφαλείας) και 88% για τα συστήματα ασφαλείας συνεχίζει την «παράδοση» των GV70 και GV80 αν και όπως σημειώνει ο EuroNCAP, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την κατηγορία προστασίας των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπου βαθμολογήθηκε με 63%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μεγάλο βενζινοκίνητο SUV της Great Wall, WEY Coffee 01 αξιολογήθηκε με 91% στην κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 87% για την προστασία που προσφέρει στους μικρότερους επιβάτες, με 79% για την προστασία πεζών και ποδηλατών σε περίπτωση ενδεχόμενου ατυχήματος και με 94% για τα συστήματα ασφάλειας, αποσπώντας επίσης την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής δοκιμών πρόσκρουσης.

«Έχουμε δει και στο παρελθόν καλά αποτελέσματα από κινέζους κατασκευαστές ωστόσο έχουν υπάρξει και πολύ κακά. Tην φετινή χρονιά ο EuroNCAP θα θέσει σε δοκιμές περισσότερα κινεζικά αυτοκίνητα από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και η Great Wall μόλις έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά για αυτά που θα ακολουθήσουν. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Tesla για τα πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα και το ρεκόρ που πέτυχε το Model Y. H Τesla έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το καλύτερο και ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν τους ίδιους στόχους και στο μέλλον», σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής, Michiel van Ratingen.

Στον κύκλο δοκιμών πρόσκρουσης συμμετείχε επίσης το KIA Niro το οποίο έτυχε διπλής βαθμολόγησης με πέντε και τέσσερα αστέρια αναλόγως το επίπεδο εξοπλισμού. Αναλυτικότερα η βασική έκδοση αξιολογήθηκε με 91% για την κατηγορία προστασίας ενηλίκων επιβατών, με 84% στην κατηγορία προστασίας παιδιών, με 75% στην κατηγορία προστασίας των ευάλωτων χρηστών και με 60% για τα συστήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του EuroNCAP η βαθμολόγηση με 60% στην τελευταία κατηγορία οφείλεται στην ελλειπή αντίδραση του συστήματος αυτόνομης πέδησης στο σενάριο διασταύρωσης με δεύτερο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση στην έκδοση με το Safety Pack το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει διευρυμένες λειτουργίες συμβάλλοντας συνολικά στην υψηλότερη βαθμολόγηση των επιμέρους κατηγοριών και συγκεκριμένα αυτών της προστασίας πεζών ποδηλατών (76%) και συστημάτων ασφαλείας (79%), αυξάνοντας την βαθμολογία σε πέντε αστέρια.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!