Στροφή του ομίλου BMW προς τα vegan υλικά

BMW και ΜΙΝΙ θα αντικαταστήσουν σταδιακά το φυσικό δέρμα στα εσωτερικά των αυτοκινήτων τους με καινοτόμα υλικά μη ζωϊκής προέλευσης τα οποία θα φροντίσουν να προσφέρουν τις ίδιες αρετές, επιβαρύνοντας όμως λιγότερο το περιβάλλον.

Στροφή του ομίλου BMW προς τα vegan υλικά

BMW και ΜΙΝΙ θα αντικαταστήσουν σταδιακά το φυσικό δέρμα στα εσωτερικά των αυτοκινήτων τους με καινοτόμα υλικά μη ζωϊκής προέλευσης τα οποία θα φροντίσουν να προσφέρουν τις ίδιες αρετές, επιβαρύνοντας όμως λιγότερο το περιβάλλον.

H βιωσιμότητα αποτελεί αναμφισβήτητα τον κυρίαρχο στόχο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες που πλέον την αναζητούν και στους τομείς πέρα από τη συνήθη «μάχη» μείωσης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων τους αλλά και της διαδικασίας παραγωγής.

Υπό αυτό ακριβώς το σκεπτικό, ο όμιλος BMW αφού έχει χτίσει ένα ισχυρό portfolio από EV και ήδη επιδιώκει βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, αναζητά και άλλους τρόπους μεταβολής των δραστηριοτήτων της σε πιο ένα ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοτίβο, ανακοινώνοντας ότι από το 2023 τα εσωτερικά των αυτοκινήτων της θα αρχίσουν σταδιακά από το 2023 να υπακούν στις vegan επιταγές.

Από την επόμενη χρονιά τόσο τα εσωτερικά των BMW όσο και των ΜΙΝΙ θα αρχίσουν να απεμπολούν το παραδοσιακό δέρμα το οποίο θα αντικατασταθεί από νέα, εξίσου ανθεκτικά και ευχάριστα στην υφή και στην όψη υλικά με μη ζωική προέλευση.

Ο στόχος, σύμφωνα με τις συστάσεις, είναι να μειωθεί η χρήση υλικών με ζωική προέλευση σε λιγότερο από 1% και σε σημεία που δεν θα είναι ορατά από τους ιδιοκτήτες καθώς θα πρόκειται ουσιαστικά για διαλύτες και για προστατευτικά φιλμ. Η αρχή θα γίνει από την επένδυση των τιμονιών η οποία θα αποτελείται από vegan υλικό το οποίο πέρα από την διαφορετική προέλευση του, συμβάλλει και σε έως κατά 85% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής τους, σε σύγκριση με την παραγωγή ενός δερμάτινου τιμονιού.

Με την ίδια λογική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη διαδικασία παραγωγής αλλά και το σκεπτικό ανακύκλωσης ο βαυαρός κατασκευαστής ανακοίνωσε επίσης διαφορετική σύσταση για τα πατάκια του θαλάμου επιβατών. Εφεξής θα αποτελούνται από ένα και μόνο υλικό αντί «μείγματος» προκειμένου να καθίσταται ευκολότερη η διαδικασία ανακύκλωσής τους. Βάσει των εκτιμήσεων του γερμανικού ομίλου οι παραπάνω πρακτικές σχεδιασμού και παραγωγής θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23.000 τόνους ετησίως  αλλά και τα ετήσια απόβλητα κατά 1.600 τόνους.

Να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρείται αύξηση σε ανάλογα αιτήματα από δυνητικούς ιδιοκτήτες BMW και ΜΙΝΙ, ενώ η τάση για απαλλαγμένα από δέρματα εσωτερικά αναμένεται να γνωρίσει ακόμα περισσότερη ζήτηση στο μέλλον για τις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ.

«Τοποθετώντας τιμόνια που επενδύονται από υψηλής ποιότητα vegan υλικά, εκπληρώνουμε μια απαίτηση των πελατών μας οι οποίοι παρ΄όλα αυτά δεν επιθυμούν κανένα συμβιβασμό σε όρους εμφάνισης, ποιότητας, αίσθησης και χρηστικότητας των υλικών. Το καινοτόμο υλικό που αξιοποιούμε ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις και είναι ανθεκτικό στην φθορά του χρόνου, στην χρήση αλλά και άνθυγρο προσφέροντας ποιότητα και αίσθηση αντίστοιχη του φυσικού δέρματος», σημειώνει ο Uwe Kohler, επικεφαλής σχεδιασμού της BMW για τα αμαξώματα και το εσωτερικό του βαυαρικού ομίλου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!