Tesla: Οδεύοντας προς νέο split της μετοχής

Νέο split της μετοχής είναι προ των πυλών για την Tesla έπειτα απο Γενική Συνέλευση των μετοχών της

Tesla: Οδεύοντας προς νέο split της μετοχής

Νέο split της μετοχής είναι προ των πυλών για την Tesla έπειτα απο Γενική Συνέλευση των μετοχών της

Η πρόταση για νέο split της μετοχής τέθηκε ως βασικό θέμα συζήτησης στην Γενική Συνέλευση της εταιρείας του Elon Musk, Tesla, που πραγματοποιήθηκε εχθές 4 Αυγούστου στο Τέξας. Πρόκειται για το δεύτερο split που θα κάνει η αυτοκινητοβιομηχανία, αφ’ότου δύο χρόνια πρίν είχε κάνει ένα ακόμη, με αναλογία 5 προς 1, ενώ τώρα γίνεται λόγος για αναλογία 3 προς 1.

 Ο στόχος του νέου split:

Πρωτεύον στόχος, είναι η μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους και συγκεκριμένα, τους μικροεπενδυτές που έχουν ποντάρει στην περαιτέρω ισχυροποίηση της εταιρείας σε μια εποχή που όλες οι εταιρείες του κλάδου στρέφονται με μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μετοχή της Tesla που έκανε την πρεμιέρα της στην Wall Street το 2010 με τιμή στα 17 δολάρια έφτασε τα 1.200 δολάρια στα τέλη της περσινής χρονιάς, μετά και το split του 2020, ανεβάζοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας πάνω από το μυθικό όριο του 1 τρισ. δολαρίων.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες:

Υπήρξαν όμως και περίοδοι όπου η μετοχή της Tesla  δέχτηκε έντονες πιέσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο όπου ο Elon Musk διαπραγματευόταν την εξαγορά του Twitter, όπου οι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας προβληματιζόντουσαν για τις προτεραιότητες του Μασκ και την πορεία των μετοχών του.

Παράλληλα τα νέα lockdown στην Κίνα έφεραν δυσκολίες στην παραγωγή και την δραστηριοποίηση της εταιρείας στην τεράστια κινεζική αγορά, ενώ η επιβράδυνση που θα φέρει στην αμερικανική, αλλά και παγκόσμια οικονομία, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν προκαλέσει έντονες πιέσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο. Σήμερα η μετοχή της Tesla κινείται στα 924 δολάρια.

Παρόλα αυτά και παρά τους δυσκολίες στον τεχνολογικό κλάδο και άλλες εταιρείες, όπως η Alphabet, η Amazon και η Apple, έχουν επίσης ανακοινώσει ή δρομολογούν split των μετοχών τους.

Τέλος, άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο “τραπέζι” της γενικής συνέλευσης της Tesla ήταν οι προτάσεις για τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, το δικαίωμα των εργαζομένων στη δημιουργία συνδικάτων και ζητήματα πολιτικής σε θέματα όπως ο ρατσισμός και η σεξουαλική κακοποίηση.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!