Προτεραιότητα για τη Volkswagen η διαφάνεια στην προμήθεια πρώτων υλών

O Όμιλος Volkswagen σκοπεύει να διατηρήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε ότι αφορά τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στην προμήθεια πρώτων υλών.

Προτεραιότητα για τη Volkswagen η διαφάνεια στην προμήθεια πρώτων υλών

O Όμιλος Volkswagen σκοπεύει να διατηρήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία σε ότι αφορά τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στην προμήθεια πρώτων υλών.

Ο Όμιλος Volkswagen επιθυμεί να ηγηθεί των προσπαθειών της αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά την υπευθυνότητα στην προμήθεια των πρώτων υλών. Για τον σκοπό αυτό, το 2021 δημοσίευσε την πρώτη του «Έκθεση για την Υπευθυνότητα στην Προμήθεια Πρώτων Υλών», η οποία αποτελεί μία πρωτιά για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτό συμβαίνει διότι είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων που σχετίζονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η έκθεση αυτή καλύπτει 16 πρώτες ύλες πολύ υψηλού κινδύνου, μεταξύ των οποίων και υλικά που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως το λίθιο και το κοβάλτιο.

Τις περισσότερες φορές, τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος εμφανίζονται στην αρχική φάση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε ένα στάδιο δηλαδή όπου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν έχουν άμεση αντίληψη των πρακτικών που εφαρμόζονται. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαφάνεια των διαδικασιών και την καθιέρωση αυστηρών προτύπων, πολύ απαιτητικές διαδικασίες και εξαιρετικά δύσκολες στην εφαρμογή τους.

Σε αυτή την έκθεση η αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη λίστα των ορυχείων και των μεταλλουργείων όπου γίνεται η εξόρυξη πρώτων υλών όπως του κασσίτερου, του ταντάλιου, του βολφραμίου και του χρυσού. Παράλληλα καταγράφει και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτές οι πρώτες ύλες. Επιπλέον, η Volkswagen προετοίμασε καθ’ όλη την διάρκεια του 2021 πιο δεσμευτικούς και αυστηρούς κανόνες βιωσιμότητας για τους προμηθευτές της, όντας επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο σε όσους από αυτούς την προμηθεύουν με δέρμα και φυσικό καουτσούκ.

Μία ακόμα δραστηριότητα που αναλύεται στην Έκθεση είναι η δέσμευση που ανέλαβε το 2021 ο Όμιλος Volkswagen για ένα μορατόριουμ στην εξόρυξη πρώτων υλών από τα μεγάλα βάθη των θαλασσών, πρακτική η οποία ενέχει δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Επιπλέον, η Volkswagen εντάχθηκε στην Παγκόσμια Πλατφόρμα για το Αειφόρο Φυσικό Καουτσούκ (GPSNR) και υποστήριξε την ανάγκη για την ανάπτυξη Πρωτόκολλων Αναφοράς από τις εταιρείες που βρίσκονται στις αλυσίδες εκμετάλλευσης και εφοδιασμού σε καουτσούκ.

Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου Volkswagen για το 2022 είναι να αναπτύξει πιο στενές σχέσεις με τους προμηθευτές της στον τομέα των μπαταριών, από το ορυχείο έως το τελικό προϊόν, έτσι ώστε να προωθήσει τις υπεύθυνες διαδικασίες εντοπισμού και εξόρυξης μέσα από αξιόπιστα πρωτόκολλα πιστοποίησης. Κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η Volkswagen εντάχθηκε το Μάρτιο του 2022 στην οργάνωση «Πρωτοβουλία για Υπεύθυνη Εξασφάλιση Εξόρυξης» (IRMA) και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει σταδιακά τα πρότυπα που έχει καθιερώσει η IRMA και στις δικές της αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!