O σημαντικός ρόλος των ανακυκλωμένων υλικών για τη Skoda

Η Skoda υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ανακυκλωμένα υλικά στη γκάμα των μοντέλων της και στην επιλογή υλικών, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

O σημαντικός ρόλος των ανακυκλωμένων υλικών για τη Skoda

Η Skoda υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ανακυκλωμένα υλικά στη γκάμα των μοντέλων της και στην επιλογή υλικών, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Οι πελάτες της Skoda θα βρουν μια σειρά από καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ξανά και ανακυκλώνονται σε όλη τη γκάμα μοντέλων της μάρκας, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού SUV, του Enyaq iV. Όλα τα μοντέλα της Skoda εστιάζουν στα βιώσιμα υλικά και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής Green Future της μάρκας, η οποία στοχεύει στην αύξηση της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα κατασκευής.

Το Enyaq iV προσφέρει ένα σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών και o οικολογικός του χαρακτήρας συμπληρώνεται από τη χρήση 13,1 κιλών ανακυκλωμένων πλαστικών στο εξωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων με λεία επιφάνεια κάτω από το αμάξωμα, τα οποία προάγουν την αποτελεσματικότερη -όσον αφορά την αεροδυναμική- ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο. Το ανακυκλωμένο πλαστικό που ισοδυναμεί με το βάρος ενός νέου ελαστικού, ανακτάται από τα περιβλήματα των μπαταριών και τους προφυλακτήρες και χρησιμοποιείται ξανά.

Το ποσοστό του ανακυκλωμένου χάλυβα που χρησιμοποιείται για το αμάξωμα του Enyaq iV είναι 40%, ενώ για το αλουμίνιο φτάνει το 60%. Μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αυτοκινήτου, το 20% των πλαϊνών κρυστάλλων του Enyaq iV επίσης προέρχεται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη. Βιώσιμα υλικά χρησιμοποιούνται και για πρακτικές και κομψές λύσεις στο εσωτερικό του ηλεκτρικού SUV. Η ηχομόνωση κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υφάσματα, ενώ τόσο το δάπεδο όσο και τα πατάκια του χώρου αποσκευών κατασκευάζονται και αναδιαμορφώνονται με ίνες από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET.

Σε ορισμένες κατηγορίες εξοπλισμού, το 60% του πολυεστέρα για το ύφασμα των καθισμάτων, επίσης προέρχεται από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Το υπόλοιπο 40% είναι κατασκευασμένο από φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό μαλλί, το οποίο φέρει την ετικέτα Woolmark Company’s Wool Blend Performance, η οποία προορίζεται για προϊόντα που περιέχουν μεταξύ 30 και 49,9% νέο μαλλί.

Skoda materials

Το εσωτερικό του Enyaq iV συνδυάζει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα. Το δέρμα σε χρώμα κονιάκ ορισμένων εκδόσεων, είναι επεξεργασμένο χωρίς χημικά, με εκχυλίσματα φύλλων ελιάς. Κανονικά, τα φύλλα καίγονται και θεωρούνται απόβλητα στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων. Αυτή η διαδικασία κάνει αποτελεσματική χρήση τους αντί για χημικά και το δέρμα έχει υποστεί επεξεργασία με έναν πρωτοποριακό, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η μπαταρία του Enyaq iV έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και να ανακυκλώνεται κατά το 96%. Η Skoda έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα δεύτερης ζωής για τις παλιές μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν σε ειδικούς κόμβους ενέργειας και να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Τέσσερα καταστήματα λιανικής πώλησης Skoda σε όλη την Ευρώπη τροφοδοτούνται ήδη με μπαταρίες που προέρχονται από παροπλισμένα πρωτότυπα Enyaq iV, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν πολλά ακόμη, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αποσυρόμενων μπαταριών.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!