«Πράσινες» ζάντες αλουμινίου θα χρησιμοποιεί ο Όμιλος BMW από το 2024

Το πρώτο μοντέλο με ζάντες αλουμινίου, που κατασκευάζονται από 70% δευτερογενή πρώτη ύλη, θα κυκλοφορήσει το 2023.

«Πράσινες» ζάντες αλουμινίου θα χρησιμοποιεί ο Όμιλος BMW από το 2024

Το πρώτο μοντέλο με ζάντες αλουμινίου, που κατασκευάζονται από 70% δευτερογενή πρώτη ύλη, θα κυκλοφορήσει το 2023.

Ο Όμιλος BMW από το 2024 θα χρησιμοποιεί αλουμινένιες ζάντες που θα παράγονται με 100% πράσινη ενέργεια στα οχήματα του. Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η αλλαγή αφορά, κυρίως την ενεργοβόρα διαδικασία της ηλεκτρόλυσης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του αλουμινίου και της χύτευσης.  Ο Όμιλος προμηθεύεται περίπου 10 εκατομμύρια ζάντες ελαφρού κράματος το χρόνο, με το 95% από αυτές να κατασκευάζονται από χυτό αλουμίνιο. Η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 500.000 τόνους το χρόνο.

Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται εύκολα επομένως οι παλιές ζάντες λιώνουν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μειώνοντας την ανάγκη της ενεργοβόρας ηλεκτρόλυσης για τη πρωτογενή παραγωγή της πρώτης ύλης. Η παραγόμενη δευτερογενής πρώτη ύλη πληροί τις απαιτήσεις του BMW Group για ποιότητα και ασφάλεια ενώ διατηρεί τις μηχανικές της ιδιότητες.

Η MINI θα είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα αφού από το 2023 θα αρχίσει να χρησιμοποιεί χυτές ζάντες ελαφρού κράματος κατασκευασμένες κατά 70% από δευτερογενές αλουμίνιο στο MINI Countryman. Ο συνδυασμός 100% πράσινης ενέργειας για την παραγωγή και 70% ενσωμάτωσης δευτερογενών πρώτων υλών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 80%, συγκριτικά με τις συμβατικές διαδικασίες παραγωγής.

Η μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια για την παραγωγή χυτών αλουμινένιων ζαντών, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη μείωση των εκπομπών CO2 στο δίκτυο προμηθευτών με στόχο ως το 2030 η μείωση των εκπομπών ρύπων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να φτάσει το 20% σε σχέση με το 2019.

Από το 2021 ο Όμιλος BMW προμηθεύεται αλουμίνιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο κατασκευάζεται αποκλειστικά με χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Το αλουμίνιο που παράγεται στο Ντουμπάι, διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών μετάλλων του εργοστασίου στο Λάντσχουτ, όπου χρησιμοποιείται για την κατασκευή εξαρτημάτων του αμαξώματος και συστημάτων μετάδοσης κίνησης.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!