Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα: Επιταχύνεται η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν στους στόχους που θα τεθούν

Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα: Επιταχύνεται η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν στους στόχους που θα τεθούν

Στο δρόμο που θα ακολουθηθεί μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050, κατέληξαν τα δύο μέρη που συνεδρίαζαν για το νέο Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα. Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου έφθασαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία. Μόλις εγκριθεί από τα δύο όργανα, ο ευρωπαϊκός νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή.

Η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (με κυριότερο το CO2) τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Θα ακολουθήσει ένας ενδιάμεσος στόχος για το 2040, πριν καταστεί η ΕΕ «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050. Μετά το έτος αυτό θα υπάρχει δέσμευση για αρνητικές εκπομπές ρύπων.

Πώς επηρεάζεται η αυτοκίνηση

Καθώς ο κλάδος των μεταφορών ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (κοντά στο 30%), αναμένεται να ενταθεί η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στροφή προς πράσινες τεχνολογίες, όπως η ηλεκτροκίνηση και τα εναλλακτικά καύσιμα.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων – μέσω του συνδέσμου ACEA – έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι διαθέτουν την τεχνολογία, όμως απαιτούνται παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, όπως κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, ανάπτυξη του δημοσίου δικτύου φόρτισης και άλλες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα με τα κίνητρα για την αγορά και χρήση «πράσινων» οχημάτων, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απόσυρση από την κυκλοφορία παλαιών αυτοκινήτων, μέσω αντικινήτρων που θα τεθούν.

Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!