Η Dacia, η ρουμανική μάρκα που είναι γνωστή για μοντέλα που είναι οικονομικά πολύ προσιτά, θα λανσάρει το επόμενο καλοκαίρι ένα νέο μικρό αμιγώς ηλεκτρικό hatchback κατηγορίας Α με τιμή κάτω των 18.000 ευρώ. Ο επικεφαλής του ομίλου Renault στον οποίο υπάγεται η Dacia, Luca de Meo, δήλωσε ότι το αυτοκίνητο θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη, και θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με το νέο Renault Twingo.
Ο De Meo υποστήριξε ότι το αυτοκίνητο θα εξελιχθεί σε μόλις 16 μήνες, ξεπερνώντας τους 21 μήνες που θα χρειαστεί το Twingo για να περάσει από την έγκριση στην παραγωγή. «Προκαλώ οποιονδήποτε ανταγωνιστή στον κόσμο να το κάνει αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων όταν έρχονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο De Meo στο ετήσιο συνέδριο της Renault, όπου ο όμιλος ανακοίνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ρεκόρ αριθμούς πωλήσεων.
Ο Ιταλός δεσμεύτηκε επίσης ότι το αυτοκίνητο θα κοστίζει λιγότερο από 18.000 ευρώ και ότι «θα είναι πάντα ένα πραγματικό value-for-money Dacia», καθώς και ότι «θα είναι κερδοφόρο με τον τρόπο που η Dacia έχει συνηθίσει».
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
Το νέο μοντέλο είναι πιθανό να πωλείται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παράλληλα με το Dacia Spring, το οποίο και αυτό κυκλοφόρησε στην αγορά μόλις πέρυσι. Ωστόσο, το Spring κατασκευάζεται στην Κίνα, και ως εκ τούτου υπόκειται σε ευρωπαϊκούς δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν την τιμή του έως και 35%. Για αυτό, με τον καιρό, το νέο μοντέλο -που δεν έχει ονομαστεί ακόμα- θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Spring στην Ευρώπη.
Το νέο αυτοκίνητο πόλης της Dacia πιθανότατα θα προσφέρει βελτίωση σε σχέση με την αυτονομία των 225 χλμ. του σημερινού Spring, αν και θα εξακολουθεί να είναι ένα μοντέλο που θα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πόλη.
Το επόμενο λανσάρισμα του μοντέλου της Dacia είναι ένας αντίπαλος του Nissan Qashqai που ονομάζεται Bigster. Το βενζινοκίνητο μοντέλο καταφθάνει αυτή την άνοιξη και θα είναι το μεγαλύτερο αυτοκίνητο της μάρκας μέχρι σήμερα.