Apple: Απολύει 614 εργαζόμενους μετά την ακύρωση του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου

Η ακύρωση του «Project Titan» ώθησε την Apple στην μαζικότερη απόλυση εργαζομένων από την εποχή της πανδημίας.

Apple: Απολύει 614 εργαζόμενους μετά την ακύρωση του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου

Η ακύρωση του «Project Titan» ώθησε την Apple στην μαζικότερη απόλυση εργαζομένων από την εποχή της πανδημίας.

Το «Project Titan» ήταν η κωδική ονομασία της Apple για το νέο της αυτοκίνητο, το οποίο, παρότι δεν ανακοινώθηκε ποτέ επίσημα, ήταν στην διαδικασία της εξέλιξης και ανάπτυξης για περίπου 10 χρόνια.

Οι αλλαγές όμως στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και ορισμένες εσωτερικές διαφωνίες μέσα στην εταιρεία, ήταν αυτές που τον Φεβρουάριο του 2024 οδήγησαν στην ακύρωση του «Project Titan».

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγγραφα της πολιτείας της Καλιφόρνια, η Apple απέλυσε συνολικά 614 εργαζόμενους, οι οποίοι σχετίζονταν με την εξέλιξη του ηλεκτρικού οχήματος. Αυτή ήταν και η μαζικότερη απόλυση εργαζομένων της εταιρείας από την εποχή της πανδημίας.

Τι ήταν το «Project Titan» της Apple;

Η Apple είχε εκφράσει τις προθέσεις της να δημιουργήσει ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα, από την έναρξη της παραγωγής του Tesla Model S. Βλέποντας την αυτοκινητοβιομηχανία να οδηγείται στην ηλεκτροκίνηση, ξεκίνησε το 2014 το «Project Titan», προκειμένου να δημιουργήσει ένα όχημα το οποίο θα ανταγωνιζόταν το Model S.

Όμως, με τα χρόνια, οι στόχοι άλλαξαν. Η Google είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα πλήρως αυτόνομο όχημα, το οποίο το 2016 απέκτησε την ονομασία Waymo και έγινε μέρος της Alphabet Investor Relations, όπου παραμένει ως και σήμερα. Η Apple θέλησε να ανταγωνιστεί την Google στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων και επέλεξε το όχημά της να είναι πλήρως αυτόνομο.

Όμως δεν υπήρξε ποτέ κάποια ξεκάθαρη πορεία ανάπτυξης, ούτε κάποιο μακροχρόνιο πλάνο παρουσίασης. Οι αλλαγές στην ηγεσία τομέων της Apple δεν βοήθησαν την κατάσταση. Συχνά μάλιστα τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν παρείχαν πλήρη και ξεκάθαρη υποστήριξη στο όλο εγχείρημα. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έδωσαν στο εγχείρημα το ψευδώνυμο «Project Titanic», το οποίο τελικά «βούλιαξε», ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο την μοίρα του διάσημου πλοίου.

Σύμφωνα με αναφορές, η Apple έχει αλλάξει τους στόχους της, καθώς πλέον βλέπει την τεχνητή νοημοσύνη ως την τεχνολογία του μέλλοντος και προσπαθεί να την ενσωματώσει στο λογισμικό και τις συσκευές της.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!