Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων για την Porsche στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο του έτους

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚH έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2023.

Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων για την Porsche στην Ελλάδα το 1ο εξάμηνο του έτους

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚH έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2023.

Με σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη έκλεισε το α εξάμηνο του 2023 για τη Μοτοδυναμική.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 76,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 32,9%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν στα 10,1 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 29,1% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 23,5%.

Οι πωλήσεις δικύκλων & προϊόντων θάλασσας (Yamaha) ανήλθαν στα 39,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,9%. Εξαιρετική εικόνα και για την δραστηριότητα της Porsche, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 20,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 58,9%.
Ανάπτυξη καταγράφηκε και στην δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) με τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 12,8 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 4,2 εκ. ευρώ.

Κατά το α εξάμηνο του 2023, το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του Ομίλου ανήλθε στα 63,7 εκ. ευρώ (εξαιρώντας την επίδραση του ΔΠΧΑ 16) παρουσιάζοντας αύξηση 17,2% έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε στόλο αυτοκίνητων προς ενοικίαση (Sixt).

Οι θετικές λειτουργικές χρηματοροές του Ομίλου χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ ποσού 7,7 εκ. ευρώ και συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της αύξησης του στόλου της Sixt, με το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης να προέρχεται από δανεισμό. Έτσι ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 35 εκ. ευρώ αυξημένος κατά 16 εκ. σε σύγκριση με το 2022.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κύριος Πάρης Κυριακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η Μοτοδυναμική είχε ένα πολύ καλό εξάμηνο, με σημαντική ανάπτυξη σε πωλήσεις και κερδοφορία σε όλες τις δραστηριότητες μας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση στα δίκυκλα, στα προϊόντα θαλάσσης και τα αυτοκίνητα Porsche, όπου ο κύκλος δραστηριότητας μεγαλώνει με ταχύτερους ρυθμούς από τις επιμέρους αγορές τους. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται μερικώς και στην γενική ομαλοποίηση της εφοδιαστική αλυσίδας, με την διαθεσιμότητα προϊόντων να είναι πολύ καλύτερη από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Για το δεύτερο εξάμηνο, βλέπουμε ακόμα ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, με την γενική εικόνα των παραδόσεων από τους προμηθευτές μας να συνεχίζει να βελτιώνεται. Η χρόνια περιμένουμε να συνεχίσει δυναμικά, και παρόλο που η ποσοστιαία αύξηση των μεγεθών δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή όσο το πρώτο εξάμηνο, προσβλέπουμε σε ουσιώδη ανάπτυξη πωλήσεων και κερδοφορίας και για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με την κερδοφορία της δραστηριότητας να πιέζεται σε σχέση με το 2022 λόγο αυξημένης προσφοράς αυτοκίνητων στην αγορά. Η δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκε 15.7%, και προσμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη και για το δεύτερο εξάμηνο, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Σημαντικά αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων του πρώτου εξαμήνου, με την εταιρία να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να καταγράφει σημαντική μικτή κερδοφορία με πολύ στοχευμένες ενέργειες. Ανάλογες κινήσεις θα κάνουμε και το δεύτερο εξάμηνο, πάντα με γνώμονα τα μεσοπρόθεσμο πλάνο μας για το αυτή την δραστηριότητα.
Τέλος να αναφερθούμε και στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του μειοψηφικού πακέτου της Lion Rental, που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους και αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία της εταιρίας μας.
Ενώ βλέπουμε πολλά θετικά σημάδια για τις αγορές μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έτοιμοι να αντιδράσουμε σε πιθανές ουσιώδεις μεταβολές στην ζήτηση των προϊόντων μας.»

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!