Ηλεκτρικό Ρεύμα: Αναμένονται κλιμακωτές επιδοτήσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα ανερχόμενα κίνητρα για εξοικονόμηση και επιδοτήσεις στο ρεύμα και το αέριο.

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Αναμένονται κλιμακωτές επιδοτήσεις

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα ανερχόμενα κίνητρα για εξοικονόμηση και επιδοτήσεις στο ρεύμα και το αέριο.

Κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και κλιμακωτές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε για τον Οκτώβριο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Την ίδια ώρα, τόνισε πως η κυβέρνηση εισάγει ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κώστας Σκρέκας, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστοποίησε το νέο μοντέλο επιδοτήσεων της κυβέρνησης για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους:

 • «Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών εξασφαλίζοντας, προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,
 • Δεύτερον, να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα και
 • Τρίτον, να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμνηση ενέργειας».

Ειδικά για τον τρίτο στόχο, από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν αναρτηθεί 23 προτάσεις προς τους καταναλωτές για εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ για τον δεύτερο στόχο τόνισε πως «φέτος, καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό».

Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις κλίμακες

Έτσι, από 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται ένα μοντέλο τριών κλιμάκων για τους οικιακούς καταναλωτές ενέργειας. Ειδικότερα, εισάγονται τρεις κλίμακες επιδοτήσεων σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος του καταναλωτή.

 1. Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 90 % της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 2. Από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η κυβέρνηση απορροφά 80% της αύξησης με 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θεσπίζοντας ταυτόχρονα μπόνους 50 ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας, αν το νοικοκυριό αυτό μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 3. Για κατανάλωση πάνω από 1001 κοιλοβατώρες, η κυβέρνηση απορροφά το 50% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ και σε αυτή την περίπτωση εισάγεται το μπόνους 50 ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας, αν το νοικοκυριό αυτό μειώσει την κατανάλωσή του κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για τα κοινωνικά τιμολόγια, η απορρόφηση της αύξησης φτάνει το 100% και η επιδότηση τα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε:

 • Για επαγγελματίες με παροχή ισχύος έως 35 KvA προβλέπεται επιδότηση για καταναλώσεις έως τις 2.000 μεγαβατώρες, ύψους 398 ευρώ, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
 • Για τους υπόλοιπους προβλέπεται επιδότηση 230 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται σε 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά δίνεται 1,1 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. από την ανάκτηση υπερεσόδων και τα 100 εκατ. από τον προϋπολογισμό.

Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους άλλους παρόχους προχωρά:

 • Για τους οικιακούς καταναλωτές σε οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος
 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτέςσυμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτώνσε οριζόντια επιδότηση 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

«Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας πως «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

 • Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
 • Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο
 • Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές».
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!