Τιμολόγια Ρεύματος: Ποιό το όφελος για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων;

Ιδιαίτερο όφελος μπορούν να έχουν και οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μέσω των νέων προσφορών και δόσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές έπειτα από κρατική παρέμβαση.

Τιμολόγια Ρεύματος: Ποιό το όφελος για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων;

Ιδιαίτερο όφελος μπορούν να έχουν και οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μέσω των νέων προσφορών και δόσεων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές έπειτα από κρατική παρέμβαση.

Έπειτα απο κρατική παρέμβαση, τις τελευταίες ημέρες οι εταιρείες λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων που είχαν ανακοινώσει λόγω του πλαφόν των πέντε ευρώ στο μηνιαίο πάγιο. Πρόκειται συγκεκριμένα, για κίνητρα που αφορούν την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών, εξόφληση σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών και άλλες προσφορές  οι οποίες μπορούν αδιαμφισβήτητα να ευνοήσουν και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ για τους μη-κάτοχους, αποτελούν ένα κίνητρο σε συνδυασμό με τη νέα επιδότηση “κινούμαι ηλεκτρικά 2” να το τολμήσουν.

Τα κίνητρα και οι αλλαγές ανά εταιρεία:

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ προσφέρει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως και έξι άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας (με κάρτες VISA, MasterCard και προσεχώς Diners της Alpha Bank) για ποσά άνω των 200 ευρώ. Το βασικό τιμολόγιο Αυγούστου της επιχείρησης (Γ1 / Γ1Ν Οικιακό) προβλέπει χρέωση ενέργειας 0,486 ευρώ ανά κιλοβατόρα (μειώνεται στα 0,149 ευρώ με την κρατική επιδότηση) για τις πρώτες 2.000 κιλοβατόρες και 0,498 ευρώ ανά κιλοβατόρα (μειώνεται στα 0,161 ευρώ με την επιδότηση) για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατορών. Το μηνιαίο πάγιο κοστίζει 3,5 ευρώ. Οι πελάτες με νυχτερινό μετρητή χρεώνονται για το νυκτερινό τιμολόγιο με 0,108 ευρώ ανά κιλοβατόρα μετά την επιδότηση.

Το Protergia Οικιακό MVP της Protergia για τον Αύγουστο προβλέπει χρέωση 0,54913 ευρώ ανά κιλοβατόρα (χωρίς την επιδότηση των 0,337 ευρώ ανά κιλοβατόρα), με το μηνιαίο πάγιο στα πέντε ευρώ. Η χρέωση ενέργειας για τη νύκτα περιορίζεται στα 0,54555 ευρώ ανά κιλοβατόρα χωρίς την επιδότηση. Στα άλλα προγράμματα της εταιρείας, η χρέωση για το Protergia Οικιακό Εξοχικό φτάνει τα 0,56039 ευρώ ανά κιλοβατόρα χωρίς την επιδότηση και μηνιαίο πάγιο 2,5 ευρώ, για το Protergia Οικιακό / Οικιακό Ν ανέρχεται σε 0,56814 ευρώ ανά κιλοβατόρα για τον Αύγουστο και μηνιαίο πάγιο ένα ευρώ. Για το πρόγραμμα Protergia Οικιακό Charge Home MVP (για όσους έχουν φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι τους) η χρέωση για τον Αύγουστο φτάνει τα 0,54913 ευρώ ανά κιλοβατόρα.

Η Elpedison μέσα στον μήνα θα ανακοινώσει μηνιαίο Elpedison Loyalty Pass «το ύψος του οποίου εξασφαλίζει στους πελάτες που την εμπιστεύονται προστασία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επιστρέφοντας στον πελάτη σχεδόν όλο το κέρδος της παρακρατώντας μόνο ένα μικρό και εύλογο ποσό». Το ύψος του Elpedison Loyalty Pass «θα ανακοινωθεί με τον τιμοκατάλογο Σεπτεμβρίου. Για τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε τιμολόγια που ξεκινούν από τα 0,9395 ευρώ ανά κιλοβατόρα (Elpedison Free με μηνιαίο πάγιο 4,99 ευρώ), αυξάνονται στα 0,9775 ευρώ ανά κιλοβατόρα (Electricity Home Day με μηνιαίο πάγιο 4,40 ευρώ) και φτάνουν μέχρι τα 0,9935 ευρώ ανά κιλοβατόρα (Elpedison Συνέπεια Day με πάγιο 4,5 ευρώ). Σε όλες τις τιμές πρέπει να αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση ώστε να προκύψει η τελική επιβάρυνση του Αυγούστου.

Το νέο πρόγραμμα Generous Home της ΗΡΩΝ παρέχεται με μηνιαίο πάγιο τρία ευρώ και χρέωση 0,595 ευρώ ανά κιλοβατόρα για τον Αύγουστο η οποία μειώνεται στα 0,476 ευρώ ανά κιλοβατόρα (χωρίς την κρατική επιδότηση) με την εφαρμογή της έκπτωσης συνέπειας για όσους πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους. Η έκπτωση συνέπειας πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό του πελάτη. Έτσι, μαζί με την κρατική επιδότηση των 0,337 ευρώ ανά κιλοβατόρα και την έκπτωση συνέπειας, το τελικό κόστος για όσους έχουν το Generous Home περιορίζεται στα 0,139 ευρώ ανά κιλοβατόρα.

Για τις οικιακές παροχές, η NRG παρέχει τιμολόγια για τον Αύγουστο που ξεκινούν από τα 0,499 ευρώ ανά κιλοβατόρα (το nrg prime χωρίς την κρατική επιδότηση) και φτάνουν μέχρι τα 0,569 ευρώ ανά κιλοβατόρα (στα υπόλοιπα προγράμματα όπως nrg adapt, smart nrg, nrg save, κ.ο.κ., πάντα χωρίς την επιδότηση). Το μηνιαίο πάγιο στο βασικό πρόγραμμα nrg prime φτάνει τα πέντε ευρώ αλλά περιορίζεται στα δύο ευρώ για όσους πελάτες ενεργοποιήσουν τη λήψη ηλεκτρονικού λογαριασμού και πληρωμή με πάγια εντολή.

Στα 0,620 ευρώ ανά κιλοβατόρα χωρίς την κρατική επιδότηση διαμορφώνεται για τον Αύγουστο η χρέωση στο πρόγραμμα Zer0+ της Watt & Volt, ενώ στο βασικό πρόγραμμα της «Φυσικό Αέριο» η χρέωση φτάνει τα 0,583 ευρώ ανά κιλοβατόρα (πάντα για τον Αύγουστο και χωρίς την επιδότηση των 0,337 ευρώ ανά κιλοβατόρα).

Η ΖΕΝΙΘ στο βασικό πρόγραμμα Power Home Basic χρεώνει για τον Αύγουστο 0,555 ευρώ ανά κιλοβατόρα (0,218 ευρώ ανά κιλοβατόρα με την επιδότηση) για τις πρώτες 270 κιλοβατόρες. Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 270 κιλοβατορών η χρέωση αυξάνεται στα 0,565 ευρώ ανά κιλοβατόρα (0,228 ευρώ ανά κιλοβατόρα με την επιδότηση). Το πάγιο είναι 4 ευρώ για όσους έχουν και σύνδεση φυσικού αερίου και 4,5 ευρώ για τους πελάτες που δεν συνδυάζουν ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο.

Όπως ανακοινώθηκε, για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατόρα (MWh) για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ακολούθως, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh.

Επιπλεόν, για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης. Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh. Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.
Με τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατόρα, αναμένονται μέσα στο μήνα οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου καθώς και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για την κρατική επιδότηση.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!