Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική

Νέα επικαιροποίηση του Δελτίου Ακραίων καιρικών φαινομένων για το Σάββατο και την Κυριακή

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική

Νέα επικαιροποίηση του Δελτίου Ακραίων καιρικών φαινομένων για το Σάββατο και την Κυριακή

(Update 15:06) Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημέρωσε για έντονα καιρικά φαινόμενα, με πυκνές χιονοπτώσεις  κατά διαστήματα, σε όλη την Αττική το Σάββατο και την Κυριακή.

Η Νέα οδός ανέφερε ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού της, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Ωστόσο συνιστά στους οδηγούς να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων. Αν μια μετακίνηση έιναι απαραίτητη, πρέπει να έχουμε τοποθετήσει στο όχημα μας αντιολισθητικές αλυσίδες και σε περίπτωση ανάγκης να καλούμε στο 1075. Ενημέρωση για την κατάσταση της Νέας Οδού μπορούμε να λάβουμε καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας  στο 22950 26900.

 

(Update 13:27) Με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις έντονες χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, την ανατολική και την ηπειρωτική χώρα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή. Πιο αναλυτικά, σήμερα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως θα είναι παροδικές.

Αύριο, Σάββατο, αναμένουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί, ενώ από το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα χιονοπτώσεις θα έχουμε στη Χαλκιδική. Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις αναμένουμε στην ανατολική Στερεά και την Αττική, στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και στα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνο στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, αλλά με μικρή ένταση.

 

(Update 10:48) Σύμφωνα με ανακοίνωση της Η Νεας Οδού και με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, επιτρέπεται από τις 10:30, η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

(Update 10:34) Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Μετά το μεσημέρι αναμένουμε επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται παγετός στα ηπειρωτικά και στην Κρήτης.

Για την Αττική περιμένουμε διάσπαρτες χιονοκαταιγίδες μετά το μεσημέρι, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Από το βράδυ θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού.

 

(Update 10:05) H Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, πέραν των απαγορεύσεων και των λοιπών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είναι ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοσθεί διακοπή κυκλοφορίας, βαρέων οχημάτων :

Στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, από το 56ο χιλιόμετρο (όρια Νομού Αττικής) έως το 135ο χιλιόμετρο (Διόδια Τραγάνας) , στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία. Επίσης από το 121ο χιλιόμετρο έως το 135ο χιλιόμετρο, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας (Α – 11), από το 1ο έως το 11ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Π.Α.Θ.Ε. με προορισμό τη Λαμία

Και

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από το 2ο έως το 18ο χιλιόμετρο (Ριτσώνα).

(Update 08:30) Δείτε αναλυτικά τις συνθήκες κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της χώρας.

(Update 07:49) Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφ. Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με την Λεωφ. Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης

(Update 07:38) Λόγω χιονόπτωσης έχεις διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμη οδό (Καισαριανή) από το ύψος της Λεωφ. Αλίμου – Κατεχάκη – έξοδος Καλοπούλα προς Υμηττό.

(Update 06:03) Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος Καλυφτάκη διεξάγεται κανονικά. Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα.

(Update 04:04) Λόγω χιονόπτωσης η κίνηση των οχημάτων στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη πραγματοποιείται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα.

Παρασκευή 11 Μαρτίου – (Update 04:00) Δείτε την ανακοίνωση της Γ.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω δυσμενών συνθηκών.

(Update 19:30) Δείτε αναλυτικά τις συνθήκες κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της χώρας.

(Update 18:22) Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, λόγω της κακοκαιρία «Φίλιππος» τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στo σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, όπου θα είναι όλα τα σχολεία θα ανοιχτά, ενώ στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής και στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Σε αυτά τα σχολεία τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητες και αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχίσει μέχρι την Κυριακή.

(Update 17:08) Εξασθένιση των χιονοπτώσεων περιμένουμε τις επόμενες ώρες στην Αττική και μέχρι τα μεσάνυχτα. Όμως από τα ξημερώματα της Παρασκευής περιμένουμε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες και νέες χιονοπτώσεις, ενδεχομένως και πιο πυκνές από σήμερα. Αυτά τα κύματα κακοκαιρίας θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο ενώ χιονοκαταιγίδες περιμένουμε στη Χαλκιδική, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στο βόρειο Αιγαίο, αλλά και στην Κρήτη.

(Update 16:29) Η Νέα Οδός ενημέρωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, επιτρέπεται από τις 15:15, η κυκλοφορία των βαρών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων.

Η Απόφαση της Τροχαίας Αττικής με αριθμό 19822-Α’ αναφέρει : «Κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από την 15.15 ώρα της σήμερον 10 Μαρτίου 2022, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε τεθεί σε ισχύ από την 22.00 ώρα της 9-3-2022, στην Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής)».

(Update 16:19) Έντονη χιονόπτωση και κατά τόπους άνεμοι τώρα σε Διόνυσο, Αφίδνες, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Ωρωπό, Πεντέλη και στο μεγαλύτερο μέρος των βόρειων και βορειοανατολικών προαστείων της Αττικής. Ανοιχτοί, με τη βοήθεια των εκχιονιστικών, παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι αυτών των περιοχών, αλλά η Πολιτική Προστασία εξακολουθεί να συστήνει την μετακίνηση μόνο για σοβαρούς λόγους.

(Update 15:46) Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, πέραν των απαγορεύσεων και των λοιπών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που είναι ήδη σε ισχύ, θα εφαρμοσθεί απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και στον αυτοκινητόδρομο της Π.Α.Θ.Ε., από το 56ο χιλιόμετρο (όρια Νομού Αττικής) έως το 93ο (Μετωπικά Διόδια Θηβών) , στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, στη Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας (Α – 11), από το 1ο έως το 11ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Π.Α.Θ.Ε. προς τη Λαμία, και στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από το 2ο έως το 18ο χιλιόμετρο (Ριτσώνα), με την κίνηση των λοιπών οχημάτων να διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιπλέον, στο Νομό Ευβοίας, η κίνηση γίνεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων, στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας, στην επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας, στην Επαρχιακή Οδό Αγδίνων – Παπάδων και στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από το 3ο μέχρι το 15ο χιλιόμετρο.

(Update 14:44) Με απόφαση του Γιώργου Πατούλη, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή, τα σχολεία που δεν άνοιξαν σήμερα. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής καθώς και στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

(Update 13:40) Κλειστή στην κυκλοφορία είναι η Λεωφόρος Πάρνηθος από τελεφερίκ και πάνω, η Λεωφόρος Χασιάς από τη Μoνή Κλειστών ως τα Δερβενοχώρια, η Λεωφόρος Διονύσου από την οδό Θησέως μέχρι την επαρχιακή οδό Εκάλης-Νέας Μάκρης, η επαρχιακή οδός Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του “414” Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής και η οδός  Αναστάσεως  από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμητό.

Εξακολουθεί η απαγόρευση κίνησης βαρέων οχημάτων σε Αττική και Νέα Oδό.

Από το απόγευμα στην Αττική θα αρχίσει μια σταδιακή ύφεση, αλλά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο.

(Update 12:45) Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωση του ενημερώνει ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθούν τα καιρικά φαινόμενα στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια και ζητά από τους πολίτες να μην μετακινούνται, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Επιπρόσθετα, παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

(Update 10:45) Από την έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι σήμερα Πέμπτη 10 Μαρτίου οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά
και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της
Θράκης.

Αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαρτίου οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία
Με ισχυρή σύστασή της, η Πολιτική Προστασία ζητά να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στις απαραίτητες, κυρίως στην Βόρεια και Ανατολική Αττική, τα Βίλια, τη Φιλή, τις Ερυθρές Βοιωτίας, τη Φθιώτιδα και την Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει χιονόπτωση και χιονόστρωση, ενώ αναμένεται και επιδείνωση τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα απευθύνεται σύσταση και για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αυτές τις περιοχές, ενώ από εχθές το βράδυ έχει απαγορευτεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού.

Σε συνέχεια της σύστασης από την Πολιτική Προστασία, η Νέα Οδός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων, αλλά αν χρειαστεί να μετακινηθούν, να έχουν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, λόγω σφοδρότητας των φαινομένων, η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ενημέρωση για την κατάσταση μπορούμε να λάβουμε καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της Νέας Οδού στο 22950 26900.

Από νωρίς το πρωί δημιουργήθηκαν προβλήματα και λίγο πριν τις 7 έκλεισε για 30 λεπτά η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα, ενώ πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει, αλλά οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Φωτογραφία: Αρχείο MotorOne

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!