Φώτα LED στους δρόμους της Αττικής: Καλύτερη ορατότητα, χαμηλότερη κατανάλωση

Στα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα απαιτείται αλλαγή λαμπτήρων κάθε έτος, ενώ τα LED λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 7 έτη

Φώτα LED στους δρόμους της Αττικής: Καλύτερη ορατότητα, χαμηλότερη κατανάλωση

Στα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα απαιτείται αλλαγή λαμπτήρων κάθε έτος, ενώ τα LED λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 7 έτη

Από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος άρχισε η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων LED σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 36.9 εκ. ευρώ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Ε.Π Αττική 2014-2021. Tα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα, απαιτούν αλλαγή λαμπτήρων κάθε ένα έτος, ενώ τα LED λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 100.000 ώρες, δηλαδή για 7 έτη.

Τα νέα φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας LED έχουν ονομαστική ισχύ 42 watt και αντικαθιστούν τα υφιστάμενα, νατρίου, των 400 watt. Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 23.790 φωτιστικά LED στις σημαντικότερες λεωφόρους της Αττικής όπως Λ. Κηφισού, Ποσειδώνος, Κηφισίας, Μεσογείων , Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κατεχάκη, στις οδούς πέριξ του κέντρου της Αθήνας όπως Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πειραιώς κ.α.

Τα νέα φώτα αναμένεται να κάνουν  τη «νύχτα μέρα» στο οδικό δίκτυο, καθώς βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του φωτισμού, ενώ επιτυγχάνεται μείωση των φαινομένων θάμβωσης και παρέχουν αυξημένη λαμπρότητα. Τα πλεονεκτήματα όμως δε σταματούν εδώ, διότι τα φωτιστικά είναι πλήρως ελεγχόμενα μέσω συστήματος τηλεδιαχείρισης, κάτι που σημαίνει, ότι σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κατάστασή τους (λειτουργία – κατανάλωση).

Συγκεκριμένα ο νέος φωτισμός των οδικών αρτηριών, θα συμβάλει αποτελεσματικά, στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας καθώς η ορατότητα βελτιώνεται σημαντικά κατά τις νυχτερινές ώρες οδήγησης και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφού τα φωτιστικά είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, από τα υφιστάμενα φωτιστικά νατρίου και δεν έχουν επικίνδυνα συστατικά, ενώ ανακυκλώνονται ευκολότερα. Επιπλέον επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη και σε επίπεδο κόστους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, θα μπορούν να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούν αν αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες προς όφελος των πολιτών.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητάς της, προκειμένου να αναβαθμιστούν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας στους δρόμους, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Συνεχίζουμε να επενδύουμε έμπρακτα στην προστασία των πολιτών αλλά και στην αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Αττικής, έχοντας ως προτεραιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!