Το νέο χρονοδιάγραμμα για την Εθνική Οδό “Σπάρτη-Γύθειο”

Από τα 24,3 χλμ. τα 10,4 αποτελούν νέα χάραξη

Το νέο χρονοδιάγραμμα για την Εθνική Οδό “Σπάρτη-Γύθειο”

Από τα 24,3 χλμ. τα 10,4 αποτελούν νέα χάραξη

Στα οδικά έργα που πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται στη Λακωνία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο Κώστας Καραμανλής παρουσίασε την κατάσταση όσον αφορά τη βελτίωση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού «Σπάρτη – Γύθειο». Πρόκειται για ένα δρόμο μήκους 24,3 περίπου χλμ., εκ των οποίων τα 10,4 χλμ. περίπου αφορούν σε νέα χάραξη. Τα προβλεπόμενα έργα της μελέτης, όπως π.χ. αρτηρία, ισόπεδοι κόμβοι, κάθετο και παράπλευρο οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, που αξιοποιείται όπου είναι εφικτό, εξασφαλίζουν επαρκώς τη σύνδεση της Εθνικής με τους γειτονικούς οικισμούς.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου τον 1ο Συγκριτικό Πίνακα και επομένως τακτοποιήθηκε το τεχνικό αντικείμενο της Σύμβασης. Σημείωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί μία μελέτη, που εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια, ώστε να παραδοθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι και η αναθέτουσα αρχή, ώστε να δημοπρατήσει το έργο.

Σημείωσε επίσης ότι για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε εντολή στον παραχωρησιούχο, τη ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε., για την εκτέλεση κάποιων συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών έργων. Ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να δώσει και κάποιες επιπλέον μελέτες για αντισταθμιστικά έργα, μέσα στις οποίες εντάσσεται και η εκπόνηση των υπολειπόμενων μελετών για το «Σπάρτη-Γύθειο». Εκτίμησε δε, ότι θα χρειαστεί ακόμη ένα έτος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να παραδοθούν στην Περιφέρεια.

Σχετικά με το έργο της Παράκαμψης της Σκάλας – Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στις αρχές του 2019 ναυάγησε η προσπάθεια να εκπονηθούν από την Κοινοπραξία Μορέας οι προκαταρκτικές μελέτες της Παράκαμψης αυτής, χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. «Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η τότε κυβέρνηση, το κάνουμε εμείς τώρα. Και στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή, ερχόμαστε και ευγενικά απαιτούμε από τον παραχωρησιούχο να κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο, διότι και στις δύο παρακάμψεις είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο», πρόσθεσε.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!