Μπαταρίες: Κληρώνει για το επόμενο «κύμα» έργων, επενδύσεις 600 εκατ. στην πρώτη γραμμή

Εντός Σεπτεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων για έργα 4,7 GW, όροι σύνδεσης σε αρχική φάση σε μπαταρίες 1,9 GW.

Μπαταρίες: Κληρώνει για το επόμενο «κύμα» έργων, επενδύσεις 600 εκατ. στην πρώτη γραμμή

Εντός Σεπτεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων για έργα 4,7 GW, όροι σύνδεσης σε αρχική φάση σε μπαταρίες 1,9 GW.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για το επόμενο μεγάλο κύμα standalone μπαταριών στην Ελλάδα, καθώς ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρώσουν εντός Σεπτεμβρίου την εξέταση των έργων που διεκδικούν να ενταχθούν στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ για συνολική ισχύ 4,7 GW. Επομένως, μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσει ποια έργα αποκτούν επί της αρχής προτεραιότητα για να κατοχυρώνουν ηλεκτρικό «χώρο».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώθηκε και από την παρουσίαση του ΥΠΕΝ για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την παρουσίαση, η διαδικασία προχωρά με βάση τον προγραμματισμό, ώστε οι λίστες προτεραιότητας να δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση όρων σύνδεσης και την ωρίμανση των πρώτων επενδύσεων.

Όπως έχει γράψει το Powergame, οι Διαχειριστές είχαν να εξετάσουν φακέλους περίπου 720 έργων, συνολικής ισχύος περίπου 9 GW, τα οποία διέθεταν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η διαθέσιμη ισχύς της πρόσκλησης περιορίζεται στα 4,7 GW, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των υποψήφιων έργων δεν θα κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο». Η εικόνα είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική στο σύστημα μεταφοράς, για «μεγάλες» μπαταρίες, όπου περίπου 8 GW έργων διεκδικούν «χώρο» για 3,8 GW.

Η πρώτη φάση όρων σύνδεσης

Με όρους ισχύος, επομένως, περίπου το 52% των «μεγάλων» μπαταριών που έχουν περάσει στην τελική φάση εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει. Αντίθετα, πολύ μικρότερη είναι η πίεση στο δίκτυο διανομής, όπου τα έργα που συνεχίζουν στη διαδικασία ανέρχονται περίπου σε 1 GW, έναντι διαθέσιμης ισχύος 900 MW. Με άλλα λόγια, μόλις 100 MW περίπου υποψήφιων έργων αναμένεται να μείνουν εκτός.

Η διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα, καθώς ο Διαχειριστής δεν εξετάζει αποκλειστικά αιτήσεις για μπαταρίες της συγκεκριμένης πρόσκλησης. Υπάρχει μια δεύτερη «δεξαμενής» έργων, δηλαδή μπαταριών που θα εγκατασταθούν σε κοινό σημείο σύνδεσης με συστοιχίες φωτοβολταϊκών. Ο πρόσφατος οδικός χάρτης του ΥΠΕΝ προβλέπει την εναλλαγή των δύο κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά ήδη στη χορήγηση όρων σύνδεσης για το πρώτο χαρτοφυλάκιο μπαταριών 1.000 MW σε κοινό σημείο σύνδεσης. Το στάδιο αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να μπορεί να περάσει στο πρώτο χαρτοφυλάκιο merchant μπαταριών ισχύος 1.000 MW από την πρόσκληση. Στη συνέχεια θα επιστρέψει εκ νέου στα έργα σε κοινό σημείο σύνδεσης, για όρους σύνδεσης σε 1.000 MW και κατόπιν σε ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο merchant μπαταριών 1.000 MW. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί εναλλάξ, μέχρι να εξαντληθούν οι δύο «δεξαμενές».

Για τον ΔΕΔΔΗΕ, η εικόνα είναι απλούστερη, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο μπαταριών σε κοινό σημείο σύνδεσης. Επομένως, ο Διαχειριστής θα προχωρήσει επομένως αποκλειστικά με τα έργα της πρόσκλησης, μέχρι να καλυφθεί το όριο των 900 MW.

Ο αστάθμητος παράγοντας των ενστάσεων

Κανονικά, οι δύο Διαχειριστές θα κινηθούν παράλληλα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη φάση περίπου 1,9 GW μπαταριών από την πρόσκληση, τα οποία «μεταφράζονται» σε επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αστάθμητος παράγοντας είναι η υποβολή ενστάσεων, από επενδυτές που τα έργα τους θα μείνουν εκτός νυμφώνος,

Η παράμετρος αυτή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της διαδικασίας μετά τη δημοσίευση των λιστών προτεραιότητας. Στα έργα του συστήματος μεταφοράς, το υψηλό ποσοστό απόρριψης αυξάνει εκ των πραγμάτων την πιθανότητα υποβολής ενστάσεων από επενδυτές που δεν θα επιλεγούν. Παράλληλα, ορισμένα από τα κριτήρια αξιολόγησης εμφανίζουν μεγαλύτερο περιθώριο ερμηνείας, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο σύνθετη την εξέταση τυχόν αντιρρήσεων.

Στον αντίποδα, στον ΔΕΔΔΗΕ η διαδικασία αναμένεται να είναι πιο ομαλή, καθώς το «κούρεμα» των υποψηφίων έργων είναι πολύ περιορισμένο και τα κριτήρια εμφανίζονται πιο ξεκάθαρα. Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτοι όροι σύνδεσης που θα προκύψουν από την πρόσκληση να αφορούν τις μικρότερες μονάδες αποθήκευσης στο δίκτυο διανομής, πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τις «μεγάλες» μπαταρίες.

Το στοίχημα των 3 GW έως το 2028

Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον συνολικό εθνικό «πήχη» της αποθήκευσης. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να υπάρχουν στην Ελλάδα μπαταρίες συνολικής ισχύος 3 GW έως το 2028, στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η χώρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην αποθήκευση.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι περίπου 1,5 GW μονάδων αποθήκευσης βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Παράλληλα, θεωρείται πλέον δεδομένη η ανάπτυξη επιπλέον 1 GW μπαταριών σε κοινό σημείο σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 GW έχουν ήδη μπει στις ράγες, αφήνοντας ένα κενό της τάξης των 500 MW για την επίτευξη του στόχου των 3 GW.

Το κρίσιμο, επομένως, είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες της πρόσκλησης. Κι αυτό γιατί οι νέες merchant μπαταρίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης για την κάλυψη του υπόλοιπου απαιτούμενου δυναμικού – υπό την προϋπόθεση όμως, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ότι θα λάβουν όρους σύνδεσης μέσα στο 2026 και θα περάσουν γρήγορα από την αδειοδοτική φάση στην υλοποίηση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο αποτελεί έτσι κάτι περισσότερο από ένα κανονιστικό ορόσημο, αφού είναι η αφετηρία για την ενίσχυση της διείσδυσης μιας κατηγορίας έργων που θα συμπληρώσει το παζλ των επενδύσεων για θωράκιση της χώρας από εξωγενείς κρίσεις και για περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

ΠΗΓΗ: POWERGAME.GR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!