Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας εξήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών δράσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα 12 Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών, την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβάσεις του ΚΟΚ και την ενίσχυση των ελέγχων της αστυνομίας, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την καλλιέργεια οδηγικής παιδείας.
Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε, είναι η προοπτική 24ωρης λειτουργίας του Μετρό και του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, στο πρότυπο μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Βαρκελώνη. Όπως τόνισε ο κος Χατζηδάκης, η διαθεσιμότητα ασφαλών μέσων μαζικής μεταφοράς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που προωθείται, με σαφείς αλλαγές στη φιλοσοφία και την αυστηρότητα των ποινών. Ειδικότερα, εντός των πόλεων το ανώτατο όριο ταχύτητας αναμένεται να μειωθεί από τα 50 στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ για τις βαριές παραβάσεις —όπως π.χ. η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών— θα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα άνω των 1.500 ευρώ, ακόμα και αφαίρεση άδειας οδήγησης ή ποινές φυλάκισης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκε αύξηση κατά 72% στις βεβαιωμένες τροχαίες παραβάσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, γεγονός που αποδίδεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων.
Παράλληλα, προχωρά η επέκταση του δικτύου ηλεκτρονικής επιτήρησης. Από τις μόλις 12 κάμερες που σήμερα καταγράφουν παραβάσεις στις λεωφορειολωρίδες, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στις 388 έως το τέλος του έτους, ενώ ο στρατηγικός στόχος είναι η τοποθέτηση συνολικά 2.000 καμερών, εκ των οποίων οι 500 θα αφορούν αποκλειστικά τον έλεγχο στις λωρίδες των λεωφορείων. Οι κάμερες αυτές θα καταγράφουν όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα, αλλά και άλλες παραβάσεις, όπως η μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων.
«Η οδική ασφάλεια δεν είναι θέμα μόνο υποδομών ή νομοθεσίας, αλλά ζήτημα πολιτισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα.