Στην διευρυμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, σήμερα, Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2024, συζητήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις του Μετρό στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην σύσκεψη, από τις 30 Νοεμβρίου του 2024 έως σήμερα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης έχουν επιβιβαστεί στο Μετρό .
Επίσης οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημείωσαν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε αύξηση 30% στους πολίτες που επισκέφθηκαν την αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ περίπου 15.000 λιγότερα Ι.Χ. έχουν κινηθεί στο κέντρο της πόλης.
Στην πλειοψηφία τους οι επιβάτες του Μετρό είναι νέοι σε ηλικία, η κίνηση στους σταθμούς του Μετρό αυξάνεται σημαντικά από το μεσημέρι έως το τέλος των δρομολογίων, ενώ ομαλοποιήθηκε και η κίνηση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό.
Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας χώρων στάθμευσης γύρω από τις στάσεις του μετρό, με τις Δημοτικές Αρχές να διαμορφώνουν χώρους πρόσκαιρης στάθμευσης στα διοικητικά όριά τους, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από λεωφορειακές Γραμμές του ΟΑΣΘ για να μεταφέρουν τους πολίτες στους σταθμούς του Μετρό.
Ο ανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού χάρτη της Θεσσαλονίκης συνδέεται άμεσα με την δημιουργία νέων χώρων πρόσκαιρης στάθμευσης. Οι χάρτες σύμφωνα με τους οποίους τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα μετακινούν από δω και πέρα τους πολίτες προς τις στάσεις του Μετρό, θα είναι σχεδιασμένοι ώστε να αποφεύγεται η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων.
Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε ήταν ο σεβασμός των πολιτών για τους χώρους φορτοεκφόρτωσης, προκειμένου αυτοί να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της αγοράς και να αποφεύγονται φαινόμενα αυθαίρετης στάθμευσης των οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα και προϊόντα στην αγορά. Πρόκειται, τέλος να προστεθούν νέες θέσεις προσωρινής στάθμευσης, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης, ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι ωφέλειες του Μετρό.