Έρχονται 1.800 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας το πρώτο δίμηνο του 2025

Ο σχεδιασμός για τις κάμερες στους δρόμους στοχεύει στην επιτήρηση της κυκλοφορίας στην Αθήνα.

Έρχονται 1.800 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας το πρώτο δίμηνο του 2025

Ο σχεδιασμός για τις κάμερες στους δρόμους στοχεύει στην επιτήρηση της κυκλοφορίας στην Αθήνα.

Διϋπουργική σύσκεψη έλαβε την Τετάρτη, χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λειτουργία 1.800 καμερών ελέγχου της κυκλοφορίας, αλλά και για τον νέο ΚΟΚ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός για τις κάμερες στους δρόμους στοχεύει στην επιτήρηση της κυκλοφορίας στην Αθήνα. Στόχος είναι μπουν σε λειτουργία το πολύ ως το πρώτο δίμηνο του 2025.

Υπενθυμίζεται πως οι κάμερες που συνδέονται με τη βεβαίωση προστίμων ξεκίνησαν να τοποθετούνται πιλοτικά σε συγκεκριμένα σημεία στην Αττική και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες περίπου 200 μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, με τις κάμερες που τοποθετούνται στους δρόμους της Αθήνας, οι παραβάσεις των οδηγών θα μετατρέπονται σε κλήσεις σε πραγματικό χρόνο και θα αποστέλλονται στα κινητά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κλήση σε πραγματικό χρόνο θα καταστεί δυνατή χάρη σε ένα νέο «έξυπνο» πληροφοριακό σύστημα, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο έτος.

Πάνω από 1.800 κάµερες επιτήρησης για το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων κυρίως στην Αττική, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σταδιακά φέτος αλλά και στις αρχές του 2025, αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, µιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθµό Παραπολιτικά 90,1 FM.

«Η Αστυνοµία έχει κάνει µια εισήγηση για 1.000 και πλέον κάµερες, που αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα τοποθετηθούν σε εκείνα τα σηµεία που είναι κρίσιµα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, καθώς και σε σηµεία όπου χρειάζεται για να υπάρχει εικόνα, σε περίπτωση που έχουµε εγκληµατικές πράξεις ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται δικαστική διερεύνηση. Οι κάµερες αυτές αφορούν την επιτήρηση και σχετίζονται µε τη βεβαίωση παραβάσεων. Αυτό είναι ένα ζήτηµα, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία προτίθεται να βάλει περίπου 800 κάµερες σε κρίσιµα σηµεία, διασταυρώσεις, φανάρια και αλλού, έτσι ώστε σε περίπτωση παράβασης αυτή να βεβαιώνεται αµέσως και να αποστέλλεται η παράβαση ηλεκτρονικά στον παραβάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας, θα συνδεθούν στο σύστημα ελέγχου και 12 κάμερες που αφορούν τον ΟΑΣΑ και παραβιάσεις στις λεωφορειογραμμές, αλλά και 17 κάμερες στην Αττική Οδό.

Η κλήση που ενδέχεται να λάβει κάποιος οδηγός θα μπορεί σε πρώτη φάση να αμφισβητηθεί μέσω σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Επίσης, οι κάμερες θα μπορούν να τραβήξουν φωτογραφία τη στιγμή της παράβασης από τον εκάστοτε οδηγό, ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο αυτό αντιβαίνει στους κανόνες των προσωπικών δεδομένων.

Κλήσεις μέσω SMS πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αποστολής κλήσεων μέσω SMS εφαρμόζεται ήδη, σε πιλοτικό επίπεδο, στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά αφορά στη βεβαίωση παραβάσεων από αστυνομικούς που φέρουν ειδικές συσκευές και όχι από κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: PARAPOLITIKA.GR

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!