Fiat 500e: Το πιο ποθητό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η όμορφη αισθητική συναντά την ιταλική φινέτσα και παντρεύονται με την τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσουν το Fiat 500e, το πιο ποθητό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που τώρα με την επιδότηση γίνεται και ακόμα πιο προσιτό.

Fiat 500e: Το πιο ποθητό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η όμορφη αισθητική συναντά την ιταλική φινέτσα και παντρεύονται με την τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσουν το Fiat 500e, το πιο ποθητό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που τώρα με την επιδότηση γίνεται και ακόμα πιο προσιτό.

Η Fiat έχει συνδέσει την πολυετή ιστορία της με αμέτρητες επιτυχίες. Έχει αναμφίβολα την απόλυτη συνταγή δημιουργίας μικρών αυτοκίνητων, που συνδυάζουν ένα σύνολο αρετών, σε ένα πακέτο ευέλικτο και πάντα ελκυστικό. Το 500αράκι είναι δίχως άλλο το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας και ένα από τα πιο κομψά μοντέλα της αγοράς.

Στη νέα γενιά περνάει στη σύγχρονη φάση της ζωής του, υιοθετώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, τόσο σε κίνηση, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας και άνεσης. Σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε εξαρχής ως αμιγώς ηλεκτρικό, με δυνατές επιδόσεις που του χαρίζουν οι 118 ίπποι και τα 220 Nm ροπής που είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά και εξαιρετική αυτονομία που αγγίζει μέχρι και τα 460 χιλιόμετρα σε αστικό περιβάλλον.

Διατηρεί όλα εκείνα τα σχεδιαστικά στοιχεία που το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο και άκρως ελκυστικό, αλλά στην πράξη και κάτω από αυτόν τον όμορφο… μανδύα κρύβεται ένα νέο πάτωμα που επιτρέπει τη συνεργασία με τις πιο up-to-date τεχνολογίες.

Έχει τόσο ισχυρό όνομα όσα λίγα μοντέλα στην ιστορία της αυτοκίνησης, κάτι που οι Ιταλοί γνωρίζουν πολύ καλά και το αποτύπωσαν εμφατικά στο νέο Fiat 500e. Κάτι που υπογραμμίζεται στην όμορφη -κλειστή- μάσκα του, εκεί όπου τη θέση του σήματος της Fiat έχει πάρει ο αριθμός 500. Το όνομα του μοντέλου, που από μόνος του αρκεί ως ταυτότητά του, που δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης.

Σε καθηλώνει…

Τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα LED, χωρισμένα σε δύο επίπεδα, αγκαλιάζουν στη μια πλευρά τους τον προφυλακτήρα και στην άλλη το καπό, προσδίδοντας μαζί με τους προβολείς ίδιου σχήματος, μια μοναδική «ματιά» στο κομψό ιταλικό μοντέλο. Καθηλώνει με την όψη του και σαγηνεύει με τις αρμονικές γραμμές του. Τα προεξέχοντα φλας αποτελούν μια όμορφη λεπτομέρεια που ενισχύει το εν γένει στιλ του μοντέλου. Συνολικά, οι καμπύλες κυριαρχούν και δένουν με το σύνολο, προσδίδοντας δυναμισμό στο ηλεκτρικό 500e.

Τα φουσκωμένα φτερά συμβάλουν σε αυτό, ενώ οι μεγάλοι τροχοί 17 ιντσών γεμίζουν τους θόλους ενισχύοντας την αισθητική, ενώ παράλληλα του χαρίζουν θετικό «πάτημα» στο δρόμο. Διαθέσιμο σε τρεις τύπους αμαξώματος, διακρίνεται για τον πλουραλισμό της γκάμας του και είναι βέβαιο ότι μπορεί να καλύψει τις επιθυμίες κάθε πελάτη. Σε Hatchback, Cabrio ή τη μοναδική και παράλληλα ξεχωριστή έκδοση 3+1, με τρεις πόρτες, τις δύο στη μια πλευρά του αυτοκινήτου να ανοίγουν αντικριστά για μεγαλύτερη πρακτικότητα και ευκολία στην καθημερινότητα, το Fiat 500e είναι τόσο μοναδικό, όσο και οι ανάγκες σου.

Φιλόξενο και έξυπνο – hi tech

Η αφαιρετική σχεδίαση, με μίνιμαλ προσέγγιση που προάγει την εργονομία, αλλά και την ηρεμία στη συμβίωση με το 500e, έχει ακολουθηθεί από τους Ιταλούς, όσον αφορά τη σχεδίαση του εσωτερικού. Τον premium χαρακτήρα του μοντέλου υπογραμμίζουν τα υψηλής ποιότητας υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη κατασκευή του εσωτερικού. Αυτά παντρεύονται ιδανικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, με το αποτέλεσμα να υπηρετεί ιδανικά τη νέα σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Μια μεγάλη ευρεία οθόνη αφής 10,25 ιντσών αποτελεί το κέντρο ελέγχου του νέου Fiat 500e. Η υψηλή ανάλυση, με τα σύγχρονα γραφικά την καθιστά ευανάγνωστη, ενώ το εξελιγμένο λογισμικό της UConnect5 την κάνει εύχρηστη και ευχάριστη. Προσφέρει όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας με Apple CarPlay και Android Auto με ασύρματη λειτουργία, αλλά και επαγωγική φόρτιση, χωρίς τη χρήση καλωδίου. Το τεχνολογικό υπόβαθρο του 500e ενισχύεται με τη χρήση της κομψής ψηφιακής οθόνης του πίνακα οργάνων 7 ιντσών, η οποία παρέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτεί ο οδηγός.

Απολαυστικό, όχι μόνο σε επίπεδο αισθητικής, αλλά και ήχου. Η έκδοση La Prima by Andrea Bocelli, σε συνεργασία με την κορυφαία στον χώρο του ήχου JBL, προσφέρει μια μοναδική ακουστική εμπειρία σε κάθε διαδρομή. Το ντουλαπάκι «Sanitizing Glove Box» που απολυμαίνει -μέσω μιας λυχνίας UV-C– τα αντικείμενα της καθημερινότητας αποτελεί αναμφίβολα μια πρωτοποριακή λύση.

Θα μπορούσε να έχει μάλιστα και τον τίτλο του πιο «καθαρού αυτοκίνητου στον κόσμο», αφού στην έκδοση RED διαθέτει φίλτρο καμπίνας με αντιβακτηριακές και αντιμηκητιακές ιδιότητες. Τις οικολογικές ανησυχίες σας θα καλύψουν οι ειδικές επενδύσεις των καθισμάτων, που η Fiat ονομάζει SEAQUAL YARN και προέρχονται από πλαστικό που συλλέγεται από τη θάλασσα.

Ασφάλεια και άνεση σε πρώτο πλάνο

Η πλούσια τεχνολογία που εξοπλίζει το νέο ηλεκτρικό Fiat 500e δεν σταματάει στο εσωτερικό, αφού πέρα από την άνεση, αφορά και την ασφάλεια, προσφέροντας δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Το νέο 500 είναι ασφαλέστερο από ποτέ, αφού το Fiat Co-Driver με Traffic Jam Asssist φροντίζει κατά τη διάρκεια της διαδρομής να διατηρεί αυτόνομα την απόσταση από το όχημα που προηγείται, επιταχύνοντας ή φρενάροντας, ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ παράλληλα, διατηρεί το αυτοκίνητο στο μέσο της λωρίδας ταξιδίου, σε οποιαδήποτε ταχύτητα ή κατάσταση κυκλοφορίας.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500e εφοδιάζεται με μια μπαταρία 42 kWh που του επιτρέπει την εντυπωσιακή αυτονομία των 320 χιλιομέτρων σε μικτό κύκλο ή σε αστικό 460 χιλιομέτρων σε απαλλάσσει από το «άγχος της αυτονομίας» που συνοδεύει όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα. Επίσης, υπάρχει κάτι ακόμα που ονομάζεται Sherpa Mode, το οποίο όταν θέλετε να κινηθείτε περισσότερο παίρνει τον έλεγχο των παραμέτρων του 500, διακόπτοντας όλα τα μη αναγκαία χαρακτηριστικά ή μειώνοντας την ταχύτητα, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και να αυξήσει την αυτονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στη δυσκολότερη, το Fiat 500e, μπορεί σε 5 λεπτά να ανακτήσει ενέργεια για 50 χιλιόμετρα ή αλλιώς για την κάλυψη των αναγκών μιας ολόκληρης μέρας. Επιπλέον, έχει δυνατότητα φόρτισης έως 85 kW, που σημαίνει ότι απαιτεί μόλις 35 λεπτά για να φορτίσει από 0-80%.

Αυτό που όμως δεν φαίνεται στην καλοσμιλεμένη σιλουέτα του νέου Fiat 500e, είναι ο τρόπος που κινείται. Η αποτελεσματικότητά του, και η ευκολία στη χρήση που προσφέρει. Με δυνατότητα οδήγησης one pedal, που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς μόνο το πεντάλ του γκαζιού και αξιοποιώντας την ανάκτηση ενέργειας να αφήνεις το αυτοκίνητο να φρενάρει μόνο του, όταν τραβάς το δεξί σου πόδι από το πεντάλ.

Με 118 ίππους και 220 Nm ροπής, άμεσα διαθέσιμα, με το πάτημα του γκαζιού, αυτό το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο συναρπάζει και με τις επιδόσεις του. Εκτοξεύεται από στάση, φτάνοντας τα 100 χλμ./ώρα σε 9,0 δλ. ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται, για λόγους αποδοτικότητας στα 150 χλμ./ώρα. Πρέπει να το οδηγήσεις για να νιώσεις το νεύρο του και τη ζωντάνια του. Τον τρόπο που ελίσσεται στα στενά της πόλης και καταπίνει τις ευθείες της πόλης.

Και παρόλα αυτά, το Fiat 500e δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Είναι ένα από τα πιο προσιτά ηλεκτροκίνητα μοντέλα και ειδικά με την εφαρμογή της επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» γίνεται πιο προσιτό, με τιμή εκκίνησης τα 25.550 ευρώ για την έκδοση 500e RED με την μπαταρία των 42 kWh. Αν υπάρχει και παλαιό αυτοκίνητο προς απόσυρση, προστίθεται επιπλέον όφελος 1.000 ευρώ.

Το σύνολο των εκδόσεων του αμιγώς ηλεκτρικού 500e καλύπτονται από 5ετη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 200.000 χιλιομέτρων, ενώ η συστοιχία των μπαταριών έχει 8ετη κάλυψη για έως και 160.000 χιλιόμετρα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!