Ονειρικά αυτοκίνητα στον πάγο

Σε μια παγωμένη λίμνη της Ελβετίας, μερικά από τα πιο ακριβά και όμορφα αυτοκίνητα του κόσμου, σύγχρονα και περασμένων εποχών, έκαναν παιχνίδια στον πάγο.

Ονειρικά αυτοκίνητα στον πάγο

Σε μια παγωμένη λίμνη της Ελβετίας, μερικά από τα πιο ακριβά και όμορφα αυτοκίνητα του κόσμου, σύγχρονα και περασμένων εποχών, έκαναν παιχνίδια στον πάγο.

Η ιδέα διοργάνωσης μιας εκδήλωσης με πολυτελή και ιστορικά αυτοκίνητα στον πάγο κυκλοφορούσε εδώ και 50 χρόνια στο μηχανίνητο κόσμο. Ωστόσο, μόλις το 2019 ξεκίνησε ένα αντίστοιχος θεσμός, στην παγωμένη λίμνη των Ελβετικών Άλπεων στο St. Moritz, όπου διοργανώνεται το International Concours of Elegance, ή απλώς ICE.

Φανταστείτε ένα φεστιβάλ ταχύτητας σαν αυτό του Goodwood, απλά σε πάγο. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, καλοντυμένοι ιδιοκτήτες, μυρωδιά πούρων και ο ήχος από παγάκια σε ποτήρια με ποτό, συνοδεύουν μερικά από τα πιο σπάνια κομψοτεχνήματα της αυτοκίνησης, τα οποία επιδεικνύουν ότι ακόμα και αν τα χρόνια έχουν περάσει, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις.

Με δεδομένη την ελεύθερη είσοδο, o κόσμος δε λείπει από την εκδήλωση. Με ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές για να διοργανωθεί το ICE και να πατήσουν τα αυτοκίνητα στα 40 εκατοστά πάγου που καλύπτουν τα σκοτεινά νερά της λίμνης του St. Moritz του οποίου η ανθεκτικότητα έχει δοκιμαστεί με βάρη 7,7 τόνων.

Με την ασφάλεια της εκδήλωσης να έχει εξασφαλιστεί, η γιορτή είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Παρά τις θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους -15 βαθμούς Κελσίου, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, με τη βοήθεια μερικών τετράτροχων διαμαντιών των οποίων οι μηχανικές ιαχές αντηχούν έως τις βουνοπλαγιές.

Τα βλέμματα τραβάνε πολλές ιστορικές -και φυσικά αρίστως διατηρημένες- δημιουργίες. Μια Ferrari 250 GTO του 1963 σε σκούρο μπλε χρώμα, η οποία κάποτε ήταν στην ιδιοκτησία της Mamie Spears Reynolds, κληρονόμο της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, με αριθμό πλαισίου 4219GT, είχε κατακτήσει τη νίκη στον 3ωρο αγώνα Continental της Daytona το 1963, με τον Pedro Rodriguez στο τιμόνι, αδερφό του Ricardo Rodriguez.

Άλλη μια Ferrari, η 275 GTB του 1965 με μεταλλικό αμάξωμα κλέβει τις εντυπώσεις και ήταν το επίσημο αυτοκίνητο δοκιμών της Ferrari για το ράλλυ Μόντε Κάρλο του 1966. Πέραν από τα αυτοκίνητα της Ferrari, υπήρχε και ένα προπολεμικό μονοθέσιο το οποίο χρησιμοποιούσε στα πρώτα της βήματα η Scuderia του Enzo, πριν αρχίσει να κατασκευάζει τα δικά του αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια Alfa Romeo P3 Tipo B του 1932, που οδηγούσε στα Grand Prix ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής: o Achille Varzi.

Δεδομένης της μικρής απόστασης από την Ιταλία, τα ιταλικά αυτοκίνητα έχουν την τιμητική τους. Όπως η Lancia Aurelia B24 S America του 1955, η οποία διαθέτει καθίσματα με ψεύτικη γούνα και δύο Lamborghini Countach είναι παρούσες. Οι καμπύλες της Maserati A6GCS Berlinetta του 1953 προσελκύουν τα βλέμματα και κάνουν αντίθεση με τις γωνίες της Countach.

Παρούσα στη διοργάνωση ήταν και η Maserati, με τα δύο σύγχρονα μοντέλα της, την ΜC20 και την Levante, καθώς και με πολλά ιστορικά της αυτοκίνητα. Μεταξύ τους, το μονοθέσιο Voiturette 4CL του 1939, την οποία οδηγούσε σε αγώνες ο Luigi Villoresi. Επίσης παρούσα, μια κομψή Maserati 3500 GT Vignale Coupé.

Μια μικρή Ferrari 246 Dino του 1974 εντυπωσίασε, όπως έκανε με την ευκινησία της στον πάγο μια Jaguar XKSS του 1956. Μια Aston Martin DB5 θυμίζει James Bond, καθώς είναι ένα από τα δύο που αγόρασε και τροποποίησε η Eon Productions για την ταινία του διασημότερου κατασκόπου όλων των εποχών, Thunderball, του 1965.

Με αφορμή την αναφορά στο Hollywood, το buggy Meyers Manx του ​​1967 ήταν αυτό που οδηγούσε ο Steve McQueen στην ταινία The Thomas Crown Affair με τη Faye Dunaway στο κάθισμα του συνοδηγού. Επίσης παρούσα ήταν και η Lamborghini Miura που εμφανίστηκε στην ταινία The Italian Job του 1969.

Μια Jaguar C-Type του 1953 που έχει παραμείνει στα χέρια της ίδιας οικογένειας από τη δεκαετία του 1960 εκπροσωπεί τη γηραιά αλβιώνα, όπως και ένα εργοστασιακό Morris Mini Cooper S του 1957, το οποίο κατέκτησε τη νίκη στα ράλλυ Τουλίπας και Άλπεων. Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει η Mercedes 300 SL Gullwing, με τις πόρτες που ανοίγουν προς τα επάνω.

ICE

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!