Ιούνιος γεμάτος V12 στο London Concours

Jaguars, Aston Martins, Lamborghinis και άλλα διαμάντια της αυτοκίνησης με κινητήρες V12 θα βρίσκονται από 4 ως 6 Ιουνίου στο London Concours.

Ιούνιος γεμάτος V12 στο London Concours

Jaguars, Aston Martins, Lamborghinis και άλλα διαμάντια της αυτοκίνησης με κινητήρες V12 θα βρίσκονται από 4 ως 6 Ιουνίου στο London Concours.

Οι κινητήρες V12 θα παραμείνουν χαραγμένοι στην ιστορία της αυτοκίνησης. Είναι φημισμένοι για την στρωτή λειτουργία τους, τη μεγάλη ισχύ τους και το μαγικό τους ήχο. Στην αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε ακριβά, σπορ και πολυτελή μοντέλα όπως η Ferrari 250 GTO, η Lamborghini Miura, αλλά και σε αγωνιστικά οχήματα.

Σήμερα η χρήση τους έχει περιοριστεί, κυρίως λόγω της περίπλοκης κατασκευής τους. Παράλληλα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει υποκαταστήσει τους μεγάλους ατμοσφαιρικούς κινητήρες με μικρότερους και υπερτροφοδοτούμενους οι οποίοι είναι συχνά και πιο ισχυροί.

Συνολικά στην εκδήλωση θα παρίστανται πάνω από 80 μοντέλα, τόσο κλασικά όσο και μοντέρνα hypercars. Αν μάλιστα, κάποιος βρεθεί στην Αγγλία και θέλει να επισκεφθεί το London Concours, το εισιτήριο είναι 35 λίρες (ή περίπου 50 ευρώ).

Το London Concours αποτίει «φόρο τιμής» στους 12κύλινδρους κινητήρες από τις 4 ως τις 6 Ιουνίου. Ας δούμε μερικά από τα οχήματα που θα παρίστανται στην εκδήλωση:

Στο επίκεντρο θα βρίσκεται η Jaguar XJ13. Αυτό το πρωτότυπο όχημα έχει σχεδιαστεί από τον William Heynes για να αντιμετωπίσει την Ferrari στο Le Mans την δεκαετία του ’60.

 

Ο 5λιτρος V12 της Jaguar XJ13 είναι κεντρικά τοποθετημένος και παράγει 502 ίππους στις 7.600 σ.α.λ.

 

H Jaguar XJ13 στα χρόνια της ακμής της.

 

Αυτή η Rolls Royce δεν αποκαλείται τυχαία «The Beast» (Το Θηρίο).

 

Κάτω από το πολύ μακρύ καπό κρύβεται ένας V12 κινητήρας 27(!) λίτρων, ο οποίος παράγει από 750 έως 1.000 ίππους, κάνοντάς την Rolls Royce το «πιο ισχυρό αυτοκίνητο του κόσμου».

 

Πίσω από αυτό το αλλόκοτο θηρίο, κρύβεται μία ενδιαφέρουσα ιστορία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Η Lamborghini Diablo SV στο γνώριμο πορτοκαλί χρώμα.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ένας θρύλος των ‘90s, η Lamborghini Diablo. Κυκλοφόρησε το 1990 και ο δικός της V12 παρήγαγε 485 ίππους, ωθώντας το ιταλικό supercar σε τελική ταχύτητα πάνω από 320 χιλιόμετρα.

 

Οι κινητήρες V12 είναι συνυφασμένοι με την ιστορία της Lamborghini.

 

Την δεκαετία του 2000 ο James Bond οδηγούσε την Aston Martin Vanquish.

 

Δύο δεκαετίες αργότερα, μια Vanquish με V12 κινητήρα 6 λίτρων και τελική ταχύτητα πάνω από 300 χιλιόμετρα την ώρα, θα βρίσκεται στο London Concours.

 

Η δεύτερη Aston Martin της εκδήλωσης θα είναι η πιο καινούργια, Aston Martin V12 Vantage.

 

Πρόκειται για την «baby Aston», αλλά οι μηχανικοί της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατάφεραν να στριμώξουν στο μικρό πλαίσιο τον 6λιτρο V12 που παρήγαγε 510 ίππους.
Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!