Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Τι σημαίνει Οδική Ασφάλεια, στην πράξη

Από τις 15 έως τις 21 Μαΐου 2023 είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Ευκαιρία να θυμηθούμε και να τονίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: Τι σημαίνει Οδική Ασφάλεια, στην πράξη

Από τις 15 έως τις 21 Μαΐου 2023 είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Ευκαιρία να θυμηθούμε και να τονίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (Global Road Safety Week) αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ και φέτος εστιάζει στις βιώσιμες μετακινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί και μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε, με τη βοήθεια του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης, είτε μετακινούμαστε με αυτοκίνητο είτε με μοτοσυκλέτα ή σκούτερ.

Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις δραστηριότητες του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Η ευθύνη άλλωστε είναι μεγάλη, φροντίζοντας για την ασφάλεια τόσο των οδηγών που επιλέγουν να ενοικιάσουν ένα αυτοκίνητο από την SIXT ή να αποκτήσουν την Porsche των ονείρων τους, όσο και των αναβατών που απολαμβάνουν τις αρετές μιας Yamaha, έχοντας προμηθευτεί φυσικά τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφάλειας από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.motodirect.gr.

Οδική Ασφάλεια, στην πράξη

Είναι βέβαιο ότι όλοι γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας. Πόσοι όμως τους εφαρμόζουμε στην πράξη, κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι στα χέρια μας; Τα σύγχρονα αυτοκίνητα και δίκυκλα διαθέτουν εξελιγμένες τεχνολογίες που μας βοηθούν να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, ο βασικότερος παράγοντας οδικής ασφάλειας είμαστε εμείς, ο οδηγός. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο:

  • Τηρούμε πάντα το όριο ταχύτητας, τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο.
  • Οδηγούμε αμυντικά και σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δεν οδηγούμε ποτέ αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Μειώνουμε ταχύτητα και αυξάνουμε τις αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα όταν οδηγούμε στη βροχή, σε χιόνι ή πάγο.
  • Στην περίπτωση που τα προπορευόμενα οχήματα είναι ακινητοποιημένα, ενημερώνουμε τους οδηγούς που ακολουθούν ανάβοντας τα φώτα συναγερμού (αλάρμ).
  • Δεν οδηγούμε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Στη ΛΕΑ κινούνται αποκλειστικά τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως η Τροχαία, το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική, όταν χρειάζεται να φτάσουν έγκαιρα στον τόπο ενός ατυχήματος.
  • Ανάβουμε τα φώτα και αφήνουμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα όταν οδηγούμε μέσα σε τούνελ.

Με Αυτοκίνητο

  • Ρυθμίζουμε σωστά τη θέση οδήγησης. Καθισμένοι σωστά, έχουμε καλύτερο έλεγχο του οχήματος και παραμένουμε πιο ξεκούραστοι κατά την οδήγηση.
  • Δένουμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας πριν ξεκινήσουμε.
  • Συνδέουμε το κινητό μας στο infotainment του αυτοκινήτου για επείγουσες κλήσεις (SOS) σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Δεν στέλνουμε μηνύματα ενώ οδηγούμε. Έρευνες έχουν δείξει πως διαβάζοντας ή γράφοντας μηνύματα κατά την οδήγηση, αυξάνεται κατά 20 φορές η πιθανότητα να εμπλακούμε σε ατύχημα.
  • Ελέγχουμε τακτικά τις πιέσεις στα ελαστικά – και στη ρεζέρβα, όταν υπάρχει. Μη σωστές πιέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά του οχήματος και επιταχύνουν τη φθορά των ελαστικών.
  • Δένουμε πάντα τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα. Προμηθευόμαστε το ιδανικό κάθισμα, αναλόγως της ηλικίας, του βάρους και του ύψους του παιδιού. Αν τοποθετήσουμε το παιδικό κάθισμα στη θέση του συνοδηγού, απενεργοποιούμε τον αερόσακο.

Με Μοτοσυκλέτα

  • Βάζουμε πάντα κράνος, ακόμη και για την πιο μικρή διαδρομή.
  • Μαζί με το κράνος, φοράμε τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό ασφαλείας: γάντια, μπουφάν με ενισχύσεις, προστασία για τα μάτια και ειδικά παπούτσια-μπότες.
  • Αποφεύγουμε τη διήθηση, την κίνηση δηλαδή ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, καθώς αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ατυχήματος.
  • Ελέγχουμε τακτικά τις πιέσεις των ελαστικών και τη λειτουργία των φώτων.

 

Νέες τεχνολογίες

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα και δίκυκλα είναι εξοπλισμένα με πολλές νέες τεχνολογίες που αναβαθμίζουν σημαντικά την ενεργητική και παθητική ασφάλεια. Ιδανικά, όταν οδηγούμε ένα νέο μοντέλο θα πρέπει να έχουμε γνώση των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε το μέγιστο του οφέλους που προσφέρουν.

Για παράδειγμα, όταν είμαστε ιδιοκτήτες ενός παλιού αυτοκινήτου και νοικιάζουμε ένα πολύ πιο σύγχρονο για να καλύψουμε κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες μας, ρωτάμε τον άνθρωπο που μας εξυπηρετεί για τις τεχνολογίες που αυτό διαθέτει. Στη SIXT του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, για παράδειγμα, ο στόλος οχημάτων που είναι διαθέσιμος για ενοικίαση εξοπλίζεται με όλα τα απαραίτητα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως αυτόματο φρενάρισμα και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και της ευστάθειας.

Αλλά και στο leasing ενός καινούριου αυτοκινήτου από τη SIXT ή στην απόκτηση μιας νέας Porsche, ο ειδικός του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ φροντίζει να ενημερώσει τον οδηγό κατά την παράδοση του οχήματος για όλες τις πολύ χρήσιμες τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό, όπως π.χ. το αυτόματο φρενάρισμα με αναγνώριση πεζών & δικύκλων, η διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, η αναγνώριση κόπωσης του οδηγού, το προσαρμοζόμενο cruise control, η αναγνώριση οδικών σημάτων κλπ.

Οι μοτοσυκλέτες και τα σκούτερ έχουν επίσης εξελιχθεί πολύ με τεχνολογίες που αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια του αναβάτη, όπως το σύστημα αντι-μπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα (ABS) και ο έλεγχος της πρόσφυσης (traction control), που θα βρει κανείς ακόμη και σε ένα νέο Yamaha XMAX μόλις 125 κυβικών!

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο την εβδομάδα 15-21 Μαΐου, αλλά κάθε μέρα, σε κάθε διαδρομή, οποιοδήποτε όχημα κι αν οδηγούμε. Γι’ αυτό, ακολουθούμε πιστά τους κανόνες του ΚΟΚ και σεβόμαστε τους πεζούς και τους άλλους χρήστες του δρόμου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!