Ματ χρώμα αυτοκινήτου: Τί είναι και πώς το φροντίζετε;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ματ χρώμα αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, αν πρέπει να το αποκτήσετε και πώς πρέπει να το φροντίσετε αν το αποκτήσετε.

Ματ χρώμα αυτοκινήτου: Τί είναι και πώς το φροντίζετε;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ματ χρώμα αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι, αν πρέπει να το αποκτήσετε και πώς πρέπει να το φροντίσετε αν το αποκτήσετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το αυτοκίνητό σας να ξεχωρίζει, ιδίως όσον αφορά την αισθητική, αλλά λίγα πράγματα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο η επιλογή χρώματος. Οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για το όχημά τους, με ακριβές μεταλλικές ή περλέ βαφές που προσφέρονται τακτικά από τους κατασκευαστές.

Ορισμένες μάρκες έχουν πλέον επεκτείνει την γκάμα χρωματισμών που διαθέτουν, ώστε να περιλαμβάνει ματ χρώμα, και αυτή η μοναδική επιλογή έχει γίνει επίσης δημοφιλής στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τι είναι το ματ χρώμα;

Ενώ τα παραδοσιακά φινιρίσματα χρωμάτων, όπως τα μεταλλικά, είναι γυαλιστερά και λαμπερά, το ματ χρώμα είναι το αντίθετο. Είναι χαμηλών τόνων και εμποδίζει την ανάκλαση του φωτός.

Αν το δείτε στο μικροσκόπιο, η επιφάνεια ενός πάνελ αμαξώματος βαμμένου με ματ χρώμα θα φαίνεται τραχιά και ακανόνιστη σε σύγκριση με την ομαλή επιφάνεια του γυαλιστερού χρώματος. Ενώ το επίπεδο γυαλιστερό φινίρισμα αντανακλά το φως με κανονικό τρόπο για να παράγει μια λαμπερή εμφάνιση, η ανώμαλη επιφάνεια του ματ χρώματος το απορροφά.

Υπάρχει μια σειρά από ματ φινιρίσματα στην αγορά, με τους οδηγούς να μπορούν να επιλέξουν πόση λάμψη θέλουν από το αυτοκίνητό τους. Αν σας αρέσει το ματ στιλ και το θέλετε στο όχημά σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή.

Πώς να φροντίσετε το ματ χρώμα

Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο με ματ χρώμα ή να βάψετε ξανά το αυτοκίνητό σας σε ματ, οφείλετε να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία φροντίδας του. Η Cupra, η οποία προσφέρει ματ βαφή στα νέα της αυτοκίνητα, συνεργάστηκε με τη μάρκα φροντίδας αυτοκινήτων Autoglym για να παράσχει συμβουλές σχετικά με το πώς λειτουργεί αυτό – και υπάρχουν μερικά επιπλέον βήματα σε σχέση με τη γυαλιστερή βαφή.

Το κλειδί για τη φροντίδα ενός αυτοκινήτου με ματ χρώμα είναι να μην ισοπεδώσετε αυτή την τραχιά επιφάνεια που απορροφά το φως. Αν σκεφτείτε την επιφάνεια της βαφής σαν μια οροσειρά με κορυφές και κοιλάδες, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση λειαντικών προϊόντων καθαρισμού που θα ισοπεδώσουν τις κορυφές ή σκληρών κεριών που θα γεμίσουν τις κοιλάδες. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πιο γυαλιστερό φινίρισμα στο ματ χρώμα του αυτοκινήτου σας.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ματ χρώμα συνιστάται να ξεκινήσουν με μια πρόπλυση με αφρό, ακολουθούμενη από ένα ξέπλυμα με πιεστικό, για την απομάκρυνση της βρωμιάς και άλλων λειαντικών σωματιδίων, τα οποία θα μπορούσαν να γρατζουνίσουν τη βαφή εάν παρέμεναν εκεί που ήταν.

Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ματ χρώματα, επειδή οι ζημιές είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν από ό,τι στα γυαλιστερά χρώματα. Για το πλύσιμο, ένα σαμπουάν χωρίς ενισχυτικό γυαλάδας μπορεί να εφαρμοστεί με ένα ειδικό γάντι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αφαιρετικό εντόμων ή πίσσας σε ματ χρώμα.

Όσον αφορά την προστασία του χρώματος, συνιστάται ένα υγρό κερί ή ένα κεραμικό σπρέι, επειδή αυτό θα δημιουργήσει μια λεπτή επίστρωση πάνω στα περιγράμματα της ματ επιφάνειας του χρώματος και δεν θα γεμίσει αυτές τις κοιλότητες του χρώματος. Όπως είπαμε, είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε τη χρήση σκληρών κεριών, γυαλιστικών ή αφαίρεσης γρατζουνιών σε ματ χρώμα.

Ματ μεμβράνη

Εάν θέλετε ένα ματ φινίρισμα στο αυτοκίνητό σας, αλλά δεν θέλετε να δεσμευτείτε για ένα νέο βερνίκι, μια μεμβράνη βινυλίου ίσως να είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Αυτή η λύση είναι πολύ πιο οικονομική από την εκ νέου βαφή του αυτοκινήτου σας και επιτυγχάνει παρόμοια αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σωστά. Μια καλή μεμβράνη βινυλίου θα πρέπει να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

Πρέπει να επιλέξετε ματ βαφή για το αυτοκίνητό σας;

Το ερώτημα για το αν είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε ένα αυτοκίνητο με ματ βαφή εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Αν σας αρέσει η ματ βαφή και πιστεύετε ότι ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας, κάντε το, γνωρίζοντας όμως εξαρχής τις απαιτήσεις που έχει.

Είναι γεγονός ότι η ματ βαφή είναι λίγο πιο επιρρεπής σε ζημιές. Επίσης, οι ζημιές που υφίσταται είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν από ό,τι στις γυαλιστερές βαφές αυτοκινήτων. Πρέπει επίσης να είστε προετοιμασμένοι να φροντίζετε το ματ χρώμα σας με τον σωστό τρόπο.

Αποκλειστική συνεργασία: Auto Express

Cupra ματ χρώμα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!