Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε, τι πρέπει να προσέξουμε

Για μία ακόμη φορά είδαμε ακινητοποιημένα οχήματα στην εθνική οδό και άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες, λόγω μη χρήσης αλυσίδων

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε, τι πρέπει να προσέξουμε

Για μία ακόμη φορά είδαμε ακινητοποιημένα οχήματα στην εθνική οδό και άλλους κεντρικούς οδικούς άξονες, λόγω μη χρήσης αλυσίδων

Η μη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε χιονισμένο και παγωμένο οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια. Ταυτόχρονα προκαλεί και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα από τα ακινητοποιημένα οχήματα.

Σε συνθήκες κακοκαιρίας, είναι υποχρεωτικό οι οδηγοί να έχουν στο χώρο αποσκευών αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν στο όχημά τους. Ταυτόχρονα είναι καλό να φέρουν ειδικά γάντια, που θα τους διευκολύνουν στην τοποθέτησή τους, σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και χιονόπτωσης.

Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

Κατά τη χρήση των, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ./ώρα.

Δείτε ακόμα: Οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο – Τι πρέπει να προσέξουμε

Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!