Τα σύγχρονα ελαστικά είναι σχεδιασμένα να διαρκούν τουλάχιστον 30.000 χιλιόμετρα προτού χρειαστούν αντικατάσταση, οπότε είναι λογικό να μην τα σκεφτόσασταν καθόλου. Θα μπορούσατε απλώς να περιμένετε μέχρι να σας πει το συνεργείο ότι είναι καιρός να τα αλλάξετε ή όταν αυτά αναγράφονται ως συμβουλευτική ένδειξη στο πιστοποιητικό του ΚΤΕΟ. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό και δυνητικά επικίνδυνο λάθος.
Όπως αποκαλύπτει ο οδηγός μας για τον έλεγχο ασφάλειας των ελαστικών, θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα και αυτό σας δίνει μια καλή ευκαιρία να τα επιθεωρήσετε για τυχόν ρωγμές, εξογκώματα, χαράγματα ή κοψίματα. Πως μπορείτε όμως να αποτρέψετε ζημιές στα ελαστικά σας; Διαβάστε τον οδηγό μας για να μάθετε.
Μία από τις πιο συνήθεις καταστάσεις ζημιές που μπορούν να υποστούν τα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι να έχουν ορατές ρωγμές στην επιφάνεια ή στις αυλακώσεις του πέλματος, στα πλευρικά τοιχώματα, είτε στο σημείο όπου το ελαστικό συναντά τη ζάντα.
Τι προκαλεί ρωγμές σε ένα ελαστικό;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προληφθεί η δημιουργία ρωγμών σε ένα ελαστικό. Η ηλικία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η τα ελαστικά φθείρονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως και σε διακυμάνσεις θερμοκρασιών. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να αποτρέψετε τα σημάδια της γήρανσης.
Ένα ελαστικό θα γεράσει ανεξάρτητα από τη συχνότητα χρήσης του. Από τη μία πλευρά, ένα ελαστικό θα φθαρεί όταν χρησιμοποιείται, αλλά η έλλειψη χρήσης είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Η χημική ουσία που εμποδίζει την ξήρανση ενός ελαστικού ενεργοποιείται όταν βρίσκεται σε κίνηση, οπότε το να αφήνετε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμφάνιση ρωγμών στα ελαστικά.
Για αυτό θα πρέπει να ελέγχετε την ηλικία των ελαστικών όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Υπάρχει ένας κωδικός τυπωμένος στο πλευρικό τοίχωμα, με τα δύο πρώτα ψηφία να αντιπροσωπεύουν την εβδομάδα παραγωγής και τα δύο δεύτερα ψηφία το έτος.
Για παράδειγμα, ο κωδικός 3021 θα σήμαινε ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 30ή εβδομάδα του 2021. Ένα αυτοκίνητο που έχει διανύσει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα το χρόνο την τελευταία δεκαετία θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα νέα ελαστικά, ακόμη και αν το βάθος των αυλακώσεων στο πέλμα είναι σαν καινούργιο.
Οι καιρικές συνθήκες παίζουν επίσης ρόλο. Η έκθεση σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να καταπονήσει το ελαστικό, οδηγώντας σε ρωγμές, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν με τη στάθμευση του αυτοκινήτου σε γκαράζ ή μακριά από άμεση έκθεση στο φως του ηλίου. Ο κρύος καιρός μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, με το πρόβλημα να γίνεται πιο σοβαρό αν τα ελαστικά υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές θερμοκρασίας.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το νερό. Παρότι τα ελαστικά είναι αδιάβροχα, η υπερβολική έκθεση σε δυνατή βροχή ή πλημμύρες, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ρωγμών. Ακόμη και μια μικρή ρωγμή είναι αρκετή για να αφήσει νερό να εισέλθει στο εσωτερικό του ελαστικού, οδηγώντας σε προβλήματα με την ευθυγράμμιση των τροχών και το φρενάρισμα.
Τέλος, η πίεση των ελαστικών μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στις ρωγμές. Ένα ελαστικό με χαμηλή πίεση θα δημιουργεί αυξημένη τριβή με το δρόμο, ενώ ένα ελαστικό με υπερβολική πίεση είναι πιο επιρρεπές σε διόγκωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάτρηση. Μην αγνοείτε το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου (TPMS), το οποίο απαιτείται σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει από το 2014 και έπειτα, και συνηθίστε να ελέγχετε τις πιέσεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Είναι επικίνδυνα τα ελαστικά με ρωγμές;
Ένα ελαστικό με ρωγμές είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να αντικαθιστάται το συντομότερο δυνατό. Εάν οι ρωγμές οφείλονται στην ηλικία, θα άξιζε να επιθεωρήσετε ταυτόχρονα και τα άλλα ελαστικά του αυτοκινήτου. Τα ελαστικά συχνά αντικαθίστανται σε ζεύγη ή ως πλήρες σετ, οπότε είναι απίθανο οι ρωγμές να περιορίζονται μόνο σε ένα από αυτά.
Είναι τα ελαστικά με ρωγμές παράνομα;
Αν και ένα ελαστικό με ρωγμές δεν είναι παράνομο από μόνο του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία να περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η οδήγηση ενός αυτοκινήτου με ταλαιπωρημένα ελαστικά είναι επικίνδυνη για εσάς, τους επιβάτες σας και τους άλλους χρήστες του δρόμου. Δεν αξίζει τον κίνδυνο. Να θυμάστε, το μόνο μέσο επαφής του αυτοκινήτου σας με το δρόμο. Οπότε φροντίστε τα, για να θα σας φροντίσουν με τη σειρά τους και αυτά.