Μειώνεται το όριο ταχύτητας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Εκτιμάται ότι με το χαμηλότερο όριο επιτυγχάνεται μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων κατά 10% και των θανατηφόρων κατά 20%

Μειώνεται το όριο ταχύτητας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Εκτιμάται ότι με το χαμηλότερο όριο επιτυγχάνεται μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων κατά 10% και των θανατηφόρων κατά 20%

Την μείωση του ορίου ταχύτητας σε τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Με την απόφαση το όριο «πέφτει» από τα 80 στα 70 χλμ/ώρα στο κομμάτι από την Λεωφόρο Αλίμου έως την Ποσειδώνος.

Η μελέτη που εκπονήθηκε μελέτη μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, έδειξε ότι:

  1. Με την μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10 km επιτυγχάνεται μείωση των ατυχημάτων με τραυματισμό κατά 10% και μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 20%.
  2. Μειώνεται η επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχήματος από 32% που είναι στην ταχύτητα των 80 km/h , σε 4,5% που αντιστοιχεί στην ταχύτητα των 70 χλμ/ώρα.
  3. Με την μείωση του ορίου ταχύτητας προκύπτουν περιβαλλοντικά οφέλη όπως, μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και των εκπομπών μονοξείδιου του άνθρακα, μείωση των εκπομπών υδρογονανθράκων και σωματιδίων, μείωση της έντασης θορύβου, μείωση του σχηματισμού όζοντος.
  4. Με την καθιέρωση ενιαίου ορίου ταχύτητας 70 χλμ/ώρα σε όλο το μήκος της Βουλιαγμένης αυξάνεται η διοχετευτική ικανότητα του συγκεκριμένου οδικού τμήματος. Η διοχετευτική ικανότητα για όριο ταχύτητας στα 80 χλμ/ώρα είναι 1.700 οχήματα ανά ώρα και λωρίδα , ενώ για όριο ταχύτητας στα 70 χλμ/ώρα είναι 1.750 οχήματα ανά ώρα και λωρίδα.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, το «πράσινο κύμα» (ταχύτητα συντονισμού σηματοδοτών) έχει καθορισθεί για ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, ενώ η απώλεια χρόνου των μετακινούμενων λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας είναι μικρότερη του ενός λεπτού.

Επιπρόσθετα τονίστηκε πως σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οδηγίες μελετών οδικών έργων (ΟΜΟΕ) για τη χώρα μας, η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για αστικές αρτηρίες με χαρακτηριστικά όπως του συγκεκριμένου οδικού τμήματος είναι τα 70 χλμ/ώρα.

«Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον με στοχευμένες δράσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες οδικές ανάγκες. Η Περιφέρεια Αττικής – εναρμονιζόμενη με τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και διεθνείς πρακτικές – θα συνεχίσει συστηματικά να ελέγχει και να μελετά τα όρια ταχύτητας στους κυκλοφοριακούς άξονες , ειδικά αυτά που έχουν καθορισθεί αρκετά χρόνια πριν , προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, στη κατεύθυνση καλύτερων συνθηκών οδικής ασφάλειας στην Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Να σημειωθεί πως σε όλη την υπόλοιπη Λεωφόρο Βουλιαγμένης το όριο είναι 70 χλμ/ώρα. Το όριο των 80 χλμ/ώρα στο συγκεκριμένο τμήμα έχει καθιερωθεί τουλάχιστον 25 χρόνια πριν, όταν κατά μήκος του υπήρχαν ελάχιστες δραστηριότητες και άρα περιορισμένος κυκλοφοριακός φόρτος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!