WRC-Ράλλυ Ιαπωνίας (Σάββατο): Κοντά στη νίκη ο Evans, ατύχημα για τον Solberg

O Elfyn Evans εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη του Ράλλυ Ιαπωνίας έπειτα από την ολοκλήρωση και της δεύτερης ημέρας δράσης, με τον Sebastien Ogier 2ο και τον Oliver Solberg εκτός, έπειτα από ατύχημα.

WRC-Ράλλυ Ιαπωνίας (Σάββατο): Κοντά στη νίκη ο Evans, ατύχημα για τον Solberg

O Elfyn Evans εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη του Ράλλυ Ιαπωνίας έπειτα από την ολοκλήρωση και της δεύτερης ημέρας δράσης, με τον Sebastien Ogier 2ο και τον Oliver Solberg εκτός, έπειτα από ατύχημα.

Ο επικεφαλής της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος Οδηγών, Elfyn Evans, προηγείται με διαφορά 17,8 δλ. επί του team-mate του στην Toyota Gazoo Racing, Sebastien Ogier, o οποίος παραδέχεται ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να νικήσει τον Ουαλό, με μόνο τις 6 ειδικές διαδρομές (μήκους 75 χλμ.) να απομένουν για την ολοκλήρωση του Ράλλυ Ιαπωνίας, 7ου γύρου της φετινής σεζόν του WRC. Η έξοδος του Oliver Solberg το απόγευμα άλλαξε δραματικά τις ισορροπίες στη μάχη της κορυφής.

O Evans είχε ξεκινήσει την ημέρα με προβάδισμα 15,7 δλ. επί του Solberg, ο οποίος όμως μείωσε τη διαφορά στα 10,6 δλ. επικρατώντας σε δύο από τις τρεις ειδικές διαδρομές του πρωινού σκέλους. Το σκηνικό άλλαξε οριστικά στην πρώτη ειδική του απογευματινού σκέλους, τη δεύτερη διέλευση από τη Mt. Kasagi.

Σε μία κλειστή αριστερή στροφή, ο Solberg άνοιξε υπερβολικά τη γραμμή του, τράβηξε χειρόφρενο στην προσπάθεια να διορθώσει την πορεία του, αλλά κατέληξε πάνω σε δέντρο, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην πίσω δεξιά ανάρτηση του αυτοκινήτου του και εγκαταλείποντας από τη 2η θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Ogier σχολίασε την έξοδο του Solberg ως εξής: «Δεν αποτελεί έκπληξη. Από το πρωί βλέπω ότι το ρίσκο που παίρνει είναι υπερβολικά μεγάλο». Ο Solberg από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συνεχίζει να κάνει λάθη σε αγώνες ασφάλτου. Ο Σουηδός είχε επίσης ατυχήματα στους προηγούμενους ασφάλτινους γύρους του Πρωταθλήματος, στην Κροατία και στις Κανάριες Νήσους: «Δεν έχω πραγματικά κάποια απάντηση. Δεν πίεζα υπερβολικά, απλώς προσπαθούσα να κάνω ό,τι έκανα όλο το Σαββατοκύριακο».

Ο Evans έχασε 5,5 δλ. όταν αναγκάστηκε να επιβραδύνει περνώντας από το σημείο του ατυχήματος του team-mate του, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα υπέρ του. Σημειώνοντας τον 2ο χρόνο στην ΕΔ11 και επικρατώντας στην ΕΔ12, αύξησε το προβάδισμά του επί του Ogier στα ακριβώς 20 δευτερόλεπτα πριν από τις δύο υπερειδικές διαδρομές της Fujioka. Εκεί ο Evans είχε μία μικρή περιπέτεια, ξύνοντας τις μπαριέρες, χωρίς όμως να υπάρξουν συνέπειες.

WRC Sebastien Ogier (Toyota) 2026 Rally Japan (1)

Ο Ogier παραμένει ο βασικός αντίπαλος του Evans, αν και παραδέχθηκε ότι η μάχη για τη νίκη είχε ουσιαστικά κριθεί. Ο Γάλλος δυσκολεύτηκε με την ορατότητα στην Obara, βελτιώθηκε στην Ena και σημείωσε τον 2ο χρόνο στη Mt. Kasagi. Μετά την ΕΔ12 αναγνώρισε ότι δεν ήταν εφικτό πλέον να φτάσει τον Evans, ενώ στο τέλος της ΕΔ14 τόνισε ότι ήταν καθοριστικής σημασίας ο χρόνος που έχασε την Παρασκευή στην Isegami’s Tunnel, όπου η θέση εκκίνησης επηρέασε σημαντικά τις επιδόσεις των πληρωμάτων.

Πίσω από τους δύο πρωτοπόρους, ο Sami Pajari οδεύει προς το πέμπτο βάθρο του σε 7 αγώνες φέτος. Ο Φινλανδός ολοκλήρωσε το Σάββατο στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, έχοντας άνετο προβάδισμα 26,9 δευτερολέπτων έναντι του Takamoto Katsuta. Μάλιστα, ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην ΕΔ11 καθώς και στις δύο υπερειδικές της Fujioka που ολοκλήρωσαν την ημέρα.

WRC Sami Pajari (Toyota) 2026 Rally Japan (1)

Ο Katsuta, μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στον αγώνα της πατρίδας του, παρουσίασε σαφώς βελτιωμένη εικόνα το Σάββατο και ήδη από την πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας πέρασε μπροστά από τον Thierry Neuville. Συνεπώς, παρά την εγκατάλειψη του Solberg, η Toyota Gazoo Racing καταλαμβάνει τις τέσσερις πρώτες θέσεις στον «εντός έδρας» αγώνα.

Στην εσωτερική μάχη της Hyundai, ο Adrien Fourmaux προηγείται, έχοντας περάσει μπροστά από τον Neuville στη Mt. Kasagi. Ο Βέλγος αντιμετώπισε πρόβλημα με το χειρόφρενο και έντονη υποστροφή, χάνοντας συνολικά 24,9 δευτερόλεπτα από τον νεότερο team-mate του μόνο στο πρωινό σκέλος. Έτσι, έπεσε από την 4η στην 6η θέση, παρότι ο Fourmaux έχασε χρόνο κάνοντας δύο donuts στην πρώτη υπερειδική της Fujioka ενώ χρειαζόταν μόνο ένα.

WRC Adrien Fourmaux (Hyundai) 2026 Rally Japan (1)

Ο Hayden Paddon δεν απειλεί τους team-mate του, καθώς συνεχίζει να δυσκολεύεται με την εξοικείωσή του στην πρώτη του επίσκεψη στην Ιαπωνία, σε ειδικές διαδρομές που οι αντίπαλοί του γνωρίζουν καλά. Ο Νεοζηλανδός εξακολουθεί να διατηρεί με άνεση πίσω του τα πληρώματα της M-Sport, αυξάνοντας το προβάδισμά του επί του Jon Armstrong στα 51,9 δευτερόλεπτα. Ο Ιρλανδός είχε μία μικρή έξοδο στη Mt. Kasagi, χωρίς όμως ουσιαστικές ζημιές στο Ford Puma του, ενώ ο team-mate του, Josh McErlean παρέμεινε εκτός πρώτης δεκάδας, μετά την αλλαγή ελαστικού που χρειάστηκε να πραγματοποιήσει την Παρασκευή.

Στην κατηγορία WRC2, ο Nikolay Gryazin (Lancia Ypsilon HF Rally2) ανέκτησε την πρωτοπορία από τον Alejandro Cachοn (Toyota GR Yaris Rally1) και συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα της γενικής κατάταξης. Οι δύο οδηγοί χωρίζονται από μόλις 5,7 δευτερόλεπτα, παρότι ο Gryazin χτύπησε στην Obara προκαλώντας ζημιά στην πίσω δεξιά ανάρτηση του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα έντονους κραδασμούς στα γρήγορα τμήματα.

WRC Γενική Κατάταξη Σαββάτου Ράλλυ Ιαπωνίας 2026

WRC Νικητές ειδικών διαδρομών Παρασκευής και Σαββάτου Ράλλυ Ιαπωνίας 2026

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!