F1: Ταχεία μάθηση και ψυχραιμία πίσω από την καλή σεζόν του Oscar Piastri

O επικεφαλής της ομάδας της McLaren, Andrea Stella, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του Oscar Piastri στην πρώτη σεζόν του Αυστραλού στη Formula 1.

F1: Ταχεία μάθηση και ψυχραιμία πίσω από την καλή σεζόν του Oscar Piastri

O επικεφαλής της ομάδας της McLaren, Andrea Stella, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εξέλιξη του Oscar Piastri στην πρώτη σεζόν του Αυστραλού στη Formula 1.

Στην πορεία του προς την 9η θέση του φετινού Πρωταθλήματος Οδηγών, στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1, o 22χρονος Αυστραλός οδηγός της McLaren, Oscar Piastri, ανέβηκε κέρδισε το σπριντ του GP Κατάρ (και ήταν 2ος στο σπριντ του GP Βελγίου) και ανέβηκε στο βάθρο των GP Ιαπωνίας και Κατάρ. Έτσι, έγινε ο πρώτος οδηγός από το Lewis Hamilton που ανέβηκε στο βάθρο περισσότερες από μία φορές στην παρθενική του χρονιά στη Formula 1.

Σε 22 αγώνες, εισήλθε στο Q3 των κατατακτήριων δοκιμών 15 φορές, μόλις μία λιγότερη από τον πολύ πιο έμπειρο team-mate του στη McLaren, Lando Norris. Ωστόσο, ο Βρετανός κατάφερε να συλλέξει υπερδιπλάσιους βαθμούς από τον Piastri στο Πρωτάθλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Piastri δεν έχει συλλέξει ακόμη την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειρίζεται την καταπόνηση των ελαστικών κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ στις κατατακτήριες δοκιμές έχει αποδείξει ότι είναι πολύ γρήγορος.

Ο επικεφαλής της ομάδας της McLaren, Andrea Stella, δήλωσε για τον Piastri: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σίγουρα η αντίληψή μας, η ανάλυσή μας, είναι ότι η σεζόν του Oscar ήταν εξαιρετική. Και όταν λέω εξαιρετική, εννοώ πέραν των προσδοκιών μας. Είναι η ταχύτητα με την οποία μαθαίνει που νομίζω ότι τον κάνει εξαιρετικό. Νομίζω ότι αυτό ισχύει σε όποια κλίμακα και αν το πάρεις. Μέσα στο χρονικό διάστημα ενός αγώνα, μέσα στο χρονικό πλαίσιο ενός αγώνα, μέσα στο χρονικό πλαίσιο της σεζόν, απλά η καμπύλη μάθησής του ήταν πολύ εντυπωσιακή».

Ο Stella παραδέχτηκε ότι η καλή απόδοση του Piastri «προφανώς δημιουργεί προσδοκίες για την επόμενη σεζόν και οι προσδοκίες απαιτούν δουλειά για να επιβεβαιωθούν». Άλλο ένα από τα δυνατά σημεία του Piastri σύμφωνα με τον Stella, «είναι ότι είναι πολύ προσγειωμένο άτομο. Είναι τόσο συγκεντρωμένος, τόσο αφοσιωμένος και αν μη τι άλλο, η συνεργασία μαζί του θα έχει να κάνει περισσότερο με το τι πρέπει να κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε αυτή την καμπύλη μάθησης. Η δουλειά που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει, όσον αφορά τον προγραμματισμό για το χειμώνα».

Η ψυχραιμία του Piastri ήταν επίσης ένα πολύτιμο πλεονέκτημα, δήλωσε ο Stella, καθώς πιστεύει ότι αυτό «μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες» του γρήγορου ρυθμού μάθησης του Αυστραλού: «Είναι τόσο ήρεμος, νομίζω ότι είναι τόσο καλός στο να διατηρεί τον εαυτό του σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλύτερο από το ταλέντο του. Εγώ δεν έχω αυτή την ιδιότητα. Πρέπει να σκέφτομαι πολύ ενεργά “τι σκέφτομαι; ποια είναι τα συναισθήματά μου;”»

«Πρέπει να σκέφτομαι την ψυχολογία μου για να διατηρώ τον εαυτό μου ενεργά στην πιο παραγωγική κατάσταση. Για τον Oscar, αυτό φαίνεται να έρχεται αρκετά φυσικά. Έτσι, αυτό είναι ο κύριος παράγοντας που το επιτρέπει. Νομίζω ότι το έχει ενδεχομένως ως φυσικό χάρισμα, ή ίσως δούλεψε καθ’ όλη τη διάρκεια της νεαρής καριέρας του για να το πετύχει. Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα είναι αξιοσημείωτο».

«Ακόμα και όταν έχω δει σπουδαίους οδηγούς, σήμερα ή στο παρελθόν, όλοι τους κατά κάποιο τρόπο μερικές φορές αποδίδουν κάτω του ιδανικού, επειδή δεν παραμένουν στην κατάσταση στην οποία δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Νομίζω ότι για τον Oscar, αυτό είναι αρκετά φυσικό».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Piastri δήλωσε: «Σίγουρα ήταν μεγαλύτερο rollercoaster από ό,τι περίμενα. Ήξερα ότι θα υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, ίσως όχι τόσο χαμηλά στην αρχή ή τόσο ψηλά στο τέλος. Αλλά πραγματικά έμαθα πολλά. Αισθάνομαι ότι είχα ουσιαστικά κάθε κατάσταση που θα μπορούσες να έχεις, εκτός από μάχη για τον τίτλο. Έτσι, ήταν μια καλή χρονιά από την άποψη της μάθησης. Νομίζω ότι, ως ομάδα, μαθαίνουμε πώς να ανταγωνιζόμαστε και πάλι στην κορυφή, πράγμα που είναι συναρπαστικό».

«Δε βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση εδώ και 10 χρόνια, οπότε είναι ωραίο να κάνουμε ξανά αυτές τις συζητήσεις, να περνάμε από αυτά τα σενάρια. Για μένα, είναι πραγματικά προνόμιο να αγωνίζομαι στην κορυφή τόσο νωρίς στην καριέρα μου. Υπάρχουν άνθρωποι που σε όλη τους την καριέρα στην F1 δεν έχουν την ευκαιρία που είχα εγώ σε 22 αγώνες. Είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Και ανυπομονώ να έρθουν πολλά ακόμα χρόνια, όπου ελπίζω να το κάνουμε αυτό πιο συχνά».

«Ήταν σίγουρα μια σπουδαία σεζόν. Υπήρχαν πολλές καλές στιγμές που δε θα μπορούσα να πετύχω χωρίς την ομάδα να βελτιώνει το μονοθέσιο με τον τρόπο που το έκανε, οπότε πρέπει να τους δώσω πολλά εύσημα. Αλλά, επίσης, υποθέτω ότι -για να συγχαρώ και τον εαυτό μου- έπρεπε να αποδώσω σε αυτές τις στιγμές. Νομίζω ότι για μένα, η πιο περήφανη στιγμή είναι ίσως το Silverstone, όπου ξεκινήσαμε με ένα μονοθέσιο που ήταν ανταγωνιστικό, και κατάφερα να το εκμεταλλευτώ στο έπακρο».

«Η Ιαπωνία δεν ήταν ο καλύτερος μου αγώνας, αλλά έκανα αρκετά για να πετύχω το πρώτο μου βάθρο. Στο Κατάρ είχαμε μια ευκαιρία σε όλη τη χρονιά να κερδίσουμε κάτι. Και καταφέραμε να την εκμεταλλευτούμε. Μπορώ να είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Σίγουρα υπάρχουν κάποια πιο δύσκολα Σαββατοκύριακα και πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε ακόμα σε όλη τη σεζόν. Δεν κερδίζεις Πρωταθλήματα με 1-2 καλά Σαββατοκύριακα. Το ξέρω αυτό από την καριέρα μου στις μικρότερες κατηγορίες, οπότε απλά πρέπει να συμβαίνει πιο συχνά».

F1 - Oscar Piastri (McLaren), GP Άμπου Ντάμπι 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!