F1: Με αύξηση στα κέρδη η Mercedes το 2022

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ομάδα της Mercedes στη Formula 1 είχε έσοδα 474 εκατ. λίρες Αγγλίας το 2022 και σημείωσε κέρδη 89 εκατ. Αμφότερες οι τιμές αντιπροσωπεύουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021.

F1: Με αύξηση στα κέρδη η Mercedes το 2022

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ομάδα της Mercedes στη Formula 1 είχε έσοδα 474 εκατ. λίρες Αγγλίας το 2022 και σημείωσε κέρδη 89 εκατ. Αμφότερες οι τιμές αντιπροσωπεύουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2021.

Τα αυξημένα έσοδα της ομάδας της Mercedes στη Formula 1 για το 2022 προέρχονται από χορηγίες και τα αυξημένα το 2021 εμπορικά δικαιώματα του αθλήματος, και αποτελούν ισχυρή απόδειξη πόσο επιτυχημένες μπορούν να είναι οι κορυφαίες ομάδες στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο κύκλος εργασιών περιλαμβάνει επίσης μια συνεισφορά από το τμήμα Applied Science. Όπως και άλλες μεγάλες ομάδες, η Mercedes έχει απομακρύνει προσωπικό της και πόρους από την άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα της F1, προκειμένου να παραμείνει κάτω από το ανώτατο όριο εξόδων της FIA. Ο συνολικός αριθμός εσόδων περιλαμβάνει επίσης στοιχεία όπως η πώληση κιβωτίων ταχυτήτων και συναφών συστημάτων στην Aston Martin και τη Williams.

Η Mercedes-Benz Grand Prix Ltd ανακοίνωσε κύκλο εργασιών ύψους 474,6 εκατ. λιρών Αγγλίας για το 2022, σημειώνοντας αύξηση 91,3 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν 383,3 εκατ. λίρες. Τα έσοδα αυτά κατανέμονται με τον εξής τρόπο: 51% από χορηγίες και αδειοδότηση χρήσης του ονόματος, 30% από τα εμπορικά δικαιώματα της F1 και 19% από άλλα έσοδα, τα οποία αφορούσαν κυρίως το τμήμα Applied Science.

Τα έσοδα από τα εμπορικά δικαιώματα ήταν αυξημένα, καθώς το 2021 (που η Mercedes κατέκτησε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών), ήταν η πρώτη κανονική σεζόν μετά τον COVID, όπου αρκετοί από τους πιο επικερδείς αγώνες εκτός Ευρώπης απουσίαζαν. Τα χρήματα που ξόδεψε η ομάδα για να αγωνιστεί το 2022, αυξήθηκαν από 297,4 σε 350,8 εκατ. λίρες.

Αυτό αντικατοπτρίζει τους επιπλέον πόρους που επενδύθηκαν στο μονοθέσιο της W13 για τους νέους τεχνικούς κανονισμούς του 2022, αφού το προηγούμενο μονοθέσιο ήταν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με της προηγούμενης σεζόν (του 2020). Επιπλέον, οι περισσότεροι αγώνες εκτός Ευρώπης προσέθεσαν στο συνολικό κόστος λειτουργίας της ομάδας το 2022.

Τα κέρδη μετά από φόρους της Mercedes το 2022 ήταν 89,7 εκατ. λίρες, αυξημένα κατά 20,9 εκατ. από τα 68,8 εκατ. του 2021, παρότι πραγματοποιήθηκε μια εφάπαξ φορολογική δαπάνη. Σε λειτουργικό επίπεδο τα κέρδη ήταν ακόμη μεγαλύτερα, από 71,9 σε 113,6 εκατ. λίρες, γεγονός που ίσως δίνει μια πιο αληθινή ένδειξη για το πόσο καλά απέδωσε η εταιρεία. Μέρισμα των 75,0 εκατ. λιρών μοιράστηκε ισόποσα μεταξύ των τριών μετόχων της ομάδας: της Mercedes AG, της Ineos και της εταιρείας MIL του επικεφαλής της ομάδας, Toto Wolff.

Ο μέσος όρος του προσωπικού το 2022 ήταν 1.114 άτομα, μια αύξηση πάνω από 100 ανθρώπων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μόνο 24 άτομα προστέθηκαν στο σχεδιασμό, τη μηχανολογία και την κατασκευή, οι απολαβές των οποίων υποπίπτουν στο ανώτατο όριο εξόδων, ενώ οι υπόλοιποι προσλήφθηκαν στη διοίκηση.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τους επιπλέον ανθρώπους που απαιτούνται στα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών για τη λειτουργία υπό το budget cap, καθώς και το πρόσθετο προσωπικό μάρκετινγκ που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των χορηγών, με την ομάδα να φιλοξενεί περισσότερους καλεσμένους στους αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση του συνολικού προσωπικού, το κόστος μειώθηκε από 109 σε 93,8 εκατ. λίρες, αντανακλώντας το γεγονός ότι το 2022, με την κατάκτηση μίας μόλις νίκης, οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τα μπόνους επιτυχίας που κέρδισαν το 2021.

Τη σεζόν 2022 η ομάδα απέκτησε επίσης επιτέλους την κυριότητα του οικοπέδου στο Brackley, το οποίο καταλαμβάνει από τότε που ξεκίνησε ως British American Racing το 1999, και το οποίο σηματοδοτείται από την αύξηση των περιουσιακών στοιχείων κατά 30 εκατ. λίρες. Ο Toto Wolff δήλωσε ότι η αγορά της γης αυτής «θα δώσει ένα πιο ασφαλές, ισχυρό και αυτόνομο επιχειρηματικό μοντέλο για το μέλλον και θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αιχμής, με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις».

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που προκύπτει είναι ότι η ετήσια χορηγία της Ineos είχε αξία 42 εκατ. λιρών το 2022. Το ποσό αυτό έπρεπε να δημοσιοποιηθεί επειδή η εταιρεία είναι μέτοχος της ομάδας. Επιπλέον, το εγχείρημα ιστιοπλοϊκών αγώνων America’s Cup, που υποστηρίζεται από την Ineos, η Athena Racing, κατέβαλε 12,8 εκατ. λίρες για τις εργασίες έρευνας και εξέλιξης που πραγματοποίησε η Mercedes Applied Sciences.

F1 - George Russell (Mercedes), GP Κατάρ 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!