F1-GP Ουγγαρίας: Pole-έκπληξη του Lewis Hamilton για 3 χλστ. του δλ.

Ο Lewis Hamilton έσπασε το σερί pole position του Max Verstappen, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ουγγαρίας, με διαφορά μόλις 3 χλστ. του δλ. από τον Ολλανδό αντίπαλό του.

F1-GP Ουγγαρίας: Pole-έκπληξη του Lewis Hamilton για 3 χλστ. του δλ.

Ο Lewis Hamilton έσπασε το σερί pole position του Max Verstappen, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ουγγαρίας, με διαφορά μόλις 3 χλστ. του δλ. από τον Ολλανδό αντίπαλό του.

Ο Lewis Hamilton περίμενε 33 αγώνες για να κατακτήσει την 104η pole position του στη Formula 1, από το GP Σαουδικής Αραβίας του 2021, βιώνοντας τη μεγαλύτερη αναμονή της καριέρας του. Αυτή είναι η 9η pole position του Hamilton στο Hungaroring, το οποίο αποτελεί απόλυτο ρεκόρ για οποιονδήποτε οδηγό σε μία πίστα.

Όπως υποδεικνύουν τα στατιστικά, αυτή είναι μία από τις πιο δυνατές πίστες του Hamilton, αλλά και η Mercedes ήταν πολύ ανταγωνιστική με τη μαλακή γόμα ελαστικών στις αργές παρατεταμένες στροφές της πίστας του Hungaroring, όπου είχε κατακτήσει την pole position και πέρυσι, με τον George Russell, ο οποίος όμως σήμερα αποκλείστηκε στο Q1.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Ουγγαρίας

O Hamilton κατάφερε να ξεπεράσει την επίδοση του Max Verstappen για μόλις 3 χλστ. του δλ. Ο Βρετανός ήταν 0,12 δλ. μπροστά από τον Verstappen έπειτα από την ολοκλήρωση του 2ου sector, αλλά αναγκάστηκε να κάνει δύο διορθώσεις στις δύο τελευταίες παρατεταμένες στροφές. Ο Verstappen δήλωσε ότι δεν έχει καταφέρει να βρει την κατάλληλη ισορροπία με τη Red Bull του αυτό το τριήμερο.

Ο Ολλανδός δεν κατάφερε να βελτιώσει την επίδοσή του στον τελικό του γύρο (ήταν 20 χλστ. του δλ. πιο αργός με μία διόρθωση στην προτελευταία στροφή), καθώς είχε χειρότερη ισορροπία από την πρώτη του προσπάθεια στο Q3. Με λιγότερα σετ μαλακής γόμας, η Red Bull δεν κατάφερε να βρει το ιδανικό στήσιμο για την RB19 με αυτά τα ελαστικά στη συγκεκριμένη πίστα, η οποία ήταν γνωστό ότι θα αποτελούσε δύσκολη δοκιμασία για την ομάδα το Σάββατο, λόγω των χαρακτηριστικών της, με πολύ μικρές ζώνες DRS.

Εκπληκτική ήταν και η απόδοση της McLaren, η οποία κατέλαβε τη 2η σειρά εκκίνησης. Ωστόσο, ο Lando Norris, που βρέθηκε 3ος, μόλις 0,085 δλ. πίσω από τον Hamilton και ήταν απογοητευμένος από την επίδοσή του καθώς πιστεύει ότι έκανε πολλά λάθη στην τελική του προσπάθεια και θα μπορούσε να έχει βρει ένα επιπλέον δέκατο του δλ. για να βρεθεί αυτός στην pole position.

Ο Oscar Piastri συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις και θα παραταχθεί αύριο ξανά πίσω από τον team-mate του. Η McLaren φοβόταν τις υψηλές θερμοκρασίες (45 βαθμοί Κελσίου στον ασφαλτοτάπητα), καθώς αποτελούσαν αδυναμία της νωρίτερα φέτος, αλλά φαίνεται ότι δεν επηρέασαν την απόδοση της MCL60.

Εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Guanyu Zhou με την πολύ ανταγωνιστική στις αργές στροφές του Hungaroring Alfa Romeo, η οποία διαθέτει φρέσκες μονάδες ισχύος για αυτό το τριήμερο. Ο Κινέζος οδηγός βρέθηκε στην 5η θέση εκκίνησης για τον αυριανό αγώνα, η οποία αποτελεί την καλύτερη της καριέρας του στη Formula 1.

O Zhou κατάφερε να βρεθεί εμπρός από τον Charles Leclerc, με την απογοητευτική σε απόδοση Ferrari, η οποία είδε τον Carlos Sainz να αποκλείεται στο Q2, καταλαμβάνοντας την 11η θέση εκκίνησης, έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες με τη μέση γόμα ελαστικών. Η 7η θέση του Valtteri Bottas υπογράμμισε πόσο ανταγωνιστική είναι στον ένα γρήγορο γύρο η Alfa Romeo στην πίστα του Hungaroring, γράφοντας τον 7ο χρόνο.

Απογοητευτική ήταν η απόδοση και της Aston Martin, με τον Fernando Alonso να περιορίζεται στην 8η θέση της σειράς εκκίνησης. Παρότι ο Sergio Perez κατάφερε για πρώτη φορά έπειτα από 11 εβδομάδες (από το GP Μαϊάμι στις αρχές Μαΐου) να εισέλθει στο Q3, η 9η θέση είναι απογοητευτική. Ο Μεξικανός κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα μόνο από το Nico Hulkenberg, που κατάφερε και πάλι να φέρει τη Haas στο Q3, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας, Günther Steiner, ότι είναι ένας από τους καλύτερους οδηγούς που έχει συναντήσει σε απόδοση στις κατατακτήριες δοκιμές.

Q2

Στο δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός του Carlos Sainz για μόλις 2 χλστ. του δλ. από το συμπατριώτη του, Fernando Alonso. Το ειρωνικό ήταν ότι αυτός που έριξε εκτός δεκάδας τον Sainz ήταν o team-mate του στη Ferrari, Charles Leclerc.

F1 - Carlos Sainz (Ferrari), GP Ουγγαρίας 2023

Αμφότερες οι Alpine έμειναν εκτός Q3, με τον Esteban Ocon 12ο και τον Pierre Gasly 15ο, επειδή διαγράφηκε ο χρόνος της τελικής του προσπάθειας. Ο Daniel Ricciardo, στην επιστροφή του στην F1 με την AlphaTauri, βρέθηκε στην πολύ καλή 13η θέση, εμπρός από τον Lance Stroll (Aston Martin), ο οποίος ανέφερε ότι συνάντησε αργότερους συνδυασμούς στη γρήγορή προσπάθειά του.

O Norris ήταν ο μοναδικός οδηγός που κατάφερε να περάσει στο Q3 χρησιμοποιώντας μόνο ένα σετ ελαστικών μέσης γόμας, διατηρώντας ένα καινούργιο για τον αγώνα. O Verstappen είδε τον πρώτο χρόνο που σημείωσε να διαγράφεται λόγω παράβασης ορίων πίστας και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει 2ο σετ ελαστικών.

Q1

H μεγάλη αρνητική έκπληξη του πρώτου σκέλους ήταν ο αποκλεισμός από τη συνέχεια της διαδικασίας του George Russell. Η Mercedes επέλεξε να αφήσει για την τελευταία στιγμή την τελική προσπάθεια των οδηγών της. Ο Russell βρέθηκε σε ένα τρενάκι μονοθεσίων που κινούνταν με ρυθμό… σαλιγκαριού στο τελευταίο sector.


Ορισμένοι οδηγοί που βρίσκονταν υπό πίεση, όπως ο Norris (που είχε δει έναν ανταγωνιστικό χρόνο του να διαγράφεται λόγω παράβασης ορίων πίστας), αποφάσισαν να προσπεράσουν τους αντιπάλους τους. Το ίδιο έκανε και ο Gasly, ο οποίος ξεκίνησε το γύρο του ακριβώς μπροστά από τον Russell, συμβιβάζοντας την προσπάθεια του οδηγού της Mercedes.

H επίδοση του Βρετανού ήταν αρκετή μόνο για τη 18η θέση και έμεινε εκτός διαδικασίας μαζί με τους οδηγούς της Williams, τον Kevin Magnussen και τον Yuki Tsunoda, που έχασε την πρώτη αναμέτρηση με τον Ricciardo. Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό, ο Bottas παρεμποδίστηκε από τον Stroll σε ένα περιστατικό που θα εξέταζαν οι αγωνοδίκες.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!