F1 – Zak Brown: Έλλειψη εμπιστοσύνης στη McLaren πριν έρθω

Ο CEO της McLaren, Zak Brown, δήλωσε ότι υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης εντός της McLaren πριν από την έλευσή του, γεγονός που είχε παραλύσει την ομάδα.

F1 – Zak Brown: Έλλειψη εμπιστοσύνης στη McLaren πριν έρθω

Ο CEO της McLaren, Zak Brown, δήλωσε ότι υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης εντός της McLaren πριν από την έλευσή του, γεγονός που είχε παραλύσει την ομάδα.

Όταν o Αμερικανός Zak Brown προσχώρησε στη McLaren στα τέλη του 2016 για να αναλάβει τη θέση του CEO, βρήκε μία προβληματική ομάδα. Η απογοητευτική πορεία της συνεργασίας με την Honda είχε προκαλέσει διαμάχες μεταξύ Ron Dennis και Mansour Ojjeh. Ο Dennis προσπάθησε να βρει επενδυτές για να αγοράσει τη McLaren, αλλά δεν τα κατάφερε και στη συνέχει είδα την πόρτα της εξόδου από έναν οργανισμό που διηύθυνε για 37 χρόνια, με την υπόθεση να καταλήγει στο δικαστήριο. Τελικά, το συμβόλαιο του Dennis έληξε τον Ιανουάριο του 2017 και στη συνέχεια συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές που κατείχε στην εταιρεία.

O Brown δήλωσε για τότε: «Όσον αφορά το ηθικό, υπήρχε παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης μέσα στον οργανισμό. Όλοι ήταν κατά κάποιο τρόπο ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά τους από τους εσωτερικούς τρόπους εργασίας. Έτσι, δεν υπήρχε ομαδικό πνεύμα. Νομίζω ότι ξεκίνησε από την κορυφή, με την έννοια ότι συνέβαιναν τόσα πολλά στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου, που δεν υπήρχε καμία εποπτεία στην ομάδα της F1, επειδή όλοι προσπαθούσαν να εξαγοράσουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, νομίζω ότι δεν υπήρχε ηγεσία».

«Δεν νομίζω ότι φταίει κάποιος. Ήταν περισσότερο μια κατάσταση όπου έχεις ένα συμβούλιο που δεν τα πηγαίνει καλά, και αυτό θα κυλήσει γρήγορα προς τα κάτω. Αλλά υπήρχε μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και σιγουριάς. Ήξερα ότι υπήρχαν πολλά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και νίκες μέσα στην αγωνιστική ομάδα. Και το θέμα ήταν να συνεργαστούν όλοι, να δουλέψουν μαζί και να πιστέψουν. Αυτό πήρε λίγο χρόνο και στην ουσία τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

Ο Brown δήλωσε ότι η παρούσα δομή του ομίλου της McLaren είναι «πολύ καθαρή, πολύ ξεκάθαρη. Έχεις ένα αγωνιστικό συμβούλιο και ένα συμβούλιο ομίλου. Το αγωνιστικό συμβούλιο λαμβάνει τις αγωνιστικές αποφάσεις και το συμβούλιο ομίλου λαμβάνει τις αποφάσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία».

«Ο Michael Leiters -ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας- και εγώ τα πάμε καλά. Ήρθε από τη Ferrari. Καθόμαστε ο ένας στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του άλλου. Έτσι, η συνεργασία μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και του αγωνιστικού τμήματος είναι εξαιρετική».

«Είναι επίσης σαφές ότι δίνω αναφορά στον εκτελεστικό πρόεδρο Paul Walsh, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και στο αγωνιστικό συμβούλιο, έχουμε πλέον πολύ έμπειρους ανθρώπους που γνωρίζουν τον αθλητισμό και τους αγώνες αυτοκινήτου».

«Είναι το είδος του διοικητικού συμβουλίου που θα ήθελες να έχεις ως διευθύνων σύμβουλος, επειδή καταλαβαίνουν πόσο γρήγορα κινείται το άθλημα, πόσο γρήγορα πρέπει να παίρνεις αποφάσεις και πως λειτουργεί το παιχνίδι. Αισθάνομαι λοιπόν ότι με υποστηρίζουν εξαιρετικά. Ό,τι χρειάστηκα, το συμβούλιο με υποστήριξε. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι πολύ καλός».

F1 - Lando Norris (McLaren), GP Άμπου Ντάμπι 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!