F1: Η ημερομηνία παρουσίασης του νέου μονοθεσίου της Aston Martin

Η Aston Martin έγινε η πρώτη ομάδα που ανακοίνωσε την ημερομηνία παρουσίασης του μονοθεσίου της για το 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

F1: Η ημερομηνία παρουσίασης του νέου μονοθεσίου της Aston Martin

Η Aston Martin έγινε η πρώτη ομάδα που ανακοίνωσε την ημερομηνία παρουσίασης του μονοθεσίου της για το 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

H Aston Martin έγινε η πρώτη ομάδα της Formula 1 που ανακοίνωσε την ημερομηνία παρουσίασης του μονοθεσίου της για το 2023. Η AMR23 θα παρουσιαστεί στις 13 Φεβρουαρίου, στις 21:00 ώρα Ελλάδας στο Silverstone, όπου εδρεύει η ομάδα και θα μεταδοθεί στα ψηφιακά κανάλια της Aston Martin. Στην ομάδα θα προσχωρήσει την επόμενη σεζόν ο Fernando Alonso, αντικαθιστώντας τον Sebastian Vettel, που αποχώρησε από το σπορ. Ο Ισπανός Πρωταθλητής θα πλαισιώσει τον Lance Stroll, ο οποίος είναι γιος του ιδιοκτήτη της ομάδας, Lawrence Stroll.

H φετινή σεζόν ήταν απογοητευτική για την ομάδα, καθώς είχε ακολουθήσει λανθασμένη κατεύθυνση με τον αρχικό σχεδιασμό του μονοθεσίου υπό τους καινούργιους τεχνικούς κανονισμούς με ground effect. Η βρετανική ομάδα -όπως και η Mercedes- δεν είχε τη δυνατότητα να το λειτουργήσει με μικρή απόσταση από το έδαφος, όπως απαιτούσε η φιλοσοφία που είχε υιοθετηθεί στο ξεκίνημα.

Με τις αναβαθμίσεις που παρουσιάστηκαν στο GP Ισπανίας, όπου υιοθετήθηκε ο σχεδιασμός καλυμμάτων ψυγείων της Red Bull, η κατάσταση βελτιώθηκε και με ορισμένους πολύ καλούς αγώνες η Aston Martin βρέθηκε να παλεύει για την 6η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με την Alfa Romeo, μία μάχη την οποία έχασε εντέλει, έπειτα από λανθασμένη επιλογή στρατηγικής για τον Vettel στο φινάλε της σεζόν στο Άμπου Ντάμπι.

Η AMR23 θα είναι το πρώτο μονοθέσιο που θα έχει αναλάβει εξ αρχής ο ορμώμενος από την Red Bull τεχνικός διευθυντής Dan Fallows. Επίσης, η Aston Martin κατασκευάζει καινούργιο εργοστάσιο, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται του χρόνου, καθώς και αεροδυναμική σήραγγα. Η τελευταία όμως θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2024 και θα χρησιμοποιηθεί για την εξέλιξη των μονοθεσίων από το 2025 και έπειτα. Η Aston Martin χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή την αεροδυναμική σήραγγα της Mercedes.

O Dan Fallows έχει δηλώσει για την AMR23: «Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από το φετινό μονοθέσιο. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, γιατί όταν κοιτάζω γύρω από το μονοθέσιο, υπάρχουν τομείς βελτίωσης παντού». Στόχος της Aston Martin για το 2023 είναι να μπει στη μάχη για την 4η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών δηλαδή τον τίτλο του καλύτερου από τους «υπόλοιπους» πέραν των τριών κορυφαίων ομάδων.

Ο Fallows έχει δηλώσει επίσης: «Οι νέοι κανονισμοί δαπέδου δεν είναι μια τεράστια αλλαγή στην πραγματικότητα, αλλά είχαν ένα λογικό αντίκτυπο όσον αφορά το αεροδυναμικό φορτίο που μπορούν να παράγουν τα μονοθέσια. Έτσι, έπρεπε να αγωνιστούμε για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το έλλειμμα, όπως θα κάνουν και όλοι οι άλλοι».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να πούμε αν κάποιες ομάδες θα είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, αλλά σίγουρα για εμάς, ήταν ένα αρκετά σημαντικό χτύπημα όσον αφορά το αεροδυναμικό φορτίο. Αυτό στο οποίο προφανώς ελπίζουμε και ελπίζει και η FIA, είναι ότι θα βοηθήσει με τις αεροδυναμικές ταλαντώσεις, τις οποίες προφανώς θέλουμε πολύ να ξεφορτωθούμε».

«Το σημαντικό για εμάς είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αντιγράψουμε απλά αυτό που κάνουν οι ανταγωνιστές μας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να προσπεράσουμε τις Mercedes, Red Bull ή Ferrari. Έτσι, πρέπει να αναπτύξουμε τον δικό μας τρόπο να κάνουμε τα πράγματα και αυτό απαιτεί χρόνο».

«Έχουμε μια εξαιρετικά φιλόδοξη ομάδα ανθρώπων και ένα από τα πράγματα που θα συμβεί με το καινούργιο εργοστάσιο να συγκροτείται, είναι ότι δείχνει αυτή τη δυναμική, αυτό το όραμα, αυτή την επιθυμία να επιταχύνουμε τη διαδικασία, να ανεβούμε στο grid και να αρχίσουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση να διεκδικήσουμε νίκες. Νομίζω ότι αυτό είναι που πραγματικά θα μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί είναι αυτό το πάθος, αυτό το κίνητρο και αυτή η πίστη ότι θα φτάσουμε εκεί τελικά».

F1 - Lance Stroll (Aston Martin), GP Άμπου Ντάμπι 2022

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!