Η ανανεωμένη φόρμα της McLaren στη μάχη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Formula 1 αιφνιδίασε τη Mercedes, όμως η γερμανική ομάδα υποστηρίζει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει άμεσα με επιπλέον αναβαθμίσεις, καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο οικονομικό περιθώριο εντός του budget cap.
Ο Lando Norris κατέκτησε στο Grand Prix Ολλανδίας τη δεύτερη διαδοχική νίκη του, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και την καλύτερη διαχείριση των ελαστικών για να περάσει μπροστά από τον Andrea Kimi Antonelli, με το διπλό πακέτο αναβαθμίσεων της McLaren σε Ουγγαρία και Zandvoort να φέρνει σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων.
Ο επικεφαλής της γερμανικής ομάδας, Toto Wolff, εξήγησε ότι η Mercedes δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τη στρατηγική που ακολουθεί από την αρχή της σεζόν, κατανέμοντας τις αναβαθμίσεις καθ’ όλη τη διάρκειά της χρονιάς: «Δεν έχουμε τα χρήματα για να τοποθετήσουμε αναβαθμίσεις στο μονοθέσιο. Το έχω ξαναπεί, προσπαθούμε να τις μοιράσουμε ομοιόμορφα μέσα στη σεζόν, με βάση τους υπολογισμούς μας για το πότε μπορούμε να φέρουμε τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις και να μεγιστοποιήσουμε τους βαθμούς στο Πρωτάθλημα».
- Zeekr 7GT: Πρακτικό shooting brake με επιδόσεις supercar και αυτονομία έως 655 χιλιόμετρα
- Skoda Elroq: Nέα εποχή ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία έως 717 χιλιόμετρα
- Nissan Micra: Για πρώτη φορά αποκλειστικά ηλεκτρικό με έως 416 χλμ. αυτονομίας
- MINI Aceman: Ηλεκτρικές επιδόσεις και χαρακτήρας MINI με έως 218 ίππους
- Citroen e-C3 Urban: Προσιτή ηλεκτροκίνηση, από 17.900 ευρώ
Η Mercedes έχει κινηθεί πολύ πιο συντηρητικά από τους αντιπάλους της όσον αφορά τις αναβαθμίσεις που έχει παρουσιάσει φέτος. Το τελευταίο μεγάλο πακέτο ήρθε στο GP Καναδά. Στον αγώνα εξελίξεων, συνυπολογίζοντας το κόστος η Red Bull προβάλλεται ότι έχει δαπανήσει τους περισσότερους πόρους μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων, μπροστά από τη McLaren, με τη Ferrari τρίτη και τη Mercedes αρκετά πιο πίσω.
Δεν είναι όμως σαφές γιατί η Mercedes, παρά τη συντηρητική προσέγγισή της, δεν διαθέτει αντίστοιχο περιθώριο πρόσθετων δαπανών. Ο Wolff δεν θεωρεί ότι η ομάδα ξόδεψε υπερβολικά νωρίς για το μονοθέσιο του 2026: «Δεν νομίζω ότι ξοδέψαμε πάρα πολλά στην αρχή».
«Είμαστε απλώς ένας οργανισμός με συγκεκριμένο μέγεθος και υποδομές. Και, υπό αυτή την έννοια, είχαμε ένα πραγματικά γρήγορο μονοθέσιο. Αφήσαμε 50-100 βαθμούς στο τραπέζι λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας και αυτό θα μας έδινε λίγο μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που έχουμε σήμερα. Κατά τα άλλα, απλώς συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πλάνο και ό,τι υπαγορεύει η οικονομική πραγματικότητα για εμάς».
Πριν από το θερινό διάλειμμα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας, Bradley Lord, είχε δηλώσει ότι η Mercedes θα βρει αρκετή απόδοση από εξαρτήματα που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παραγωγής και θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο μονοθέσιο στους επόμενους αγώνες, πιθανότατα στην Ασία, με τα GP Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν (στη Μαλαισία) και Σιγκαπούρης να διεξάγονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και τα δύο πρώτα του Οκτωβρίου.
Η McLaren, πάντως, εμφανίζεται δύσπιστη όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Mercedes. Οι νέοι οικονομικοί κανονισμοί για το 2027, εξαιτίας των αλλαγών στους κανονισμούς των μονάδων ισχύος, προβλέπουν την προσθήκη δύο πακέτων 3 εκατ. δολαρίων για δαπάνες εξέλιξης, τα οποία οι ομάδες μπορούν να κατανείμουν στις περιόδους 2026-2027 και 2027-2028 αντίστοιχα.
Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Andrea Stella σχολίασε: «Θα ήθελα να το πιστέψω, αλλά στην πραγματικότητα δεν το πιστεύω, γιατί χάρη στους κανονισμούς για τις μονάδες ισχύος του 2027, όλες οι ομάδες θα έχουν ένα επιπλέον περιθώριο. Είμαι βέβαιος ότι η Mercedes, βλέποντας ότι οι αντίπαλοι ανεβάζουν το επίπεδο, θα αξιοποιήσει τις αναβαθμίσεις της. Σίγουρα, αυτό συμβαίνει ήδη».
Ο Wolff θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της Mercedes θα κριθεί μόνο στο τέλος της σεζόν, καθώς ενδέχεται κάποιες ομάδες να αναγκαστούν αργότερα να περιορίσουν τις αναβαθμίσεις τους, τη στιγμή που η δική του θα διαθέτει ακόμη περιθώριο να φέρει νέα αεροδυναμικά εξαρτήματα.


