Έως τον 41ο από τους 52 γύρους του Grand Prix Μ. Βρετανίας, το τελικό αποτέλεσμα φαινόταν ότι θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς ο Andrea Kimi Antonelli είχε πλεονέκτημα νεότερων κατά 10 γύρους, ελαστικών και πλησίαζε με ρυθμό 1 δλ. ανά γύρο τον Charles Leclerc, που είχε τεθεί επικεφαλής από την εκκίνηση. Ωστόσο, με ένα -συνηθισμένο- πάτημα στο kerb της εξωτερικής της Copse το εσωτερικό κάλυμμα του εμπρός αριστερού τροχού της Mercedes του Ιταλού έσπασε και του προκάλεσε πρόβλημα με αποτέλεσμα να επισκεφθεί τα pits δύο φορές και με μία ποινή 5 δλ. για εξόδους από την πίστα, κατέληξε στη 16η θέση.
Αυτό άφησε τον Charles Leclerc επικεφαλής με προβάδισμα 20 δλ. επί του team-mate του, Lewis Hamilton. Ωστόσο, τα απρόοπτα δεν είχαν τελειώσει. Μόλις 4 γύρους πριν από την καρό σημαία, ο Max Verstappen, που προσπαθούσε να πλησιάσει τον Hamilton, έχασε το πίσω μέρος της Red Bull στη Stowe, το διόρθωσε, το εμπρός μέρος βρήκε πρόσφυση και κατέληξε στα χαλίκια, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ξανά.
O λόγος εντοπίζεται στο ίδιο εξάρτημα με το ατύχημα στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστρίας, όπου υπήρχε πρόβλημα με τον μηχανισμό επαναφοράς του ενεργού πτερυγίου. Αν και το πρόβλημα ήταν διαφορετικό όπως δήλωσε ο Verstappen, και φαίνεται να επιστρέφει στη σωστή θέση από το τηλεοπτικό πλάνο, ήταν ακόμα ελάχιστα ανοιχτό και ο Ολλανδός έχασε αεροδυναμικό φορτίο στον πίσω άξονα. Δεδομένου ότι συνέβη δεύτερη φορά, ο Verstappen δήλωσε ότι αυτό γίνεται επικίνδυνο για τον ίδιο… Η έξοδος της Red Bull επέβαλε την επέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας.
Here’s what happened to Max 👇#F1 #BritishGP pic.twitter.com/X1BMh6spR9
— Formula 1 (@F1) July 5, 2026
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα του GP Μ. Βρετανίας
Η Ferrari κάλεσε αμφότερους τους οδηγούς της στα pits, αλλά η Mercedes δεν το έκανε. Ο Leclerc επέστρεψε στην πίστα και πάλι επικεφαλής, αλλά ο Hamilton έχασε τη 2η θέση από τον George Russell. Ο Βρετανός είχε αντιμετωπίσει μία αργή απώλεια πίεσης από το πίσω δεξιό ελαστικό και αναγκάστηκε να κάνει ένα επιπλέον pit stop και να πέσει από την 4η στην 7η θέση. Χωρίς να επισκεφθεί τα pits, ο Russell όμως ανέβηκε 2ος και ευνοήθηκε από τα γεγονότα που ακολούθησαν.
Παρότι είχε εμφανισθεί μήνυμα ότι θα έχουμε έναν αγωνιστικό γύρο στο τέλος, τελικά δεν συνέβη αυτό και ο αγώνας τελείωσε πίσω από SC, επειδή οι κανονισμοί αναφέρουν ότι πρέπει να περάσει ένας γύρος αφότου τα μονοθέσια που βρίσκονται γύρο πίσω έχουν περάσει μπροστά. Η FIA ανέφερε ότι η ένδειξη ότι ο αγώνας θα επανεκκινήσει ήταν πρόβλημα λογισμικού.
Ο Leclerc ήταν όμως ευχαριστημένος για αυτό, καθώς είχαν πέσει οι θερμοκρασίες των ελαστικών του επειδή ο οδηγός του αυτοκινήτου ασφαλείας, Bernd Maylander, πήγαινε αρκετά αργά για να επιτρέψει να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αγωνιστικές συνθήκες. Ανακουφισμένος ήταν και ο Russell, που αποδείχθηκε ο πιο επωφελημένος από αυτή την κατάσταση, καθώς πήρε ένα βάθρο από το πουθενά. Ο Βρετανός είχε διατηρήσει τα παλιά ελαστικά του (μέσης γόμας) που θα ήταν πιο δύσκολα στην ανάπτυξη θερμοκρασιών.
Συνεπώς, ο Charles Leclerc κατέκτησε την πρώτη του νίκη από το GP ΗΠΑ του 2024, σε έναν αγώνα στον οποία κατάφερε να βρει ξανά την αίσθηση που ζητούσε από το μονοθέσιο της Ferrari, υιοθετώντας διαφορετική προσέγγιση σε ορισμένους τομείς, χωρίς να αλλάξει το στυλ οδήγησής του και να αντιγράψει αυτό του Hamilton. Με πολλή δουλειά στο παρασκήνιο κατάφερε να κάνει σημαντική πρόοδο (έπειτα από τρεις αγώνες με μόλις 4 βαθμούς), οι καρποί της οποίας φάνηκαν στο Silverstone, όπου κατέκτησε τη 250ή νίκη της Ferrari, έχοντας χάσει τη νίκη το 2021 και το 2022 σε αυτή την πίστα.
Με την επιλογή της να φέρει στα pits τον Hamilton, η Ferrari έχασε τη δεύτερη θέση και το «1-2» που διατηρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για λανθασμένη απόφαση αφού η Ferrari στόχευε σε επανεκκίνηση του αγώνα και έδωσε στον Βρετανό τις καλύτερες συνθήκες για αυτό το σενάριο. Αν είχε πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επανεκκίνηση, είναι πολύ πιθανό ο Hamilton να είχε καταφέρει να περάσει μπροστά από τον Russell, χάρη στα μαλακά ελαστικά του.
Ωστόσο, δεν είναι αυτή η μόνη ανησυχία της Ferrari, καθώς ο Hamilton βρίσκεται υπό έρευνα από τους αγωνοδίκες για πιθανή παρατυπία υπό το καθεστώς κίτρινης σημαίας, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε την απόφασή τους για να επιβεβαιωθεί το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.
Ο Hamilton παραδέχθηκε ότι πέρασε με τέρμα γκάζι από κίτρινη σημαία την οποία δεν είδε, διότι οι κίτρινες ενδείξεις φάνηκαν μόνο στο cockpit, αφότου πέρασε το περιστατικό, ενώ τα πάνελ στην πίστα ήταν πράσινα και δεν κυμάτιζαν κίτρινες σημαίες. Ωστόσο, ο Verstappen, που βρισκόταν πίσω του, σήκωσε το πόδι του από το γκάζι. Εντέλει, ο Hamilton δεν δέχθηκε ποινή και θα διατηρήσει το 15ο βάθρο-ρεκόρ στο Silverstone.
Οι Ferrari έκαναν για μία ακόμη φορά πολύ καλή εκκίνηση, ενώ ο poleman Antonelli είχε υπερβολικό σπινάρισμα στην αλλαγή σε δεύτερη σχέση στο κιβώτιο. Αυτό έφερε τον Leclerc επικεφαλής και τον Hamilton 2ο, εμπρός από τον Antonelli. Ωστόσο, ο Hamilton είχε απελευθερώσει το συμπλέκτη, κάτι που έκανε το μονοθέσιό του να κινηθεί ελάχιστα πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα, με αποτέλεσμα να δεχθεί ποινή 5 δλ. πριν καν καταφέρει ο Antonelli να τον προσπεράσει για τη 2η θέση στον 11ο γύρο.
Στο μεταξύ, ο Leclerc είχε αναπτύξει διαφορά 4,2 δλ. και κατάφερε να τη διατηρήσει εκεί (και λίγο παραπάνω) έως τον 19ο γύρο, αποδεικνύοντας τον πολύ καλό ρυθμό της Ferrari στις πίστες με γρήγορες στροφές όπως ήταν και η Βαρκελώνη, όπου κατέκτησε την προηγούμενη νίκη της, ενώ είναι πλέον διαθέτει και έναν ενισχυμένο από το ADUO κινητήρα εσωτερικής καύσης. O Toto Wolff σχολίασε ότι η ιταλική ομάδα έχει κάνει ένα βήμα προόδου στη διαχείριση ενέργειας.
Ωστόσο, το πρόβλημα της Ferrari παραμένει το γεγονός ότι καταπονεί ταχύτερα από τη Mercedes τα ελαστικά της. Ο Leclerc άρχισε αν χάνει χρόνο από τον 19ο γύρο και όταν η διαφορά κατέβηκε στα 2,5 δλ., η Ferrari τον κάλεσε στα pits για να αποτρέψει την πιθανότητα του undercut από τον Antonelli. Από την πλευρά της, η Mercedes αποφάσισε να επεκτείνει το stint του Antonelli και κατάφερε να το κάνει για 10 γύρους, χωρίς να χάσει πολύ χρόνο από τον Leclerc.
O Ιταλός επέστρεψε στην πίστα 7,7 δλ. πίσω από τη Ferrari και ξεκίνησε να πλησιάζει με καταιγιστικό ρυθμό, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με το κάλυμμα του τροχού στο μονοθέσιό του, που δεν του επέτρεπε σχεδόν να στρίψει στις δεξιές στροφές. Η Mercedes τον κάλεσε στα pits και αντικατέστησε την εμπρός αεροτομή και τα ελαστικά του, χωρίς να έχει αντιληφθεί ποιο ήταν το πρόβλημα. Ο Antonelli συνέχισε, αλλά αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα.
Here’s Antonelli coming into the pits for initial repairs
Sound on 🔉#F1 #BritishGP pic.twitter.com/o2KZZDDApU
— Formula 1 (@F1) July 5, 2026
Η Mercedes του είπε να επιστρέψει στα pits για να εγκαταλείψει, ο ίδιος αρνήθηκε, θέλοντας να σώσει έστω κάποιους βαθμούς. Στη συνέχεια αποφασίστηκε να κληθεί στα pits για να ξεσφηνωθεί το σπασμένο κάλυμμα. Η αρχική αίσθηση του Antonelli και πάλι δεν ήταν καλή, αλλά επέμεινε με αξιοθαύμαστο σθένος να παραμείνει στην πίστα. Είχε δεχθεί ποινή 5 δλ., αλλά απομακρυνόταν από τις Alpine που τον ακολουθούσαν.
Ωστόσο, το αυτοκίνητο ασφαλείας εκμηδένισε τις διαφορές στον τερματισμό και τον έριξε από την 9η στη 16η θέση. Δεδομένου ότι οι έξοδοι από την πίστα ήταν επειδή δεν μπορούσε να διατηρήσει το τραυματισμένο μονοθέσιο εντός των ορίων της ασφάλτου, και προφανώς δεν κέρδιζε πλεονέκτημα, ο Antonelli δεν ήταν ευχαριστημένος με την ποινή, ενώ ο επικεφαλής της Mercedes, Toto Wolff, επισκέφθηκε τη διεύθυνση αγώνων για να συζητήσει το θέμα -όχι ότι αυτό θα άλλαζε κάτι.
Ξεκάθαρα επωφελημένος από το αυτοκίνητο ασφαλείας ήταν ο Russell, ο οποίος δεν είχε καλό ρυθμό στον αγώνα, καθώς τον πίεζε ο Verstappen στο πρώτο stint και ο Hamilton στο δεύτερο, με τον οποίο έδωσε μία θαματική μάχη. Ο Russell είχε αντιμετωπίσει τη δική του δόση ατυχίας, όταν υπέστη αργή απώλεια πίεσης από το πίσω δεξιό ελαστικό που τον ανάγκασε να κάνει επιπλέον pit stop.
Ήταν 5ος έπειτα από την εγκατάλειψη του Verstappen, και η επιλογή να μην επισκεφθεί τα pits στο τέλος τον ανέβασε στη 2η θέση, για να ανέβει στο βάθρο για πρώτη φορά στην πατρίδα του. Αυτό του επέτρεψε να μειώσει κατά 18 βαθμούς τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Antonelli, η οποία διαμορφώθηκε πλέον στους 25 βαθμούς, με αμφότερους τους οδηγούς να έχουν δύο αγώνες στους οποίους δεν έχουν βαθμολογηθεί.
Αν και ο Hamilton κατάφερε να τερματίσει στο βάθρο, δεν ήταν ευχαριστημένος, έπειτα από κάποια δικά του λάθη στον αγώνα. Ο Βρετανός δήλωσε ότι η «μαγεία» που είχε την Παρασκευή εξανεμίστηκε κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Είχε υπερβολική υποστροφή την οποία δεν κατάφερε να εξυγιάνει με τις ρυθμίσεις της εμπρός αεροτομής, κάτι που χαρακτήρισε λάθος δικό του και του μηχανολόγου του.
Στην 4η θέση τερμάτισε ο Lando Norris με τη McLaren, την οποία χαρακτήρισε δύστροπη στην πίστα. Η McLaren υστερούσε σε αεροδυναμικό φορτίο στις στροφές και είχε περισσότερη οπισθέλκουσα στις ευθείες. O Oscar Piastri είχε επαφή με τον Liam Lawson στον πρώτο γύρο και τραυμάτισε την εμπρός αεροτομή του, με αποτέλεσμα να επισκεφθεί τα pits στον 3ο γύρο και να πέσει στις τελευταίες θέσεις, για να τερματίσει 12ος…
Ο Isack Hadjar είχε ένα δύσκολο αγώνα, στον οποίο δεν απολάμβανε την καλή αίσθηση που είχε στην αρχή του τριημέρου με το μονοθέσιο της Red Bull. H ομάδα αποφάσισε να αντικαταστήσει την εμπρός αεροτομή του στο δεύτερο pit stop του (υπό το καθεστώς VSC, λόγω μίας… ομπρέλας που είχε βρεθεί στην πίστα), και ο Γάλλος είχε πολύ καλύτερη αίσθηση στη συνέχεια, αλλά είχε χάσει την ευκαιρία πλέον να παλέψει με τους προπορευόμενους.
Πίσω από τον Hadjar τερμάτισαν οι δύο Racing Bulls, με τον Liam Lawson εμπρός από τον rookie Arvid Lindblad -στην πατρίδα του- ο οποίος έπειτα από μία καλή εκκίνηση προσπάθησε να επιτεθεί στον Verstappen στις πρώτες στροφές και βρήκε τον εαυτό του εκτός πίστας, και στη συνέχεια σήκωσε στιγμιαία το πόδι του από το γκάζι με αποτέλεσμα να μην έχει boost στην επόμενη ευθεία και να χάσει θέσεις. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα ακόμη πολύ καλό αποτέλεσμα για τη Racing Bulls, που ήταν και πάλι ξεκάθαρα η καλύτερη του δεύτερου γκρουπ.
O Gabriel Bortoleto κατάφερε να σημειώσει ξανά βαθμούς για την Audi, για πρώτη φορά από τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν, GP Αυστραλίας, ενώ η ποινή του Antonelli προώθησε αμφότερες τις Alpine στη βαθμολογούμενη δεκάδα, με τον Franco Colapinto να τερματίζει εμπρός από τον team-mate του, Pierre Gasly.

