To φετινό Grand Prix Ισπανίας είναι διαφορετικό από αυτά των προηγούμενων ετών, λόγω των πιο αυστηρών τεστ ακαμψίας της εμπρός αεροτομής των μονοθεσίων της Formula 1, που θα θέσει σε εφαρμογή η FIA. Γιατί όμως χρησιμοποιούν εύκαμπτες εμπρός αεροτομές οι κορυφαίες ομάδες;
Για να βελτιώσουν την ισορροπία πρόσφυσης μεταξύ των δύο αξόνων των μονοθεσίων τους. Με την αεροτομή να υποχωρεί με υψηλά αεροδυναμικά φορτία, παράγει λιγότερη αρνητική άντωση και καταπολεμά την υπερστροφή στις γρήγορες στροφές, η οποία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί από τους οδηγούς.
Παράλληλα, επιστρέφοντας στην αρχική της θέση, η αεροτομή καταπολεμά και την υποστροφή στις αργές στροφές. Όσον αφορά τα ίδια τα στατικά τεστ, δεν πρόκειται να αποτρέψουν πλήρως την ευκαμψία των αεροτομών, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Το αμάξωμα πρέπει να έχει ένα βαθμό ευκαμψίας για να μην αστοχήσει υπό αυξημένα αεροδυναμικά φορτία. Μέχρι το προηγούμενο Grand Prix, οι εμπρός αεροτομές επιτρεπόταν να υποχωρήσουν έως 15 χλστ. με την άσκηση φορτίου 1.000 Newton (περίπου 102 κιλά) σε κάθε άκρο της (80 εκ. ένθεν και ένθεν του διαμήκη άξονα του μονοθεσίου), ή έως 20 χλστ. με την άσκηση φορτίου 1.000 N μόνο από τη μία πλευρά.
FIA Front wing testing ! #Autoracer #F1 pic.twitter.com/XP882RadqD
— Giuliano Duchessa (@GiulyDuchessa) May 29, 2025
Αυτά τα όρια μειώνονται για το GP Ισπανίας σε 10 χλστ. με την άσκηση φορτίου και στα δύο άκρα και 15 χλστ. με φορτίο 1.000 Ν στη μία μόνο πλευρά. Επίσης, με την άσκηση φορτίου 60 N (6 κ.) στο flap (πίσω πτερύγιο), αυτό δεν θα πρέπει να υποχωρεί περισσότερο από 3 χλστ. (αντί για 5 χλστ).
Ομάδες όπως οι Red Bull και Ferrari ποντάρουν σε αυτές τις αλλαγές και πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκμεταλλεύονταν τις εύκαμπτες αεροτομές όσο οι McLaren και Mercedes.
Ωστόσο, δύσκολα οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε πλήρη ανακατάταξη των ανταγωνιστικών ισορροπιών. Όπως έχουμε αναφέρει, η υπεροχή της McLaren δεν οφείλεται μόνο σε έναν τομέα (όπως η εμπρός αεροτομή), υπάρχουν πολλά στοιχεία που τη συνθέτουν όπως ο ανώτερος σχεδιασμός (και απόδοση) των ψυγείων και η διαχείριση των θερμοκρασιών των πίσω ελαστικών.
Αλλά θα υπάρξει κάποια επίδραση από τις αλλαγές, καθώς η McLaren (όπως και η Ferrari και άλλες ομάδες) θα πρέπει να παρουσιάσουν καινούργιες εμπρός αεροτομές για να πληρούν τις νέες απαιτήσεις.
Η Ferrari εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή για να παρουσιάσει και αεροδυναμικές αναβαθμίσεις στην εμπρός αεροτομή της, τονίζοντας το κανάλι outwash στα άκρα της. Η Mercedes αναφέρεται ότι δοκίμασε ήδη εμπρός αεροτομή των απαιτούμενων από αυτό το Σαββατοκύριακο προδιαγραφών στα τελευταία δύο Grand Prix (Imola και Μονακό).
Ferrari: bello guardare le pelli di carbonio che hanno direzioni completamente diverse tra le due ali per trovare una diversa e necessaria rigidità. Il nuovo endplate prende spunto da quello Haas ed è stato reso un pò più aggressivo l’outwash dell’aria #AutoRacer #SpanishGP pic.twitter.com/NMtUx0LBGT
— Th€ PJ (@SmilexTech) May 29, 2025