Παράλληλα με τις πρώτες εικόνες του χρωματισμού της Ferrari για τη σεζόν του 2025 στη Formula 1 στην εκδήλωση F1 75 Live, η Scuderia αποκάλυψε στο διαδίκτυο επίσης τις πρώτες φωτογραφίες από τη νέα SF-25, η οποία κάνει σήμερα τους πρώτους γύρους της στην πίστα του Fiorano. Παρότι φέτος διανύουμε την τελευταία χρονιά αυτής της γενιάς των τεχνικών κανονισμών, η Ferrari έχει πραγματοποιήσει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο μονοθέσιό της.
Όπως δήλωσε ο νέος τεχνικός διευθυντής του Maranello, ο Γάλλος Loic Serra, «η SF-25 είναι μια εξέλιξη της SF-24, κάτι το οποίο μας έδωσε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να εργαστούμε. Έχοντας πει αυτό, δουλέψαμε σκληρά, αλλάζοντας το 99% του μονοθεσίου, εξελίσσοντας την αρχιτεκτονική του για να μεγιστοποιήσουμε τις επιδόσεις».
Ωστόσο, ο Serra κατέφθασε πολύ αργά στη Ferrari (πέρυσι τον Οκτώβριο) για να επηρεάσει ουσιαστικά την εξέλιξη του νέου μονοθεσίου, το οποίο δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής του αεροδυναμικού τμήματος της Scuderia, Diego Tondi και τη διεύθυνση του επικεφαλής της ομάδας, Frederic Vasseur, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρώην τεχνικού διευθυντή Enrico Cardile, ο οποίος αναχώρησε για την Aston Martin. Το πλαίσιο επιμελήθηκε η ομάδα που διευθύνει ο Fabio Montecchi, και το τμήμα απόδοσης διευθύνει ο Marco Adurno. Τη συναρμολόγηση κατεύθυνε ο Diego Ioverno.
Hitting the track for the first time 👊
The SF-25 makes its debut in Fiorano! pic.twitter.com/Mnks5EcLrv
— Scuderia Ferrari HP (@ScuderiaFerrari) February 19, 2025
Η Ferrari όμως επιβεβαίωσε ότι ο Serra έχει ήδη αναλάβει να εξελίξει την αλληλεπίδραση με τις νέες γόμες ελαστικών της Pirelli και θα επιβλέπει τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Μπορούμε να περιμένουμε να τον δούμε να δίνει «το παρών» στις πίστες πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν του στη Mercedes. Στόχος της Ferrari με την SF-25 είναι να διευρύνει το πλαίσιο λειτουργίας του μονοθεσίου, δηλαδή να έχει λιγότερους περιορισμούς.
Επίσης, η Ferrari θέλει να προσφέρει στους οδηγούς της, Charles Leclerc και Lewis Hamilton ένα φιλικό προς το χρήστη μονοθέσιο. Το ευτύχημα για τη Scuderia είναι ότι οι δύο πιλότοι ζητούν περίπου τα ίδια πράγματα από το στήσιμο του μονοθεσίου και έχουν αρκετά παρόμοιο στυλ οδήγησης, όντας πιο απαιτητική από τον εμπρός άξονα στην είσοδο των στροφών για να κερδίσουν χρόνο.
Τεχνικές λύσεις
Μία από τις πιο σημαντικές και ορατές αλλαγές στο νέο μονοθέσιο είχε ήδη προβλεφθεί από το περασμένο καλοκαίρι και αφορά τη γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης, που έχει μετατραπεί από push-rod σε pull-rod, ακολουθώντας το παράδειγμα των McLaren και Red Bull. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη McLaren, η ράβδος που ευθύνεται για τη στρέψη των εμπρός τροχών έχει παραμείνει τοποθετημένη μπροστά, ενσωματωμένη στο κάτω ψαλίδι (ενώ η McLaren την έχει διαχωρίσει για να την τοποθετήσει πιο πίσω). Επίσης, η Ferrari δεν τόνισε τη γεωμετρία anti-dive όπως έκανε τη McLaren, για να μειώνει το βύθισμα του μονοθεσίου κατά την πέδηση.
Η τελευταία φορά που η Ferrari χρησιμοποίησε pull-rod εμπρός ανάρτηση ήταν πριν από 10 χρόνια, δηλαδή στην SF-15T του 2015. Η μετατροπή έχει πραγματοποιηθεί για την εκμετάλλευση των αεροδυναμικών οφελών που προσφέρει, με τα ψαλίδια (που έχουν επίσης τοποθετηθεί όσο πιο πίσω γίνεται) να εμποδίζουν λιγότερο τη ροή αέρα στο εσωτερικό των εμπρός τροχών. Ο σχεδιασμός αυτός χαμηλώνει το κέντρο βάρους στον εμπρός άξονα, καθώς τα εξαρτήματα της ανάρτησης είναι τοποθετημένα χαμηλά.
Συνδυάζεται με άλλες δομικές αλλαγές, όπως η τοποθέτηση του cockpit πιο κοντά στον πίσω άξονα, με το μήκος του monocoque να έχει μεγαλώσει στο εμπρός μέρος. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του διαταραγμένου αέρα πίσω από το εμπρός ελαστικά και επετεύχθη (εντός του ορίου 3,6 μ. για το μεταξόνιο) με την κατασκευή ενός μικρότερου (κατά 20 – 25 χλστ.) περιβλήματος κιβωτίου ταχυτήτων, επάνω στο οποίο βασίζεται η πίσω ανάρτηση. Το ρύγχος έχει διατηρηθεί κοντό σε μήκος.
Οι πιο τετραγωνισμένες εισαγωγές αέρα των πλευρικών ψυγείων έχουν ένα πολύ πιο μακρύ άνω χείλος, ενώ περιορισμένος είναι και ο όγκος των καλυμμάτων τους, με ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στο κάτω μέρος τους. Η επάνω επιφάνεια των καθοδικών προς τα πίσω καλυμμάτων των ψυγείων έχει αυλακώσεις που βαθαίνουν προς τα πίσω και καθοδηγούν αέρα προς το επάνω μέρος του διαχύτη, για τη βελτίωση της απόδοσής του.
Έχουν παραμείνει οι κάθετες εισαγωγές αέρα στα κάτω πλαϊνά του cockpit, για την διατήρηση της ροής αέρα προσκολλημένης στα πλαϊνά. Ο αέρας από αυτές τις εισαγωγές εξέρχεται από οπές στα πλαϊνά του V6. Εξελιγμένο είναι και το εμπρός μέρος του δαπέδου.
Γύρω από την περιοχή του cockpit έχουν γίνει και άλλες αλλαγές, στην αεροδυναμική διαμόρφωση των καθρεπτών και τα πτερύγια «cobra» που υπάρχουν γύρω από τις πίσω βάσεις του halo. Το τριγωνικό airbox επάνω από το κεφάλι του οδηγού για την τροφοδοσία του κινητήρα με αέρα παραμένει πολύ μικρών διαστάσεων, αλλά έχει αλλάξει η μορφή του καλύμματος του κινητήρα, που έχει πιο τονισμένη ράχη, με μικροσκοπικές διατρήσεις για τη μείωση της οπισθέλκουσας, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους στο σύνολο του μονοθεσίου.
Η πίσω ανάρτηση παραμένει γεωμετρίας pull-rod (μόνο η Ferrari και η Haas έχουν αυτό το σχεδιασμό), αλλά έχει ανασχεδιαστεί η κινηματική, για να βελτιωθεί η πρόσφυση στην έξοδο από τις στροφές. Αναφέρεται ότι σε αυτό τον τομέα επενέβη ο Loic Serra, καθορίζοντας τις στρεπτικές ράβδους και τα αμορτισέρ. Καινούργια είναι και η πίσω αεροτομή, της οποίας το εμπρός πτερύγιο έχει ένα βαθύ V στο κέντρο (παρόμοιο με αυτό που είχε πέρυσι η Mercedes) για την ελάττωση της οπισθέλκουσας. To κόψιμο μεταξύ flap και πλευρικού τοιχώματος είναι πολύ πιο έντονο.
Η Ferrari πραγματοποιεί σήμερα στην ιδιόκτητη πίστα του Fiorano το shakedown της SF-25 την οποία οδήγησε πρώτος o Leclerc και θα αναλάμβανε το απόγευμα ο Hamilton. Η ιταλική ομάδα έχει τη δυνατότητα να διανύσει το μέγιστο 200 χλμ. στην πίστα με ελαστικά επίδειξης, τα οποία είναι πολύ πιο αργά από τα αγωνιστικά. Μία διαρροή ταλαιπώρησε τους μηχανικούς λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε επιτυχώς αρκετά γρήγορα, προκαλώντας διακοπή 35 περίπου λεπτών.