Ο Lando Norris ήταν ο ταχύτερος οδηγός της Παρασκευής του Grand Prix Βελγίου, του τελευταίου αγώνα της Formula 1 πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της σεζόν, καθώς βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των χρόνων στο FP2, όπου η McLaren σημείωσε το «1-2», με τον Oscar Piastri να βρίσκεται 0,215 δλ. πίσω από τον team-mate του, ο οποίος σημείωσε αργότερα στη διαδικασία την επίδοσή του. Ωστόσο, ο Norris δήλωσε ότι δεν ένιωθε άνετα στο μονοθέσιο, παρότι ο χρόνος του ήταν καλός.
Η McLaren δεν είχε επιδείξει τις πλήρεις ικανότητες του μονοθεσίου της στο FP1, όπου ο Max Verstappen με τη Red Bull είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο, πάνω από μισό δλ. μπροστά από τον Piastri. Ωστόσο, ο Αυστραλός κατάφερε να βρεθεί μόλις 0,002 δλ. εμπρός από τον Verstappen στο FP2. Ο Ολλανδός ήταν ταχύτατος στο FP1 στις γρήγορες στροφές. Eιδικά στην Pouhon, είχε διψήφιο αριθμό χλμ. προβάδισμα.
Εντούτοις, η Red Bull άλλαξε την πίσω αεροτομή στο μονοθέσιο του Verstappen μεταξύ των δύο διαδικασιών, από την έκδοση υψηλού αεροδυναμικού φορτίου, σε μία χαμηλότερου, η οποία προσδίδει υψηλότερη ταχύτητα στις ευθείες. Κατά τη διάρκεια του FP1 επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι ο Max Verstappen θα δεχθεί ποινή 10 θέσεων στη σειρά εκκίνησης, λόγω χρήσης 5ου κινητήρα εσωτερικής καύσης στη φετινή σεζόν. Οπότε, ο Ολλανδός θα χρειαστεί μία πιο λεπτή πίσω αεροτομή, για να μπορεί να προσπεράσει τα μονοθέσια που θα βρεθούν μπροστά του.
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το FP1 και το FP2 του GP Βελγίου
Αυτό σημαίνει ότι ο Verstappen θα εκκινήσει από την 11η θέση και κάτω τον αγώνα της Κυριακής, και η McLaren φαίνεται ότι δεν θα έχει ουσιαστικό αντίπαλο στις κατατακτήριες δοκιμές, αν και η βροχή μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Διαφορετική στρατηγική όσον αφορά τη χρήση ελαστικών ακολούθησαν οι κορυφαίες ομάδες. Οι οδηγοί της Red Bull (και της Aston Martin) ξεκίνησαν το FP1 με τη σκληρή γόμα, σε αντίθεση με τους περισσότερους αντιπάλους τους, που προτίμησαν τη μέση.
Στο FP2, οι Lando Norris και Charles Leclerc επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν δύο σετ μαλακής γόμας. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 6 οδηγοί που αναφέραμε θα έχουν ένα επιπλέον σετ μέσης γόμας για το Σαββατοκύριακο. Στο FP2, η Ferrari ήταν η ομάδα που σημείωσε τους ταχύτερους χρόνους πίσω από την τριάδα των McLaren και του Verstappen.
Ο Charles Leclerc βρέθηκε στην 4η θέση του FP2, 0,577 δλ. μακριά από την κορυφή, ενώ ο Carlos Sainz κατετάγη 5ος, 0,26 δλ. πίσω από τον team-mate του. Η Ferrari έχει μία από τις μεγαλύτερες πίσω αεροτομές του grid, πιθανώς για να αντιμετωπίσει τις αεροδυναμικές αναπηδήσεις, κάτι που θα βλάψει την τελική της ταχύτητα στις ευθείες. Φαίνεται ότι η Ferrari υστερεί και στην απελευθέρωση ενέργειας από το υβριδικό σύστημα στο τελικό τμήμα της πίστας, καθώς χάνει ταχύτητα στην περίοδο με τέρμα γκάζι πριν από το τελικό chicane.
Ο George Russell βρέθηκε στην 6η θέση του FP2, 1,03 δλ. μακριά από την κορυφή. Το μονοθέσιο της Mercedes ακουμπούσε πολύ στο έδαφος και αντιμετώπισε προβλήματα αναπηδήσεων, στα οποία αναφέρθηκαν και οι δύο οδηγοί σε αμφότερες τις διαδικασίες. Ο Russell ανέφερε στο τέλος του FP1 ότι το πίσω μέρος της W15 δεν είχε καθόλου πρόσφυση.
O Esteban Ocon βρέθηκε στην 7η θέση του FP2 με την Alpine, εμπρός από τον Kevin Magnussen με τη Haas. Η αμερικανική ομάδα άλλαξε το στήσιμο των μονοθεσίων της έπειτα από το FP1 που οι οδηγοί δεν ήταν ευχαριστημένοι από την ισορροπία. Ο Magnussen υιοθέτησε ρυθμίσεις υψηλότερου φορτίου και ήταν σχεδόν 0,35 δλ. ταχύτερος από τον team-mate του.
Στην 9η θέση του FP2 κατετάγη ο Sergio Perez με την άλλη Red Bull. O Μεξικανός ήταν περισσότερο από 1 δλ. μακριά από τον team-mate του και ανέφερε στο FP1 ότι δεν ένιωθε το εμπρός μέρος της Red Bull στην είσοδο των στροφών. Στο FP2 σχολίασε στον ασύρματο ότι το εμπρός μέρος ήταν πολύ ουδέτερο στις αργές στροφές, χωρίς να έχει αυξηθεί η σταθερότητά του, όπως θα ήθελε.
Ο Lewis Hamilton με την άλλη Mercedes δεν έγραψε καλό χρόνο στο FP2, καθώς είχε ένα μπλοκάρισμα φρένων στις πρώτες στροφές του πρώτου γρήγορου γύρου του, και στη δεύτερη προσπάθειά του τον εμπόδισε μία Haas. Συνεπώς, ο Βρετανός κατέληξε στη 10η θέση, εμπρός από τις δύο Aston Martin.
H Racing Bulls τοποθέτησε στο μονοθέσιο του Yuki Tsunoda την 5η φετινή μονάδα ισχύος και ο Ιάπωνας θα εκκινήσει από το πίσω μέρος του grid τον αγώνα, αφού συγκέντρωσε 60 θέσεις ποινής. Την 4η μονάδα ισχύος για φέτος χρησιμοποιούν επίσης οι Alex Albon και Esteban Ocon, χωρίς ποινή, ενώ ο Pierre Gasly χρησιμοποιεί το 4ο φετινό κιβώτιο από τα 5 που επιτρέπονται εντός της σεζόν χωρίς ποινή.











