F1: CEO της McLaren έως το 2030 ο Zak Brown

O Αμερικανός Zak Brown, διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing, υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του που προβλέπει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και της ομάδας Formula 1 έως το 2030.

F1: CEO της McLaren έως το 2030 ο Zak Brown

O Αμερικανός Zak Brown, διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing, υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του που προβλέπει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και της ομάδας Formula 1 έως το 2030.

Ο Zak Brown θα παραμείνει CEO της McLaren Racing έως το 2030, έχοντας υπογράψει πολυετή επέκταση του συμβολαίου του. Ο Αμερικανός ξεκίνησε να εργάζεται στο αγωνιστικό τμήμα της McLaren το 2016, αρχικά ως εκτελεστικός διευθυντής του McLaren Technology Group το 2016. Το 2018 έγινε διευθύνων σύμβουλος McLaren Racing, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά πολλά από τα καθήκοντα του Ron Dennis, στυλοβάτη της ομάδας από το 1980, που είδε την πόρτα της εξόδου έπειτα από διαφωνίες με τους βασικούς επενδυτές (όπως ο Mansour Ojjeh).

Υπό την ηγεσία του Brown, η McLaren επέκτεινε σημαντικά τις αγωνιστικές της δραστηριότητες, καθώς παράλληλα με τη Formula 1, προσέθεσε προγράμματα με ομάδες στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα μονοθεσίων IndyCar, το Extreme E (με off road ηλεκτρικά οχήματα) και τη Formula E, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ηλεκτρικών μονοθεσίων.

Ο Brown διηύθυνε τη McLaren Racing σε μια δύσκολη περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας για την ευρύτερη εταιρεία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αναζήτησε δάνειο ύψους 150 εκατ. λιρών Αγγλίας από την Εθνική Τράπεζα του Μπαχρέιν, συμφώνησε την πώληση και επαναμίσθωση του εργοστασίου της F1 και του εργοστασίου αυτοκινήτων, καθώς και την πώληση μεριδίου της ομάδας της F1.

Η McLaren βρισκόταν σε περίοδο παρακμής όταν ο Brown, επί μακρόν οπαδός της F1, εισήλθε στον οργανισμό. Η ομάδα, στο δεύτερο έτος της ταραχώδους συνεργασίας της με τη Honda για την προμήθεια μονάδων ισχύος, ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 6η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών το 2016, πριν πέσει στην 9η θέση την επόμενη χρονιά.

F1 - Lando Norris (McLaren), GP Αυστραλίας 2024

Όταν ο Brown, συνιδρυτής της ομάδας United Autosports, που συμμετέχει σε αγώνες αντοχής του WEC και το Αυστραλιανό Πρωτάθλημα Supercars, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η McLaren άρχισε να ανεβαίνει ξανά στην κατάταξη του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών της F1. Ο Brown έφερε στην ομάδα τον πρώην επικεφαλής του προγράμματος LMP1 της Porsche στο WEC, Andreas Seidl και ανέβηκε στην 3η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών το 2020.

To 2019 η McLaren είδε οδηγό της (τον Carlos Sainz) να παίρνει βάθρο για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια (στο GP Βραζιλίας) και στο GP Ιταλίας του 2021 σημείωσε την πρώτη της νίκη έπειτα από 9 χρόνια, και μάλιστα καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις. Με την αναχώρηση του Seidl για τη Sauber στο τέλος του 2022, ο Brown έδωσε τη θέση του επικεφαλής της ομάδας στον Ιταλό Andrea Stella, που προχώρησε στην αναδιοργάνωση του τεχνικού τμήματος, η οποία ολοκληρώθηκε φέτος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!