WEC: Ντεμπούτο της Toyota στην κατηγορία GT3 το 2026

Η Toyota αποκάλυψε ότι προετοιμάζει αυτοκίνητο για την κατηγορία GT3 το οποίο θα βασίζεται στο GR GT3 Concept, και θα κάνει ντεμπούτο σε ευρωπαϊκούς αγώνες το 2026. Προς το παρόν, το σχέδιο είναι το αυτοκίνητο να φέρει το σήμα της Lexus.

WEC: Ντεμπούτο της Toyota στην κατηγορία GT3 το 2026

Η Toyota αποκάλυψε ότι προετοιμάζει αυτοκίνητο για την κατηγορία GT3 το οποίο θα βασίζεται στο GR GT3 Concept, και θα κάνει ντεμπούτο σε ευρωπαϊκούς αγώνες το 2026. Προς το παρόν, το σχέδιο είναι το αυτοκίνητο να φέρει το σήμα της Lexus.

Η Toyota είχε αποκαλύψει στα τέλη της περυσινής χρονιάς, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο, το GR GT3 Concept, τον πρόδρομο του αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ιαπωνικής μάρκας της στην κατηγορία GT3 έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας GT3 χρησιμοποιούνται σε διάφορα Πρωταθλήματα αντοχής και GT και η Toyota φιλοδοξεί να συμμετάσχει με το αγωνιστικό αυτοκίνητο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) και στις 24 Ώρες του Le Mans.

Έκτοτε, το αυτοκίνητο έχει ξεκινήσει δοκιμές στην πίστα, και εθεάθη εν δράσει κατά τη διάρκεια στην πίστα του Fuji -που ανήκει στην Toyota- νωρίτερα φέτος. Αρχικά, είχε εκτιμηθεί ότι το αυτοκίνητο θα ήταν έτοιμο για το αγωνιστικό του ντεμπούτο το 2025, δηλαδή τη δεύτερη σεζόν που το Πρωτάθλημα WEC θα επιτρέψει τη συμμετοχή αυτοκινήτων GT3.

Αλλά λόγω των καθυστερήσεων στην προγραμματισμένη κυκλοφορία του αυτοκινήτου παραγωγής GR GT3, που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με την αγωνιστική έκδοση, η Toyota στοχεύει τώρα σε ένα ντεμπούτο στο WEC το 2026. Ο διευθυντής της ομάδας Toyota WEC, Rob Leupen, δήλωσε στο Motorsport: «Όλοι γνωρίζουν ότι εξελίσσουμε ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα έρθει να αγωνιστεί στην Ευρώπη το 2026. Η ημερομηνία ευθυγραμμίζεται με το αυτοκίνητο παραγωγής, και ακολουθεί τη φιλοσοφία της Toyota να έχει ένα μοντέλο παραγωγής που προέρχεται από το μηχανοκίνητο αθλητισμό».

Αναφέρεται ότι το αυτοκίνητο που θα βασίζεται στο GR GT3 θα φέρει το σήμα της Lexus, η οποία έχει επανειλημμένα υπονοήσει την παρουσίαση ενός διαδόχου για το RC F GT3. Όταν ο Leupen ρωτήθηκε αν το νέο αυτοκίνητο θα είναι γνωστό ως Lexus, απάντησε: «Προς το παρόν, έτσι φαίνεται ότι θα είναι. Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί εντός της Toyota, αλλά προς το παρόν, ναι».

Η συμμετοχή του αυτοκινήτου χωρίς να έχει περάσει διαδικασία ομολογκασιόν (τεχνικής έγκρισης) σε αγώνες του Πρωταθλήματος Super Taikyu της Ιαπωνίας θα ήταν μια καλή επιλογή για την Toyota ώστε να συγκεντρώσει αγωνιστικά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο πριν από το επίσημο ντεμπούτο του. Θεωρητικά, η Toyota θα πρέπει να έχει εγγυημένες θέσεις στο grid της κατηγορίας GT3, καθώς το WEC έχει διευκρινίσει ότι οι υφιστάμενοι κατασκευαστές Hypercar θα έχουν προτεραιότητα στον καθορισμό των συμμετοχών, με τουλάχιστον δύο για τον καθένα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!