Tο Ford SuperVan 4.2 που θα αγωνιστεί στο Pikes Peak

Η Ford Performance θα κατευθυνθεί στη θρυλική ανάβαση Pikes Peak International Hill Climb με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4.2, το οποίο έχει ανασχεδιαστεί για να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Tο Ford SuperVan 4.2 που θα αγωνιστεί στο Pikes Peak

Η Ford Performance θα κατευθυνθεί στη θρυλική ανάβαση Pikes Peak International Hill Climb με το αμιγώς ηλεκτρικό SuperVan 4.2, το οποίο έχει ανασχεδιαστεί για να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

Με το ολοκαίνουργιο και βελτιωμένο Ford SuperVan 4.2 η Ford Performance ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στην 101η διοργάνωση του Pikes Peak International Hill Climb. Σε αυτή την πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα παρουσιαστεί η πρωτοποριακή εξέλιξη του οχήματος επίδειξης, το οποίο διαθέτει καινοτόμο σχεδιασμό, προηγμένες τεχνολογίες, αλλά και μοναδικά χαρακτηριστικά που βελτιστοποιούν την απόδοσή του για την απαιτητική ανάβαση.

Με ένα Model T να συμμετέχει στον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης το 1916, τα οχήματα της Ford κατάφερναν πάντα να αφήσουν το στίγμα τους στο εμβληματικό Pikes Peak International Hill Climb. Φέτος, ο οδηγός-θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού Romain Dumas θα αναλάβει το πηδάλιο του SuperVan 4.2, στην όγδοη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Με την τεράστια εμπειρία του, αποτελεί τέλεια επιλογή για να συνεχιστεί η πλούσια παράδοση της Ford στον πιο διάσημο «ορεινό» αγώνα της Αμερικής.

Για ακόμα μια φορά, η Ford Performance και οι ειδικοί της STARD Advanced Research and Development ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να δημιουργήσουν το SuperVan 4.2 που θα κατακτήσει το αμερικανικό βουνό και θα αναδείξει τα ανεξάντλητα όρια της ηλεκτρικής ισχύος. Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά προς ένα ηλεκτρικό μέλλον, το SuperVan 4.2 έρχεται στο προσκήνιο επιδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Με την αναθεωρημένη αεροδυναμική του και ένα ειδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ανάβασης, το SuperVan 4.2 θα ηλεκτρίσει το θρυλικό Pikes Peak International Hill Climb που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου 2023. Προερχόμενο από το SuperVan 4, το SuperVan 4.2 έχει ανασχεδιαστεί πλήρως με επίκεντρο την αεροδυναμική. Στόχος των αλλαγών ήταν αφενός η αεροδυναμική απόδοση στο μεγάλο υψόμετρο στο οποίο διεξάγεται το Pikes Peak, αφετέρου η αύξηση της κάθετης δύναμης, η οποία φτάνει πάνω από τα 1.995 κιλά με ταχύτητα 241 χλμ./ώρα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αεροδυναμικής περιλαμβάνουν μία ελαφριά αεροτομή από ανθρακονήματα στο πίσω μέρος και ένα εμπρός splitter, που βοηθούν το SuperVan 4.2 να παραμείνει «κολλημένο» στην άσφαλτο στις στροφές του αμερικανικού βουνού. Το βάρος του πλαισίου του SuperVan 4.2 μειώθηκε, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής ισορροπίας και την παροχή ευελιξίας στην ανάβαση.

Βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Μειώνοντας τον αριθμό των 6-φασικών κινητήρων STARD UHP από τέσσερις σε τρεις και χρησιμοποιώντας τις κυψέλες NMC Li-Polymer Ultra High Performance της STARD, το βαν επιτυγχάνει βέλτιστη αναλογία ισχύος/βάρους ενώ διατηρεί σύστημα τετρακίνησης, με έναν κινητήρα να τροφοδοτεί τους εμπρός τροχούς και δύο τους πίσω. Με διαθέσιμη συνδυασμένη ισχύ πάνω από 1.050 kW (1.400 ίπποι), το SuperVan 4.2 μπορεί να απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητές του, αξιοποιώντας παράλληλα τη νέα αναγεννητική ισχύ 600 kW από τη μπαταρία, για βέλτιστη χρήση της ενέργειας.

Η Ford Performance και η STARD εξόπλισαν το SuperVan 4.2 με ένα αναθεωρημένο σύστημα αναγεννητικής πέδησης με κεραμικούς δίσκους, ενώ παρόντες είναι και οι σφυρήλατοι τροχοί μαγνησίου, που συνδυάζονται με αγωνιστικά ελαστικά Pirelli P Zero. Επίσης, αναβαθμισμένοι είναι και οι άξονες μετάδοσης κίνησης. Την ίδια στιγμή, το παρμπρίζ του SuperVan 4.2 είναι κατασκευασμένο από perspex, ενώ το μινιμαλιστικό, αγωνιστικού τύπου εσωτερικό αποφεύγει να προσθέσει περιττό βάρος, ώστε το ηλεκτρικό βαν να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση στο διάσημο αμερικανικό βουνό.

Τη ζωντανή μετάδοση του αγώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 25 Ιουνίου στο YouTube.

Δείτε όλες τις τιμές των μοντέλων της Ford στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!