F1: Η Aramco έχει δικαίωμα μεριδίου στην Aston Martin

Η συμφωνία του βασικού σπόνσορα της Aston Martin στη Formula 1, της Aramco, αναφέρει ότι η σαουδαραβική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% της ομάδας.

F1: Η Aramco έχει δικαίωμα μεριδίου στην Aston Martin

Η συμφωνία του βασικού σπόνσορα της Aston Martin στη Formula 1, της Aramco, αναφέρει ότι η σαουδαραβική εταιρεία έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% της ομάδας.

Η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, είναι ο βασικός σπόνσορας της Aston Martin στη Formula 1. Στη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ομάδα, αναφέρεται ότι έχει επιλογή να αποκτήσει -αν το επιθυμεί- 10% της ομάδας. Τα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τους ετήσιους λογαριασμούς της AMR GP Limited, της εταιρείας υπό την οποία λειτουργεί της ομάδας F1, αποκαλύπτουν το προαναφερθέν δικαίωμα της Aramco.

Η Aston Martin σύναψε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβαίας πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν. Η «στρατηγική εταιρική σχέση» της Aramco με την Aston Martin έχει ως στόχο την «έρευνα και εξέλιξη εξαιρετικά αποδοτικών κινητήρων εσωτερικής καύσης, βιώσιμων καυσίμων υψηλής απόδοσης, προηγμένων λιπαντικών και της χρήσης μη μεταλλικών υλικών στα οχήματα».

Η εταιρεία, μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο, αποτελεί επίσης σημαντικό σπόνσορα της ίδιας της Formula 1, αφού το 2020 υπέγραψε συμφωνία για να γίνει «παγκόσμιος συνεργάτης» της και βασικός χορηγός του GP Σαουδικής Αραβίας. Η επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στον διεθνή αθλητισμό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας κατηγορίες ότι η χώρα προσπαθεί να «ξεπλύνει» την εικόνα που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω χρηματοδότησης αθλητικών γεγονότων και ομάδων.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League, Newcastle United, ανήκει πλέον στο Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας, το το κρατικό ταμείο πλούτου της χώρας που έχει δημιουργηθεί για να κάνει επενδύσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης, ωστόσο η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου θεωρεί ότι δεν είναι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας που έχει την ιδιοκτησία της ομάδας.

Το 2021, η ομάδα της Aston Martin κατέγραψε οικονομικές απώλειες (μετά από φόρους) ύψους 43 εκατομμυρίων λιρών καθώς έχει ξεκινήσει την κατασκευή καινούργιου εργοστασίου και αεροδυναμικής σήραγγας, που χρηματοδοτούνται από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών που εξασφάλισε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα έγγραφα της AMR GP Limited αποκαλύπτουν επίσης ότι ένας από τους σημαντικότερους νέους τεχνικούς της ομάδας, ο πρώην επικεφαλής αεροδυναμικής της Mercedes, Eric Blandin, θα αναλάβει το ρόλο του τεχνικού υποδιευθυντή, υποστηρίζοντας τον νέο τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Dan Fallows, έναν άλλο κορυφαίο αεροδυναμιστή της F1, τον οποίο η Aston Martin απέσπασε από τη Red Bull.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!